Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
het boek van de galg thomas enger thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Thomas Enger
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 20 januari 2023
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

De Noorse Thomas Enger zal bij veel thrillerliefhebbers vooral bekend zijn van zijn coalitie met Jorn Lier Horst, die een aantal steengoede boeken in de Blix & Ramm-reeks opleverde. Wie echter iets verder terugkijkt, ziet dat Enger in zijn eentje ook een stevige thrillerserie schreef; die met Henning Juul in de hoofdrol. Als je hierboven klikt op de auteursnaam, vind je daar onze recensies van die boeken. Zijn boeken kenmerken zich door een rauwe schrijfstijl en sterke plots. Enger probeert het weer in zijn eentje, wat Het boek van de galg oplevert.

In Het boek van de galg is de proloog direct doeltreffend. Adam ziet in de stad een jong meisje geld pinnen bij een automaat. Omdat ze zo jong is en hij het niet vertrouwt, volgt hij haar naar een appartementencomplex. Resultaat; in een woning vindt hij een dode man en een zwaargewonde vrouw, Eva. Waarom het duo is neergeschoten is onbekend.

Aan de andere kant zien we Chris. Door zijn nare opvoeding -en bijzondere inborst- is hij een seriemoordenaar geworden. Maar hij weet zich zó voor te doen, dat hij niet opvalt en kan doorgaan met hetgeen hij het liefst doet; mensen vermoorden…

En dan is er nog Peter. Peter is een bankier, maar hij verdween twee jaar geleden spoorloos. Waar hij is weet niemand. En waarom hij zomaar vertrok, is ook ongewis. Dan geeft hij een teken van leven. Door een e-mail te versturen, blijkt dat hij nog leeft. Maar hij heeft een gruwelijk geheim.

Enger weet met Het boek van de galg een intrigerende en bij tijden een gruwelijke thriller te schrijven. Hij schakelt in het boek tussen een drietal verhaallijnen, die natuurlijk uiteindelijk op een zeer ingenieuze manier in elkaar vallen.

In deze thriller loopt Enger niet weg voor het schetsen van wat een opvoeding met iemand kan doen. Chris, de moordenaar, wordt door zijn ouders aan zijn lot overgelaten. De auteur laat op zeer indringende zien wat dit teweeg kan brengen. De lezer kan gedurende deze hoofdstukken niet wegkijken en wordt zo onderdeel van zijn leven.

Ook de verhaallijn van Peter is er eentje die nog even in je hoofd blijft doorklinken. Hij is een best wel goede golfer, die door een hole in one te slaan opvalt bij een stel steenrijke mensen. Die nodigen hem uit op een aantal reisjes. Wat in eerste instantie het paradijs lijkt, wordt door Enger in een oogopslag veranderd in een rechtstreekse nachtmerrie.

Dit geldt ook voor Eva; zij is neergeschoten in de woning. De lezer volgt haar tijdens haar revalidatie en haar zoektocht naar wat er gebeurd is en waarom. Doordat Thomas Enger slechts zelden een puzzelstukje aanreikt, moet de lezer meespeuren naar de oplossing. Resultaat; je wordt in een mum van tijd in het verhaal gezogen.

Is Het boek van de galg dan razendspannend? Nee, dat dan ook weer niet. Omdat er met Chris al snel een moordenaar het boek in wordt geslingerd, is het niet erg moeilijk om de punten met elkaar te verbinden. Daarentegen is het ‘waarom’ wel weer een vraag die lang boven de markt hangt en dat zorgt ervoor dat je wilt doorlezen.

En dat laatste is, samen met de goed neergezette personages, een van de sterkste punten van Het boek van de galg. Het verbinden van alle verhaallijnen, wat Enger pas op het laatst doet, zorgt ervoor dat je als lezer ook lang in het ongewisse blijft. En de climax is er eentje die als een klap aankomt.

Ondanks dat Enger in een interview met ThrillZone aangaf zichzelf niet direct te zien als onderdeel van de Scandi-traditie, zijn die elementen toch te zien. Zo is er een speurdersduo die bestaat uit een man en vrouw, alhoewel die niet echt op de voorgrond komen. Maar ook misbruik en mensenhandel komen voorbij in Het boek van de galg, iets waarmee Enger de lezer wakker schudt dat er onder het vernis van beschaving, toch echt een rauwe en duistere wereld schuilt.

Het boek van de galg is een knap geschreven, intrigerende thriller die de lezer aan zich zal kluisteren. Enger bewijst dat hij meer dan stevig op zijn benen staat, ook als individuele thrillerauteur.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.