Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
stille angst robert bryndza thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Robert Bryndza
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 2 maart 2024
Categories Thriller
Deel deze recensie

Robert Bryndza werd in Groot Brittanië geboren en woont tegenwoordig met zijn partner in Slowakije. Hij is opgeleid tot acteur, maar maakte de overstap naar het schrijversvak, waar hij het thrillergenre verreikt met de nodige titels. 

Het meisje in het ijs was zijn debuutthriller met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol. Dit werd wereldwijd een bestseller. In deze reeks heeft Bryndza inmiddels zeven titels op zijn naam staan, die allemaal stuk voor stuk goed werden ontvangen. Tussendoor voegde hij daar een nieuwe serie aan toe met privédetective Kate Marshall in de hoofdrol, die inmiddels vier titels telt. Van Bryndza’s boeken zijn ruim zes miljoen exemplaren verkocht. Stille angst is de eerste standalone van Bryndza’s hand en dat maakt erg nieuwsgierig. Het boek is vertaald door Willeke Lempens.

Na een fijne zondag met haar man Will is het tijd voor Maggie om als arts in het ziekenhuis aan het werk te gaan. Ze neemt afscheid en Will staat haar in het erkerraam uit te zwaaien. Maggie had nooit kunnen weten dat dit het laatste moment was waarop ze haar man in goede gezondheid zou zien. 
Tijdens haar dienst wordt haar man binnengebracht met zware verwondingen. Haar wereld stort in als het hen niet lukt om hem te redden en hij op de operatietafel komt te overlijden.

Maggie blijft verbitterd en met een immens verdriet achter. Als de politie haar dan ook nog vertelt dat hij zelf een einde aan zijn leven heeft gebracht is ze ten einde raad en kan ze dat eigenlijk niet geloven. 

Ze besluit om naar hun vakantiewoning te vertrekken op Tišina een Kroatisch eiland, dat in deze tijd van het jaar helemaal verlaten is. Iets wat Maggie nog nooit heeft meegemaakt, normaliter bezoeken ze het eiland in de zomer en bruist het.

Gelukkig is er een huisvriend en een eilandbewaarder met zijn zoon die een oogje in het zeil houden. Echter is het ook de perfecte locatie voor de nodige spanning en geeft het je een unheimisch gevoel. 
De komst op het eiland is het begin van een reeks bizarre gebeurtenissen, die start met het onder ogen krijgen van een brief die door haar geliefde is geschreven, waarin haar man een aantal dingen aan het licht brengt, die wel eens verband zouden kunnen houden met zijn dood. Maggie is vastbesloten uit te zoeken wat Will probeert duidelijk te maken en wil de onderste steen boven krijgen. Het zal je niet verbazen dat dit niet zonder slag of stoot gaat. 

Er gebeurt veel in Stille angst en de auteur weet ook nu weer de spanning er in te gooien, met de nodige actiescenes die af en toe een beetje onwerkelijk over lijken te komen, maar dat mag de pret niet drukken. 

Bryndza gooit het met deze stand alone over een andere boeg en probeert iets nieuws. Eerlijk is eerlijk, anders dan we van hem gewend zijn en tegelijkertijd is ook te merken dat het werk is van zijn hand. Want het is een actiethriller die de lezer de nodige uurtjes zoet houdt. 

Stille angst kent veel spanning en met Maggie heeft de auteur een krachtig personage neergezet. Maggie is een stevig en realistisch personage dat haar mannetje staat. Daarnaast leent het eiland zich voor een unheimische setting en de gebeurtenissen laten je gissen naar hoe de vork in de steel zit. 

De auteur weet de plot van Stille angst op verrassende wijze af te ronden. De schrijfstijl van Bryndza is zoals altijd vlot, levendig en gedetailleerd wat maakt dat ook dit boek weer als een sneltrein leest. Bryndza laat wederom zien tot de top van het thrillergenre te behoren, ook als hij uitstapjes maakt die nieuw voor hem zijn.

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.