Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
het cafe aan de kust tina van dijk roman recensie thrillzone.jpg
Serie De Kust
Auteur(s) Tina van Dijk
Uitgeverij(en) Loft Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 18 juni 2022
Categories Roman
Deel deze recensie

“De zee, die op zonnige dagen zo mooi en uitnodigend leek, had ook een duistere, meedogenloze kant.”

Het café aan de kust is het eerste deel in een nieuwe feelgood-serie geschreven door Tina van Dijk. In het boek worden we meegenomen in het leven van Emmie. Emmie heeft het een burn-out en weet niet zo goed hoe ze haar leven verder wil aanpakken. Tot haar moeder met het voorstel komt om een tijdje bij haar oom Bart in Duijnen te gaan logeren. Duijnen is een dorpje aan de kust, Emmie laat Amsterdam en haar leven daar achter zich. Kan ze daar de rust vinden dat ze nodig acht te hebben?

Het café aan de kust heeft een schrijfstijl die je bij een feelgood verwacht; luchtig, grappig en eenvoudig. Ideaal voor de lezer om het hoofd even leeg te maken. Het is een korte roman van een 163 pagina’s wat eigenlijk een ideaal tussendoortje is.

De thema’s die Van Dijk aanhaalt zijn actueel. Burn-out is tenslotte de ziekte van de eeuw en het is niet slecht om daar in het genre ook bij stil te staan. Alleen gaat ze er hier wat lichtzinnig mee om, wat ons betreft mocht hier dieper op in gegaan zijn. Wanneer het tegenwoordig niet goed gaat met ons, hebben we vaak de neiging om te zeggen: neem een paar dagen rust en je kan er weer tegen aan. Ergens heeft Van Dijk dat wel willen over brengen aan de hand van het karakter van Joshua, maar is wat ons betreft daar niet helemaal in geslaagd. Het had dieper uitgewerkt mogen zijn, ook al betekent dit een uitbreiding van het aantal pagina’s.

“De reflectie van de maan verdeelde zich in talloze kleine penseelstreekjes over de kleine golven en deed dromerig en geheimzinnig aan.”

Feelgood is nu eenmaal een luchtig genre, maar lezers van het genre zoeken toch ook diepgang in de boeken. Dit blijft in Het café aan de kust te oppervlakkig en dat is jammer, want de thema’s die worden aangehaald zouden zeker beter uitgediept kunnen worden. Ondanks het wat oppervlakkige van het verhaal maakt het karakter van Emmie veel goed. Emmie komt sympathiek en herkenbaar over. Ze wordt niet neergezet als een perfect plaatje; haar imperfectie wordt net voldoende in beeld gebracht waardoor de lezer een goede band met haar krijgt. Hier laat Tina van Dijk zien zeker een aanwinst voor het genre te kunnen zijn.

Het café aan de kust is een ideaal tussendoortje om het hoofd leeg te maken. Verwacht geen diepte in het verhaal; daarvan is er net te weinig aanwezig.  

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.