Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
fairy tale stephen king recensie thriller thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Stephen King
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 10 oktober 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Stephen King zal geen nadere introductie nodig hebben. Hij is een verhalenverteller pur sang en wereldwijd zijn er al meer dan 400 miljoen (!) boeken van hem verkocht. Op zijn 75ste laat hij zien dat hij de kunst van het vertellen nog niet verleerd is en levert hij bij de vleet nieuw werk af. Zoals ook Fairy Tale.

Het verhaal gaat over, en wordt verteld door, Charlie Read. Hij is een scholier die goed is in school en ook bij sporten uitblinkt. Zijn moeder is omgekomen bij een ongeluk toen hij tien jaar oud was. Zijn vader ging hierna aan de drank en Charlie leerde al op jonge leeftijd hoe hij voor zichzelf moest zorgen. Op zijn 17de ontmoet hij hond Radar en zijn baas Howard Bowditch, een kluizenaar in een groot huis bovenop een heuvel. Bij dit huis staat een grote, afgesloten schuur waar af en toe vreemde geluiden uitkomen.

Charlie sluit vriendschap met Bowditch en hij erft na het overlijden van Bowditch onder andere een cassettebandje met daarop het verhaal van de heer Bowditch. Een verhaal dat lang geheim is gebleven; namelijk dat er in de schuur een poort naar een ander wereld verborgen zit.

Vervolgens ontvouwt zich in Fairy Tale een verhaal -een modern sprookje zoals je wil- dat alleen maar geschreven kan worden door King zelf. Een verhaal over liefde, afgunst, gladiatoren, opofferingsgezindheid, met een snufje horror en een laagje fantasy; eigenlijk alles wat je in de verhalen van King tegenkomt en wilt lezen.

Ongeveer alle genres die hij ooit aangeraakt heeft komen samen in Fairy Tale. Het leuke ervan is dat als je meer van hem gelezen hebt er ook hele subtiele, en soms hele duidelijke, verwijzingen zitten naar zijn eerdere werk. Dat maakt van Fairy Tale een feest van herkenning. Het heeft iets weg van serie De donkere toren maar het is een op zichzelf staand verhaal, met zoals het een sprookje betaamt, een happy end.

Het boek, met meer dan 500 pagina’s, leest als een trein. De stijl van King weet je steeds je pakken en het zorgt voor vele “lange dagen en aangename nachten”. Een absolute aanrader voor mensen die van een goed, spannend, fantasysprookje houden. Fairy Tale is opnieuw een meesterwerk van Stephen King.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.