Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de cock en de eenzame dood peter romer thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Baantjer
Auteur(s) Peter Römer
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 13 september 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Aan de Lindegracht ligt Hennie van de aardappelkraam dood in haar bed. De Cock wordt naar de plaats delict geroepen en mag gaan uitzoeken wat er gebeurd is. Hennie werkte op de markt, maar was ook een vermogende vrouw. Haar geld zat ook in bakstenen, een zakelijk geschil zou kunnen want een van haar huurders dreigde door haar uit het pand te worden gezet. Haar zoon Tonnie reageert ook wat bijzonder op de dood en De Cock komt er al snel achter dat hij daar ook zo zijn redenen voor heeft. Onder tijdsdruk van commissaris Buitendam en de vrouw van De Cock (ze vinden beide dat hij maar eens zijn vakantiedagen moet gaan opmaken) moet de bekendste rechercheur van Nederland op zoek naar de waarheid.

Zoals je van een goede detective mag verwachten zijn er meerdere kandidaten voor de moord op Hennie. Peter Römer geeft beetje bij beetje informatie prijs die je natuurlijk steeds een andere kant op proberen te drijven, maar wat bij De Cock en de eenzame dood opvalt is dat de Amsterdamse rechercheur voor het eerst echt niet weet wie het gedaan kan hebben.

De Cock en de eenzame dood voelt daarmee een beetje als afgeraffeld. De Cock staat voor een raadsel, maar via een wat voor de hand liggende plottwist wordt vlak voor het einde alles toch duidelijk. De manier hoe dat gaat is wel heel doorzichtig. Daarnaast kom je op het verkeerde been als lezer zodra er ontwikkelingen zijn in de familie van Hennie. Want pleegt er nou een familielid zelfmoord, of doet diegene nou alleen een mislukte poging?

Natuurlijk is de invalshoek van een vastzittende De Cock interessant, uitdagend ook, maar de wending die De Cock alsnog op weg helpt is gewoonweg te mager. Deel 89(!) is dan ook niet het beste deel te noemen. Ja, als fan zul je echt wel weer de nodige plezier beleven. Alle ingrediënten van een goede Baantjer zijn aanwezig. Het is vooral in de details dat het boek wat diepgang mist en daardoor wat zwakker is dan andere delen.

Actueel is het dan weer wel. Als De Cock een van de verdachten ondervraagt is het antwoord een die nota bene van onze minister-president komt. De verdachte heeft namelijk geen “actieve” herinnering aan hetgeen De Cock vraagt. Het zijn dit soort kleinigheden en de Amsterdamse/Jordanese sfeer die het wel een oude vertrouwde Baantjer laten zijn.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.