Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
welkom in smartpark mirjam mous young adult thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Mirjam Mous
Uitgeverij(en) Van Goor
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 10 juni 2023
Categories Young Adult
Deel deze recensie

Mirjam Mous is Nederlands schrijfster van jeugdboeken voor zowel jonge als iets oudere lezers. Ze schreef spannende en grappige boeken voor lezers vanaf een jaar of acht. Dat begon al met Monsters mollen! uit 1998. De schrijfster heeft een ongekende fantasie, en schrijft bijvoorbeeld over een heks als juf. Ze kan ook heel serieus zijn, en dat uit zich dan in boeken als Goed fout! De spannende jeugdroman Doorgeschoten werd getipt door de Jonge Jury 2006. Mous schreef ook enkele jeugdthrillers, waaronder Password en Test. Welkom in Smartpark is net als Girl 6 onderdeel van de Best of YA| XS-reeks.

Gijs staat niet bepaald te springen wanneer hij hoort een ticket voor Smartpark te hebben. Totdat hij hoort dat er een gamehal aanwezig is, zodat hij non-stop kan blijven gamen, en even niet aan zijn bemoeizuchtige moeder hoeft te denken. Luus is dan weer verslaafd aan haar telefoon. Ze is gek op het maken van selfies en is dan ook vooral in zichzelf geïnteresseerd. Hailey daarentegen haalt graag stunts uit. Ze kan geen dag zonder TikTok en Youtube, waar ze haar creaties naar hartenlust op deelt. De gemakzuchtige Delano heeft de schoolcomputer gehackt, en dat heeft hem een ticket naar Smartpark, een vakantieverblijf en pretpark in een, opgeleverd. Maar zijn die slimme apparaten die het ouderlijk toezicht vervangt, wel zo veilig? Wanneer ze dan ook in conflict raken met deze opmerkelijke robots, gaat het ineens gruwelijk mis, en krijgen ze niet alleen drones achter zich aan, ze mogen ook vechten tegen op hol geslagen spellen. Zijn deze vier nog onbekenden van elkaar in staat om samen te werken? Zijn ze in staat om van het eiland af te komen? Kunnen ze door middel van hun eigen inzicht, slimmer zijn dan deze dol geworden machines? En wat is het uiteindelijke doel van deze vakantie?

Welkom in Smartpark opent met een ticket naar het gedigitaliseerde pretpark. Een slimme zet, want daarmee wordt de lezer in feite zelf ook uitgenodigd om in het park te vertoeven, al is dat dan door middel van het boek. Mous laat haar lezers vlot kennismaken met haar karakters, en dat doet ze door middel van perspectief dat makkelijk van personage verspringt. Op deze manier wordt er al het één en ander over Gijs, Hailey, Delano en Luus bekend. Ze hebben ondanks dat het verschillende jonge mensen zijn, een ding gemeen, en dat is dat ze allemaal een eigen karakter en talent hebben, die ze in Smartpark zullen gaan gebruiken.

De verhaallijn behandelt allemaal herkenbare onderwerpen, zoals gameverslaving, roem door Tiktok of Youtube, ouders die er ook eens tussenuit willen, en onzekerheid. Mous weet dit moeiteloos te vangen, en ze laat helder zien wat de gevolgen kunnen zijn wanneer dit uit de hand loopt. Uiteraard gaat het vooral om slimme, technische snufjes. De personages worden op alle fronten uitgedaagd om uit een comfortzone te stappen.

De schrijfster weet er tevens een subtiele spanning in te brengen, die ook nieuwsgierigheid opwekt: er gebeuren namelijk ook verdachte dingen. Plotseling worden er zware attributen verplaatst, valt het op dat zij, op enkele rare mensen na, de enige weldenkende bezoekers zijn, en weet het systeem bepaalde dingen van de deelnemers. En wie is die mysterieuze Meneer W.? 

Er zijn enkele traditionele referenties in Welkom in Smartpark verstopt. Op een bepaalde manier is dit boek ook een hertelling van een alom gewaardeerde klassieker, die door de eenvoud van het schrijven en de moderne insteek goed te volgen valt. Zeker wanneer de doelgroep misschien nog niet bekend is met deze opmerkelijke verwijzingen.

Uiteindelijk lijkt het toch allemaal net even anders in elkaar te zitten, waarbij de motieven van de ouders wel een hele vreemde draai hebben. Tieners zouden tieners niet zijn, om ze dan ook een koekje van eigen deeg te geven, maar is dit eigenlijk wel zo? Was dit niet ongemerkt juist het doel van de volwassenen, ze laten inzien dat er veel meer is dan een scherm om naar te staren? Een geslepen plot met een sterke boodschap, en een geniale wending. Vooral de jonge lezer zal het niet direct zien aankomen. Leerzaam, maar niet tot vervelens toe, waarbij een boeiende kijk op de toekomst ook niet ongemoeid is gebleven. Een heerlijke aanrader!

Afbeelding
Saskia Boree.png
Saskia Boree
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.