Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de boekhandelaar van dachau shari j. ryan roman recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Shari J. Ryan
Uitgeverij(en) The House of Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 29 oktober 2022
Categories Roman
Deel deze recensie

Elke keer dat je een verhaal aan een toehoorder vertelt gaan er details verloren….

1940. Mathilda’s vriend Hans is in gevaar. Ze aarzelt niet om hem te beschermen en verbergt hem bij haar op zolder. Maandenlang zien ze elkaar alleen bij kaarslicht als zij hem eten komt brengen en kunnen niets anders dan fluisteren. Tot op een dag soldaten haar huis binnenstormen en Hans  meenemen.

2018. Grace komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van de grootmoeder van wie ze het bestaan niet kende.

Wat volgt is een verhaal, geschreven door Shari J. Ryan wat zijn weerga niet kent. De boekhandelaar van Dachau is een boek wat je vanaf  pagina één pakt en je niet meer loslaat tot je pagina 315 omgeslagen hebt. En dan blijf je nog een hele tijd wezenloos voor je uitstaren en je afvragen welke reis je zojuist ondernomen hebt.

Het verhaal begint met het bericht dat Grace ontvangt dat haar grootmoeder is overleden in Dachau en dat ze haar een boekwinkel nalaat. We bevinden ons in het jaar 2018. Grace is een architect die het niet zo naar haar zin heeft in haar baan, en zij besluit om vakantie op te nemen en naar Duistland af te reizen. Het blijkt dat haar moeder haar hele leven op zoek is geweest naar haar moeder, de oma van Grace dus, en deze nooit heeft kunnen vinden.

Bij aankomst in Dachau, gaat Grace via de advocaat naar de winkel en daar ontmoet zij Archie. Hij heeft na het overlijden van Mathilda op de boekwinkel gepast. Archie overhandigt Grace een manuscript, en dan gaat het boek pas goed los. Het manuscript brengt ons terug naar de oorlogsjaren en we beginnen in 1940 als de nazi’s de jacht op de joden steeds verder opvoeren.

Wat volgt is een relaas over onvoorwaardelijke liefde, gezien door de ogen van Mathilda en Hans (haar joodse buurjongen en vriend). Maar het is ook een verhaal over het maken van verkeerde keuzes ingegeven door overlevingsdrang. Uiteindelijk zie je dat het goede altijd zal zegevieren wat voor onheil er ook over je uitgestort wordt.

Onze verbintenis blijft bestaan, zelfs als wij er niet meer zijn

Eeuwigdurende liefde, geduld en moed dragen ons verhaal

Met hart en ziel voel ik me met jou verbonden

Samen zijn we een, samen kunnen we de wereld aan

De manier waarop het boek opgebouwd is maakt dat je het niet los kunt laten. Je gaat heen en weer van 1940-1945 naar 2018 en gaat mee met de reis van Grace in de voetsporen van haar grootmoeder. Het is een spannend verhaal wat in hoge mate ontroert. Is het een thriller? Niet echt, maar wel zodanig geschreven dat ook de diehard thrillerfans dit niet weg kunnen leggen. En dat is een groot compliment voor Ryan, want eigenlijk is het een roman. Het is een boek dat íédereen pakt.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.