Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
baantjer de cock en moord op stand thriller thrillzone recensie.jpg
Serie Baantjer
Auteur(s) Peter Römer
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 23 maart 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

De Baantjer-boeken zijn iconisch en weten fans  nu al 90 delen lang aan zich te binden. Na het overlijden van Albert Cornelis Baantjer zette Peter Römer succesvol de reeks voort. Vanaf deel 76 zijn de De Cock boeken van zijn hand, maar nog altijd wel in de stijl en geest van de grootmeester. 

Meestal is de standaard in de Baantjer-boeken drie moorden. In De Cock en moord op stand blijft het echter bij twee; in het Paleis op de Dam is een jongeman neergestoken en in een antiquariaat in de Voetboegsteeg wordt eigenaar Tjerk Somers dood aangetroffen.

Het slachtoffer van de eerste moord blijkt de lager aan wal geraakte jonkheer Hugo van Coevorden te zijn. Dit gegeven in combinatie met de moordlocatie maakt dat De Cock en Vledder met een delicate zaak worden opgezadeld. Elk spoor lijkt al snel dood te lopen voor het duo, totdat de moord op Tjerk Somers plaatsvindt. Beide zaken blijken namelijk verband met elkaar te houden…

De tweede moord is dan ook het moment dat het verhaal in een stroomversnelling belandt. Vanaf dat moment ontstaan de eerste aanknopingspunten, terwijl eerder in het verhaal het spoor steeds dood liep. Peter Römer weet de verdenkingen op twee hoofdverdachten te schuiven. Maar doordat Römer de optie openhoudt dat beide moorden aan elkaar verbonden zijn, maakt hij de lezer steeds aan het twijfelen. Je kunt namelijk de verdachten wel linken aan de ene moord, maar hoe die weer in verband staan met de andere is een groot raadsel.

Het boek wordt dan ook voornamelijk gedragen door de moordzaak en niet zozeer door De Cock en Vledder. De interacties tussen de twee leveren weinig diepgang op. Vledder voelt dan ook meer als een klankbord voor De Cock dan dat hij een fundamentele bijdrage levert aan het oplossen van de zaak.

Ondanks dat Römer de lezer goed bezig weet te houden en een aantal gedegen pogingen doet om de lezer van de wijs te brengen, is de oplossing van het mysterie toch vrij voor de hand liggend. Deel 90 is echter absoluut geen slecht deel in de Baantjer reeks. Alle ingrediënten van een goede Baantjer zijn namelijk aanwezig: een boze Buitendam, een bezoek aan café Lowietje en het verhaal eindigt, zoals in elk Baantjer boek, bij De Cock thuis. In deze scène spreekt hij net als in de andere delen de zaak nog eens door met zijn collega’s. Hiermee worden alle lijntjes keurig aan elkaar geknoopt en laat Römer zien dat het verhaal goed in elkaar zat.

De Cock en moord op stand is, net als alle andere Baantjer boeken, zeer toegankelijk. Het boek leest makkelijk weg en het verhaal is goed opgebouwd. De interactie tussen De Cock en Vledder is in dit deel jammer genoeg wat oppervlakkig. De tweede moordzaak geeft deze detective snelheid en zal de lezer bezighouden en vermaken. Kortom: ook aan deel 90 is er genoeg (lees)plezier te beleven.

Afbeelding
Jelle van der Kruijs.jpeg
Jelle van de Kruijs
Mijn naam is Jelle van de Kruijs. Met 2001 als geboortejaar ben ik een jeugdige thrillerliefhebber. Dankzij Schuilplaats van Harlan Coben ben ik het thrillergenre ingezogen. Coben is dan ook mijn favoriete auteur, op de voet gevolgd door Steve Cavanagh en Deon Meyer. Als recensent bij ThrillZone krijg ik de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe auteurs en tegelijkertijd mijn twee passies te combineren; lezen en schrijven.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.