Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Het oneeuwige leven van David R. Pat Craenbroek thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Pat Craenbroek
Uitgeverij(en) Houtekiet
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 22 mei 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Als recensent krijg je soms boeken te lezen waar je eigenlijk niet zoveel raad mee weet. Soms krijg je een boek waar het bloed van de pagina’s druipt. Soms zijn de verhalen recht toe recht aan en soms is iedere zin die wordt geschreven, van belang voor het verhaal.

Het oneeuwige leven van David R. is een boek wat je met gemak in twee delen kan opsplitsen. Tot de zestigste bladzijde is het een verhaal wat men als een normale opbouw van een boek zou kunnen typeren. Maar vanaf bladzijde 61 gooit Pat Craenbroek alles wat ze daarvoor heeft geschreven overboord.

Hier begint een verhaal waarbij ze een groot aantal zaken die er in een leven spelen aan de kaak stelt. Zo verwerkt ze de vraag wie bepaalt over leven en dood. Maar ook stelt ze de maakbaarheid van de maatschappij ter discussie.

Met name de hardheid van de huidige tijd is in scherp contrast aangekaart. Ze stelt de vraag of er echt nog wel plek is voor enige menselijkheid of tellen alleen de koude kille cijfers nog? En ze doet dit alles in een ogenschijnlijk simpele opzet, maar de gelaagdheid die Craenbroek in het verhaal weet aan te brengen is opmerkelijk.

Het oneeuwige leven van David R. is een verhaal dat je na het lezen weg zal leggen, maar niet direct afstand van kunt nemen. Daarvoor is de boodschap die de auteur wil overbrengen te intens.

David voelt zich de gelukkigste man op aarde. Tot op de dag dat zijn wereld volledig instort en hij in allerijl op zoek moet naar een nieuwe baan. Die vindt hij in een bedrijf waar drie excentrieke figuren de scepter zwaaien en waar zonder scrupules met mensenlevens wordt gespeeld.

Wanneer David daartegen in opstand komt, brengt hij zichzelf in een benarde positie. Wacht hem nu hetzelfde lot als zovele anderen voor hem?

David R. is een onderzoeksjournalist, die wordt ontslagen, omdat hij te langzaam en te zorgvuldig werkt voor de scorementaliteit. Ook dit is weer zo’n voorbeeld waarbij Craenbroek de huidige maatschappij op de korrel neemt. Met dit soort steekjes zit het boek vol. Heel subtiel, maar overduidelijk aangekaart.

Haar personages zijn in Het oneeuwige leven van David R. ook op deze tegenstellingen in de maatschappij uitgebeeld. De goedige David en zijn overspelige, aan lagerwal geraakte actrice als vrouw. Het meest geslaagde personage is Ana de Dood, een personage wat alle emoties wel heeft, maar nooit kan uiten. Temeer omdat het bedrijf te veel van haar vraagt.

Het klinkt tot nu toe als een grote lofzang, toch is niet alles aan Het oneeuwige leven van David R. even hoogstaand. Als Craenbroek het thema jaloezie wil aankaarten raakt de auteur een beetje verstrikt in haar eigen verhaal. Maar dat is een niet al te grote stoornis.

Wat echt knap is aan dit verhaal is de manier waarop ze de hemel en de hel weet te vertalen als een bedrijf wat targets stelt en ook deze structureel najaagt. Ze boetseert dit in een Boven en Onder verdieping, waar twee managers de scepter zwaaien.

Het oneeuwige leven van David R. is een boek wat je aan het denken probeert te zetten. Het dwingt je tot het maken van keuzes. Welke kant kies je, de zakelijkheid of de menselijkheid en waar ligt de grens van het betamelijke?

Opgedragen aan de open geest die onbevangen leest, die zonder vragen naar de dingen kijkt die zijn zoals ze zijn, ongrijpbaar, ongrijpbaar

Dit zijn de eerste zinnen van Het oneeuwige leven van David R. en daar is al veel mee gezegd. In het begin is de houding van de lezer tegen dit verhaal wellicht wat afwachtend, maar laat je vooral verrassen door de subtiliteit van Pat Craenbroek. Knap gedaan!

Joop Hazenbroek

Wat vinden lezers...

Krisje Peeters

10 augustus 2022 22:14

5

Een schim van iemand achter een gesloten deur, een achterflap waarvan je als lezer denkt dat je het verhaal wel zou kunnen kennen.
Maar niets is waar!

