Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
murderous beauty philip arklow thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Philip Arklow
Uitgeverij(en) Olympia Publishers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 29 februari 2024
Categories Thriller
Deel deze recensie

Misdaadromanschrijver Philip Arklow wordt beschouwd als een factie-schrijver die pagina's omslaat. Op basis van echte feiten creëert hij fictieve verhalen die voortkomen uit zijn diepgaande expertise in de veiligheids- en apotheekwereld. Hij is midden vijftig en fulltime auteur en woont voornamelijk in zijn geboorteland België. Hij is in het Nederlandse taalgebied bekend als Philip LeBon.

Gordon Harris en zijn team van wetenschappers werken aan een behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Volgens het farmaceutische bedrijf CytoSerum zou deze behandeling voorgoed een einde aan deze ziekte kunnen maken. De harde realiteit is dat een ontdekking als deze veel geld waard is, en dat er veel geld op het spel staat, en dat kan eigenlijk maar weinig goeds opleveren. Het duurt dan ook niet lang voordat rivaliserende bedrijven lucht krijgen van de geavanceerde technologische vooruitgang van CytoSerum. Harris en zijn loyale collega’s worden al snel met hun families van alle kanten bedreigd. Kunnen ze een catastrofe afwenden? Waarom werd Sara ontvoerd? En wie is de mysterieuze huurmoordenaar?

Voor wie een déjà vu gevoel krijgt bij het zien en lezen van de Engelstalige synopsis, wordt het langzaamaan duidelijk dat het een vertaald boek van het tweede boek in De Mooie Moorden-serie van Philip LeBon is. Philip Arklow is dus een pseudoniem. De lezer volgt in de eerste plaats personage Oliver Richards, die een Afrikaanse vrouw in de London Underground volgt. 

De auteur heeft het boek vertaald in makkelijk te volgen Engels. Er zit meteen een rauw randje aan, waarbij hij geen blad voor de mond neemt. Wanneer deze introductie over is, wil de lezer eigenlijk snel door een kleine wending verder lezen, want wat er gebeurt zou de lezer wellicht niet direct kunnen zien aankomen. Vanaf dat moment draait het perspectief naar Gordon Harris, die met zijn team van wetenschappers aan een middel tegen Alzheimer werkt. Dit karakter heeft een pittig verleden. Tenminste, die indruk wordt gewekt. Hij zou aan ongeneeslijke hartfalen lijden. Nogal opmerkelijk, omdat hij dus een middel tegen Alzheimer, het zogenoemde CytoSerum, aan het ontwikkelen is. Het verhaal over zijn hart blijkt dan ook al snel aangedikt te zijn. Lezers vragen zich af wat daarachter steekt: is dit hoe zijn karakter is, een beetje dramatisch en extravert? De interesse in het personage is hoe dan ook gewekt, zeker wanneer een huurmoordenaar achter hem aan blijkt te zitten, en de lezer gelijk in snelle actie onderdompelt.

Heel opvallend is het dat meerdere personages van lezen houden, en er zelfs een bijrolletje voor John Grisham is weggelegd, ook al is hij in dit verhaal heel duidelijk niet de schrijver. Ook opmerkelijk is het kijkje in de keuken van een huurmoordenaar, en een systeem dat ervoor moet zorgen dat de dader in kwestie niet gepakt wordt. Interessant om te zien hoe een huurmoordenaar dus te werk gaat.

Tijdens een scene waarin de gekidnapte Sara gesommeerd wordt haar kleding uit te trekken, wordt er gerefereerd naar You can leave your hat on. De verhaallijn is doorspekt met herkenbare tropes, zo blijkt. Het doet lezers ongetwijfeld denken aan herkenbare en mogelijk bekende situaties van scenes uit bekende films. Het boek dient zich daarom uitstekend als script voor een B-film. Hoewel er op deze manier herkenning in kan zitten, kunnen deze verwijzingen wel wat te veel van het goede worden.

We geven hierbij tevens trigger waarschuwingen voor depressie en zelfkastijding. Die laatste wordt geuit in een scene waarin pittige zelfbeschadiging, oftewel mutilatie plaatsvindt. Er zitten bloederige scenes en blijkbaar de nodige gruwel in. Het heeft allemaal een bijzonder wreed randje, waarbij zelfs het gebruik van honden als wapen wordt ingezet, en dat kan de vaart soms wat uit het verhaal halen. Tevens komt er even subtiel een stukje over nepaccounts aan de orde, en hoe men op deze manier ongenadig voor de gek gehouden kan worden. Kortom, de auteur heeft er gewaagde onderwerpen in zitten. Arklow laat de meerdere verhaallijnen wel mooi tot een geheel samenkomen, waarin het plot misschien wel een grote schokfactor heeft. Het is tot op zekere hoogte een sterk verhaal voor de doorgewinterde jaren ’80 fan, die van schokkende thrillers houdt. Is blood and gore je ding, dan mag dit zeker niet op je nog-te-lezen-lijst ontbreken.

Afbeelding
Saskia Boree.png
Saskia Boree
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.

Wat vinden lezers...

Martine Lambrechts

12 juli 2024 19:37

4

Gordon Harris is founder and CEO of CytoSerum, a pharmaceutical company. They are currently working on a treatment for Alzheimer’s disease. Not only splendid news for the people suffering from this disease but also for the company as it will bring in a lot of money. Unfortunately the competitors found out about the new developments and are determined to lay their hands on it. As Gordon refuses each of their bids, they start using violence. Two criminals and a contract killer are being hired. Kidnapping, extortion and murder attempts must persuade Gordon to sell. An unexpected event during one of these murder attempts brings us to part 2 of the book. The author takes us to Sierra Leone where we relive the past of the hitman.

The first chapter of a +300 pages book, which will keep you interested and curious from beginning till end, begins with a murder.
Each chapter contains a wide variation of characters and events so there is never one dull moment. The characters are described so vividly that you are automatically disgusted reading about the kidnappers but on the other hand at the end of part two feel sorry for the contract killer.
Even though the author has given a great deal of attention in explaining the necessary technical details it doesn’t take the tension out of the story.
One advice : start reading the book in a weekend or holiday so as not to miss a good night sleep
The book ends with ‘to be continued’ so I’m anxiously waiting for book 2 in the series

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.