Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
hoog spel patrick de bruyn thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Patrick de Bruyn
Uitgeverij(en) Pelckmans
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 14 februari 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Het zou ook u kunnen overkomen!

Hoog spel  is een verslag van roofzucht, uitbuiting en corruptie, maar zeker ook een zoektocht naar de liefde.

Patrick de Bruyn is misdaadauteur; hij heeft reeds 13 thrillers op zijn naam staan en hij heeft de Hercule Poirotprijs ontvangen voor zijn boek Voor dodelijk verlangen. Hij beschrijft steevast gewone mensen die of door het noodlot of door hun eigen toedoen in een nachtmerrie belanden.

Hoog spel begint direct met een knaller als er beschreven wordt hoe iemand van een rotspad afgeduwd wordt en te pletter valt.

Wat volgt zijn twee  verhaallijnen waarbij een aantal mensen gevolgd wordt en die uiteindelijk samen komen. Aan de ene kant is er Amy die al enige tijd aan het daten is met John en met wie het aardig lijkt te klikken. Opeens lijkt het of John van de aardbodem verdwenen is en staat de politie bij haar voor de deur omdat haar vingerafdruk gevonden is in zijn bloed. Amy blijft in verwarring achter en vraagt zich af wat er aan de hand zou kunnen zijn. Dan wordt er een grote som geld op haar rekening gestort en komt ze terecht in een wereld van het grote geld. Een schimmige wereld blijkt al gauw waar een mensenleven bijzaak blijkt.

Ook volgen we Bavo Bosmans, Minister van Ontwikkelingssamenwerking, een man die heel vol van zichzelf is en die zich regelmatig in een avontuurtje met andere vrouwen stort maar als de dood is dat dit uitkomt. Door zijn gedrag wordt hij een doelwit voor een lastercampagne die hem later ook fataal zou kunnen worden.

Het blijkt dat medicijnen die gratis aan landen gegeven worden -die dit heel goed kunnen gebruiken- stiekem voor veel geld van de hand gedaan worden door allerlei tussenhandelaren. John, de nieuwe vlam van Amy, doet hier onderzoek naar. Hij doet zich voor als een schrijver die een boek wil schrijven over Conrad van Buuren. Dat is een geslaagde zakenman en de initiatiefnemer van Armada, de instelling die de medicijntransporten initieert. Maar is hij wel de schrijver die hij zegt te zijn? Zowel Amy als de lezer krijgt steeds maar halve informatie en de vraag is ook nog of deze info wel klopt. Dat maakt aan de ene kant dat je door wil omdat je wil weten hoe het zit. Aan de andere kant wordt de frustratie van Amy ook jouw frustratie omdat het allemaal ongewis blijft.

Er ontvouwt zich een verhaal waarbij de twee verhaallijnen elkaar versterken, ontmoeten en weer afstoten. Jammer hierbij is wel dat er heleboel losse eindjes ontstaan waarbij je als lezer maar moet gissen hoe het verder gaat.  Net op het moment dat je een ‘eind goed, al goed gevoel’ krijgt, komt het laatste losse eind uit de pen van de schrijver, waardoor het boek toch een onbevredigend eind krijgt. Al zullen er ook lezers zijn , die het een briljant einde vinden. Al met al is Hoog spel een ge(s)laagde thriller, die wederom laat zien dat De Bruyn een kracht is om rekening mee te blijven houden.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.