Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
ik volg jou peter james thriller thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Peter James
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 8 november 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

De Britse auteur Peter James heeft inmiddels het nodige thrillerwerk op zijn naam staan. We kennen Peter James van de thrillerserie rondom de uit Brighton afkomstige rechercheur Roy Grace. Peter James houdt echter wel van een uitdaging en zo nu en dan verkent hij het thrillerspectrum met een standalone thriller. Twee jaar geleden verscheen in Nederland de thriller Ultiem bewijs. Ultiem bewijs is een faction thriller vergelijkbaar met het genre van Dan Brown. Ultiem bewijs werd redelijk goed ontvangen, maar kreeg ook de nodige kritiek. Eén ding mag duidelijk zijn: Peter James houdt wel van een uitdaging. Nu is het weer tijd voor een ander uitstapje. Peter James stapt in de schoenen van een stalker met zijn nieuwste boek Ik volg jou.

"Marcus had veel bevriende stellen uit elkaar zien groeien wanneer er kinderen kwamen, en Jezus, zijn eigen ouders waren ook niet bepaald een lichtend voorbeeld geweest. Hij was in de loop der jaren gaan beseffen dat kinderen niet altijd de lijm waren die relaties bij elkaar hield, maar soms juist de katalysator voor het stuklopen ervan"

Marcus Valentine is ondanks een problematische jeugd uitgegroeid tot een alom gerespecteerd en geprezen gynaecoloog. Hij is uitermate punctueel en hecht veel waarde aan orde en netheid. Daarnaast heeft hij een lieve vrouw en drie gezonde kinderen. Valentine leidt een goed leven, maar de sleur ligt op de loer en voor zijn vrouw Claire komt hij, naast zijn kinderen, steeds vaker op de tweede plaats.

Als Marcus op een ochtend, achter het stuur van zijn Porsche, is afgeleid resulteert dit bijna in een aanrijding met een beeldschone hardloopster. De hardloopster lijkt sprekend op zijn jeugdliefde Lynette en dat prikkelt direct zijn fantasieën. Wat zou er van haar zijn geworden en hoe zou een toekomst samen met Lynette eruit hebben gezien? Later, tijdens een uitgebreid diner met vrienden, kijkt hij opnieuw in de ogen van de hardloopster, maar het blijkt de nieuwe vriendin van zijn oude vriend Roger te zijn, Georgie Maclean. Marcus is direct gefascineerd door haar verschijning en hij is ervan overtuigd dat zijn ontmoeting met Georgie was voorbestemd.

Marcus verdiept zich steeds meer in het dagelijks leven van Georgie en hij begint haar te volgen. Eerst via de digitale wereld, maar al snel probeert hij ook in het dagelijkse leven steeds vaker haar pad te kruisen. Zo besluit Marcus zijn hardloopschoenen uit de kast te halen in de hoop de aandacht van Georgie te krijgen, maar zij is totaal niet in hem geïnteresseerd. Ondanks haar afwijzingen is Marcus ervan overtuigd dat een toekomst samen met Georgie voor hem is weggelegd.

Marcus’ interesse in Georgie neemt al snel verontrustende vormen aan en zijn interesse verandert in een obsessie. Marcus zet alles op alles om elke stap van de vrouw te kunnen volgen, om dicht in haar buurt te kunnen zijn en hij gaat daarin ver, heel ver, veel te ver...

"Ze dwong hem uren achtereen te oefenen terwijl zij met een tikkende metronoom naast hem stond. Als hij een fout maakte mepte ze hem met een liniaal op zijn knokkels en tierde: 'Timing, Marcus, timing, timing, timing!'"

Met Ik volg jou kiest Peter James voor een solide basis. Dat fundament bestaat uit een eenvoudig plot en slechts enkele krachtige personages. Doordat Peter James ook geen ingewikkelde plotwendingen hanteert is Ik volg jou een heel toegankelijke thriller. Ondanks - of juist als gevolg van - het eenvoudige plot komt de ware kracht van Peter James snel boven drijven. Hij weet de spanning namelijk perfect te doseren, waardoor ons wantrouwen in, en de afkeer van, het personage Marcus Valentine pagina voor pagina toeneemt.

Wat wel bevreemdt is dat Peter James de kans laat schieten om Marcus Valentine verder af te schilderen als schijnheilige psychopaat. In het verhaal komt op enig moment naar voren dat Marcus in het verleden al enkele, zeer twijfelachtige, handelingen heeft verricht. Deze open deur biedt zich aan, maar Peter James loopt hem voorbij en komt hier ook niet meer op terug. Desondanks doet de enge en opdringerige Marcus Valentine je ongemakkelijk zitten op je stoel en als de climax nadert giert de frustratie door de aderen. Na het lezen van Ik volg jou kijk je als lezer wellicht een keer extra over je schouder als je naar buiten stapt…

Afbeelding
Bjorn le Granse
Bjorn le Granse
Je kunt mij definiëren als een echte Brabantse Bourgondiër, in Tilburg geboren (1985) en getogen. In het centrum van deze schitterende stad woon ik samen met mijn vrouw en dochter. In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als bouwkundig schade-expert voor verzekeraars en in mijn vrije tijd vindt je mij op een mountainbike in de Brabantse bossen of met een goed boek op onze heerlijke bank.

Gedurende mijn schooljaren had ik een lichte allergie voor boeken. Mijn motto was: “als het goed genoeg is wordt het wel verfilmd”. Nadat ik in 2006 mijn vrouw heb leren kennen, die ook graag een boek mag lezen, heb ik op vakantie ook eens een poging ondernomen. Sinds die tijd ben ik helemaal om en kan ik echt genieten van een goed boek. Mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar thrillers, waarbij ik een grote voorliefde heb voor faction thrillers met een vleugje historie. De boeken van Dan Brown heb ik dan ook allemaal versleten. Daarnaast lees ik graag boeken uit de “meer voor mannen” categorie: spionage; oorlog en meer kogels dan pagina’s.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.