Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de regel van drie sam ripley thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Sam Ripley
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 20 maart 2024
Categories Thriller
Deel deze recensie

In het leven van Amy hebben zich twee grote tragedies afgespeeld. Haar zus is verongelukt en later plegen haar beide ouders zelfmoord. Ze hangen zich samen op, Amy alleen achterlatend. Twee intens verdrietige gebeurtenissen, twee grote drama’s. Helaas komt onheil altijd in drievoud…

Sam Ripley debuteert met De regel van drie. Ripley is overigens een pseudoniem. Op de achterflap staat dat het zelfs een pseudoniem is van een bekende Britse bestseller die meer dan een half miljoen verkochte exemplaren op zijn naam heeft staan. Een korte research brengt ons bij Andrew Wilson. Mocht dit inderdaad zo zijn dan hebben we het over een awardwinnende succesvolle biografieschrijver. Naast biografieën schreef hij ook een verhaal over overlevenden van de Titanic.

In De regel van drie volgen we drie hoofdpersonages. Allereerst is daar Amy, zij komt erachter dat ze vervloekt is. Ze is er volledig van overtuigd dat er onheil op haar wacht omdat volgens de urban legend onheil altijd in drieën komt. Wanneer ze het rijmpje onder ogen komt weet ze het absoluut zeker: 

“De regel van drie wacht

geduldig en trouw

Eerst kwam hij voor mij

Nu komt hij voor jou.”

Amy begint een dagboek bij te houden en hierin probeert ze op zoek te gaan naar wat haar dan uiteindelijk de das om zal doen. De strijd die ze voert moet ze helemaal alleen doen. Uiteraard omdat haar gezin niet meer in leven is, maar ook mensen om haar heen niet geloven in het raadsel. Toch zal Amy het niet overleven…

En dan volgen we Ila. Ook bij haar zijn er al twee grote tragedies voorafgegaan. En ook zij krijgt het raadsel voor ogen. Sterker nog; ze komt achter het dagboek van Amy en gaat zo op zoek naar wat er aan de hand kan zijn. Want het zal toch niet…

Uiteindelijk volgen we Eve, niet verbazingwekkend ook een getroebleerd personage. Ook bij haar heeft het leven zich in twee drama´s getekend. Zij gaat verder op de weg die Amy is ingeslagen en komt langzaam maar zeker achter de echte waarheid. 

Ripley heeft een interessant thema te pakken met de urban legend. Niet voor niks gaan er al geluiden op dat het boek wel eens verfilmd kan gaan worden. Horrormakers zien wel wat in dit gegeven en daar kunnen we ze geen ongelijk in geven. Ripley kiest slim voor de ik-vorm en kiest er ook voor niet vanuit een hoofdpersonage een boek te schrijven. 

Al met al is het een fijne thriller die je vlot kunt lezen. Hier en daar is het allemaal wat dun, zo gelooft Amy wel heel snel na het horen van de regel dat deze ook voor haar zal gelden. Het komt wel het tempo van het boek ten goede, maar zorgt dat het verhaal iets aan geloofwaardigheid verliest. 

Ripley kiest er bovendien voor om vanaf het begin duidelijk te zijn, een van de hoofdrolspelers overleeft het niet. Dat gegeven staat al vanaf het begin vast. Toch weet hij de spanning er wel in te houden. Daarnaast weet hij alsnog te verrassen in het plot. 

Al met al een uitstekend thrillerdebuut van een ervaren schrijver. De regel van drie is een zeer geslaagde poging om vanuit pseudoniem te schrijven. Zo geslaagd dat we hopen dat er meer zal volgen, want met Ripley hebben we een nieuwe ster aan het thrillerfirmament.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.