Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de weduwen pascal engman thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Pascal Engman
Uitgeverij(en) Volt
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 15 september 2022
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Pascal Engman, Zweeds van origine, is een van de rising stars van het Scandi-genre. Als grootheden als Camilla Läckberg aangeven dat je een grote bent, zegt dat wel wat. Zijn faam begon met de stand alone thriller De Patriotten, maar de serie met Vanessa Frank en publiekslieveling Nicolas Paredes zorgde voor zijn grote doorbraak. Wil je meer weten over deze auteur? Wij spraken hem begin dit jaar. Lees dat interview hier nog eens terug. Deel drie in de reeks met Frank & Paredes heet De weduwen. Weet de sympathieke Zweed de hoge kwaliteitsstandaard vast te houden?

Het is de nachtmerrie van elke politieagent; een moordzaak op een eigen collega. Het overkomt Frank, wanneer ze die zaak op haar schouders krijgt. Maar dat is niet alles. In het park wordt even verderop het lijk van een jonge vrouw gevonden. Ook moord. Terwijl haar collega’s ervanuit gaan dat de agent het slachtoffer is, denkt Frank dat het weleens om de jonge vrouw kon gaan.

In haar zoektocht stuit ze op een terroristische cel, die stilletjes een aanslag voorbereidt. Is ze op tijd om de daders te stoppen?

Het klinkt simpel, maar wanneer Engman met deze synopsis aan de slag gaat, is het bal. Zo ook in De weduwen, een thriller waarin spanning en actie hand-in-hand gaan. Vanaf het begin heeft Engman er goed de vaart in; dit houdt het gevoel van urgentie continu in stand. Het is een gevoel dat overslaat op de lezer, die door de korte hoofdstukken en snelle schrijfstijl het gevoel krijgt mee te puzzelen met Vanessa Frank.

Zij is de hoofdpersoon in De weduwen, en is naast agente ook een vrouw die oog heeft voor haar naasten. Dat blijkt uit meerdere zaken. Zo is ze -meer dan- begaan met het vrouwelijke slachtoffer en bouwt ze in het boek haar band uit met de jonge Celine, een meisje die door haar vader niet gezien wordt. Naast haar speurdersneus heeft ze hierdoor ook een menselijk gezicht.

In het befaamde Scandigenre is het vaak een duo dat de zaken oplost. Ook in de wereld van Engman is dit het geval, en naast Frank is het sidekick Nicolas Paredes die de show steelt. Hij is een ex-militair die Frank al meerdere malen heeft bijgestaan, zo weten de fans. Inmiddels is hij in Engeland beland, waar hij als beveiliger voor een rijke Zweed werkt. Maar, het lot zorgt ervoor dat ook Paredes aan de zoektocht naar de terreurcel deelneemt. En zo komen Vanessa Frank en Paredes ongewild weer op elkaars pad. Zou het dan eindelijk…?

Door de snelheid en de aansprekende hoofdpersonen is De weduwen al een Scandi-thriller waar je u tegen zegt. Maar dat wordt nog eens benadrukt door het spannende plot; niets is wat het lijkt, en het blijft letterlijk spannend tot de laatste pagina. Daar helpt het steeds wisselende oogpunt ook nog eens bij; dan kijk je met Frank mee, dan weer met Paredes en vervolgens met ‘de daders’. Heerlijk. Dat alles maakt van De weduwen een van de betere Scandi-thrillers van dit jaar en van Engman dé kracht om rekening mee te houden.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!