Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
stromend graf robert galbraith thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Robert Galbraith
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 29 maart 2024
Categories Thriller
Deel deze recensie

Cormoran Strike en Robin Ellacott zijn terug voor een nieuw avontuur. Ditmaal mogen ze zich storten in het reilen en zeilen van de De Universal Humanitarian Church. Deze op het oog vredelievende organisatie die strijdt voor een betere wereld, lijkt sektarische trekjes te hebben. Bovendien vinden er enkele onverklaarbare sterfgevallen plaats. De vader van Will schakelt de hulp in van het bekende privedetectivekoppel om zijn zoon, Will, vrij van de kerk te krijgen.

Stromend graf is inmiddels al het zevende deel in de reeks rond Cormoran Strike. Alle delen zijn stuk voor stuk goed ontvangen en Robert Galbraith, beter bekend als J.K. Rowling heeft wederom een goedlopende serie te pakken. Na 7 delen Harry Potter en succesvolle films, weet ze nu ook zeven uitstekende delen voor volwassenen op papier te krijgen. Ook Cormoran Strike is inmiddels verfilmd, als serie weliswaar, maar het kenmerkt opnieuw het succes van de auteur.

Ondanks dat dit het zevende deel is, is de verzadiging nog niet toegeslagen. Wel is het fijn dat het uitstapje van Inktzwart hart eenmalig en speciaal voor dat deel behouden blijft. Passend bij dat boek werden er complete chats uitgeschreven, maar dat maakte het deel niet het gemakkelijkst te lezen deel. In Stromend graf is alles weer zoals je van Strike en Ellacott gewend bent: gewoon steengoed.

Ze nemen de zaak aan van de vader van Will. Will heeft zich vrijwillig aangemeld bij de Universal Humanitarian Church, maar lijkt alle banden met zijn familie te willen verbreken. Communicatie verloopt uiterst stroef en enkel per brief en lijkt zelfs compleet op te houden. Vader wil zijn zoon terug en hoopt dat Cormoran en Robin kunnen helpen.

Wederom een vreselijk lastige klus voor het duo, maar ze gaan de opdracht niet uit de weg. Om erachter te komen wat er nu precies bij die kerk zich allemaal afspeelt gaat Robin undercover. Dit blijkt al snel een levensgevaarlijke missie te worden, waarbij Robin zelf ook langzaam wordt meegenomen in de indoctrinatie van de kerk. Er gebeuren vreselijke dingen en worden onmenselijke straffen uitgedeeld, waar Robin zelf ook slachtoffer van zal worden.

Naast het hoofdverhaal spelen ook andere zijverhalen nog immer een rol in Stromend graf. Zo zoeken we ook in dit deel weer naar het antwoord op de vraag: worden Cormoran en Robin ooit een stel? Daarnaast is het leven van Cormoran zelf niet onbelangrijk. Zijn oom lijkt dementerend en dus is de vraag of de beste man nog wel zelfstandig kan wonen. En natuurlijk is ook Charlotte, Cormorans ex, weer volop aanwezig in dit deel. Een deel overigens die niet zoals deel zeven van Harry Potter een volledig afgerond eind kent en dus zullen de 1117(!) pagina’s Stromend graf niet het laatste zijn wat we van Cormoran en Robin gaan lezen. We kunnen nu al niet wachten.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.