David denkt gelukkig getrouwd te zijn met Lucinda, de start van een intrigerend en mysterieus boek.
De relatie stopt, neemt abrupt een einde dat je als lezer niet verwacht.
En vanaf dan start een prachtig mysterieus verhaal over leven en dood, gewetensproblemen bij David, karakters die spelen met leven en dood.
Prachtig meeslepend verhaal waardoor je als lezer het boek niet wil opzij leggen, gefascineerd door wat komen gaat.
Een vleugje poëtische tekst, een beetje humor, een vraag tot nadenken over je eigen leven, levensvragen, jaloezie, ...
Het boek is doorspekt met menselijke aspecten van het leven.

'Wat zou er echt bestaan na je dood' denk je als lezer.
Zou er zoiets zijn als het mysterieuze in dit boek?

Een verrassende wending van deze thrillerschrijfster!
De 2 eerste boeken over moordenaars, griezelige verhaal lijnen tot dit boek dat prachtig geschreven is, poëtische woorden die absoluut niet storen, levensvragen over goed en kwaad.
Het boek leest als een trein, stoppen kan je niet als lezer.
Wat een knappe prestatie van deze schrijfster na de 2 eerste thrillers.
Ik zou erg graag eens in het brein van de schrijfster kruipen.

Het boek is een super origineel verhaal, nergens anders te vinden.
Het bewijs dat de schrijfster eender welk genre aankan.

Met zoals de qoute zegt: 'een verrassend verhaal met de suspense van Stephen King maar nog meer het vleugje Paulo Coelho'.
Topprestatie!

Jaimy

10 augustus 2022 22:14

5

Soms lees ik een boek, dat ik moeilijk vind om te recenseren. Niet omdat het boek me niet pakt, of dat ik er niets aan vind maar juist omdat ik het zo mooi vind dat ik iedereen een blanco kijk op het boek gun.
Het oneeuwige leven van David R. is absoluut zo'n boek.
Het is een verhaal dat moeilijk is om niet te spoileren, als je er dieper over uit wilt wijden omdat er zoveel meer in zit dan de achterflap doet vermoeden.

De schrijfstijl is heel apart, op een positieve manier, die echt bij het verhaal past. Het verhaal is niet beschreven alsof je het voor je kan zien, maar het is een verhaal dat je voelt. Het neemt je mee in een onbekende wereld, maar het is zo beschreven dat het logisch lijkt. Misschien niet op het eerste oog, maar gaandeweg wordt het allemaal steeds duidelijker.
Het verhaal wordt opgebouwd en ontvouwt zich geleidelijk waardoor het een verhaal is dat je gelijk pakt en ook niet meer loslaat. Het wordt steeds intrigerender en vraagt erom om uitgelezen te worden, het liefst in één ruk.
Het is een wonderlijk verhaal waarin de vraag niet eens schuilt of je ergens in gelooft. Zoals Pat Craenbroek het omschreven heeft klopt het gewoon en lijkt het hele gebeuren ook zin te hebben.

We lezen alles meerendeel door de ogen van David, die gedurende het verhaal opbloeit, hoe raar het in zijn situatie misschien ook is. Hij verandert van een volgzame man, die over weinig nadenkt in het leven, in een man die beslissingen durft te nemen en in opstand durft te komen. De diepgang zit hem dus niet alleen in het verhaal, maar zeker ook in de personages. Hoewel niet iedereen evenveel in beeld komt, heeft wel iedereen een doel.
Dit alles heeft Pat Craenbroek weten neer te pennen in een schrijfstijl die ik precies vind passen bij dit verhaal, maar ik niet terug vind in haar vorige boeken.
Ze lijkt zich aan te kunnen passen aan het verhaal, wat niet alleen een gave is maar ook een genot om te mogen lezen.
Haar vorige boeken heb ik gelezen en daar was ik ook zeker over te spreken, wetende dat dit een heel ander verhaal zou worden was ik erg benieuwd en ben ik helemaal omver geblazen.

Het oneeuwige leven van David R. is uniek en weet je mede daardoor direct te intrigreren. Het is tot in de puntjes uitgewerkt en overal lijkt over nagedacht, van de opbouw naar de ontknoping, de personages, de omgeving en alles wat daartussen zit.
Een verhaal dat nog lang in mijn hoofd zal blijven rondspoken.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.