Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de gouden enclaves naomi novik fantasy recensie thrillzone.jpg
Serie Scholomance
Auteur(s) Naomi Novik
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 30 januari 2023
Categories Klassieke Fantasy
Deel deze recensie

Eindelijk zijn El en haar medestudenten ontsnapt uit Scholomance. Samen met Orion heeft ze iedereen in veiligheid gebracht. Behalve één, Orion zelf. Hij duwde haar op het laatste moment naar de veiligheid buiten de school en offerde zichzelf op om nog een laatste keer de held te zijn. Als dan echter blijkt dat verschillende enclaves over de wereld worden aangevallen door muilmonden en een Malefist, moet El al snel de wereld over om de enclaves te redden en de oude profetie van haar oma, over dat El de tovenaarswereld zal vernietigen, te ontkrachten.

Scholomance: De Gouden Enclaves, is het derde en laatste deel in de Scholomance-trilogie van Naomi Novik. Eerder lazen we de eerste twee delen en onze mening over deze twee delen lees je hier en hier. Voordat je verder leest benadrukken we graag dat De Gouden Enclaves het afsluitende deel in de trilogie is en je zonder de voorgaande 2 delen te lezen niks van dit boek begrijpt.

** Let op: Spoilers voor de voorgaande delen **

El en Orion hebben samen de hele klas getraind en veilig naar de uitgang geholpen. Het enige wat El niet kon en wilde was nogmaals het gevecht met een muilmond aangaan. Die angst en ervaring kon ze simpelweg niet nog een keer beleven. Orion duwde haar daarom op het laatste moment de Scholomance poort uit en besloot alleen achter te blijven om met de muilmond te vechten en nog een laatste keer El te redden.

Nu weet El niet wat ze moet, ze had zich voorgenomen om met de gouden soestra’s nieuwe veilige enclaves te bouwen maar ze kan zich niet over het verlies van Orion heen zetten. Bij haar moeder in de commune sluit ze zich af voor de wereld totdat Liesel en Aadya contact met haar opnemen en uitleggen dat de enclaves worden aangevallen door een muilmond. Aangezien El de enige tovenaar is die een muilmond heeft gedood en het heeft overleefd wordt haar hulp verwacht. Als dan blijkt dat er misschien een mogelijkheid is om Orion nog te redden, gaat El met haar alles verwoestende krachten op pad om het lot van de tovenaarswereld te veranderen.

De Gouden Enclaves, het derde en laatste deel van Naomi Noviks trilogie rondom El, is een waardige afsluiting van deze fantastische reeks. Waar de eerdere delen, Een Dodelijke Opleiding en De Laatste Leerling, voornamelijk de groei en ontwikkeling van El als leerling en partner van Orion in de strijd tegen Scholomance belichten, richt De Gouden Enclaves zich vooral op de ontknoping van deze strijd en het leven buiten Scholomance.

** Einde spoilers **

En wat voor ontknoping! Novik weet op een meesterlijke manier de spanning op te bouwen en de lezer tot het uiterste te laten meeleven met de avonturen van El, Liesel en Orion. De strijd tegen de muilmonden, malefisten en de enclaves wordt naar een nieuw niveau gebracht samen met de ontwikkeling van El.

Ook opvallend is dat er minder gebruik wordt gemaakt van de toelichting die in deel 1 en 2 soms storend kon zijn. Dit maakt dat het verhaal een stuk vloeiender is en dat de spanning beter opgebouwd wordt. Daarnaast richt het hele verhaal zich dit deel op de vraag op of het ok is om één persoon op te offeren zodat de rest vredig kan leven. Dit geeft een nieuwe diepgaande dimensie aan de serie die verder gaat dan het schoolleven van een tovenaar.

Al met al is De Gouden Enclaves een ontzettend goed boek en een waardige afsluiting van deze fantastische trilogie. Het is spannend, emotioneel, en boordevol actie. Hierdoor verdient het ongetwijfeld een dikke vier sterren en is het een aanrader voor iedereen die van fantasy houdt. We vinden het dan ook jammer dat de trilogie ten einde komt en het boek voor El en Orion gesloten is. Stiekem houden we hoop op een verrassend vervolg.

Afbeelding
Dennis
Dennis Scheerman
Als kleine jongen las ik elk boek wat iets met draken, ridders of andere fantasy gerelateerde onderwerpen te maken. Een brief voor de koning, Harry Potter en alles daar tussen in werd verslonden. Naar mate ik ouder werd kwamen daar steeds meer thrillers bij. Nu de mazzel dat ik deze twee genres mag recenseren voor Thrillzone.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.