Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de wet van de onschuld michael connelly thrillzone thriller.jpg
Auteur(s) Michael Connelly
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 12 augustus 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

Wat doe je als je wordt aangehouden met een lijk in je kofferbak en het bloed er nog uit druipt? Deze vraag moet advocaat Mickey Haller beantwoorden als hij op een dag staande wordt gehouden. Zelf weet hij uiteraard dat hij onschuldig is maar een wraakzuchtige rechter weerhoudt hem ervan om op borg vrij te komen. Daarnaast moet hij ook zijn vrienden nog overtuigen van zijn onschuld. Als ervaren advocaat kiest hij voor om zijn eigen verdediging te doen, niet schuldig bewijzen is namelijk niet genoeg. Om zijn naam te zuiveren en eerherstel te krijgen zal hij een stap verder moeten gaan, de zeldzame uitspraak ‘onschuldig’.

De nieuwste thriller van auteur Michael Connelly is De wet van de onschuld, dat draait om ‘De Lincoln-advocaat’ Mickey Haller. Hij is advocaat en half broer van Harry Bosch, de andere grote protagonist van Connelly. Uiteraard ontbreekt Harry Bosch zelf ook niet in deze thriller en kunnen fans zich opmaken voor een nieuwe topper.

Menig thrillerfan weet wie Michael Connelly is. Met al meer dan dertig boeken omtrent de detective Harry Bosch en zijn collega’s is het bijna onmogelijk om niet een van zijn boeken gelezen te hebben. Zijn achtergrond als misdaadverslaggever zie je terug in al zijn boeken welke bol staan van details, waarmee realistische verhalen worden gecreëerd.

Vanaf pagina één is het genieten met de thrillers van Connelly. De charismatische Mickey, welke inmiddels al zes eigen boeken op zijn naam heeft staan én in 5 boeken ook nog eens is verschenen, is direct in topvorm als hij wordt aangehouden. Door het snelle tempo waarin geschreven wordt en de scènes die elkaar rap opvolgen wordt je als lezer ondergedompeld in de nachtmerrie van Mickey en leef je vol met hem mee. Want een nachtmerrie is het. De opsluiting gaat hem niet de koude kleren zitten en jou als lezer dan ook niet. Continue voel je samen met Mickey de angst in de opsluiting. Het gevaar dat het continue mis kan gaan en je zo maar een ongelukje kan overkomen spat van de pagina’s af. En zijn het niet de gevangenen waarvoor Haller moet oppassen, dan zijn het wel de bewakers die graag laten zien dat ze de baas zijn.

Naast het overleven in de gevangenis staat natuurlijk ook het oplossen van de zaak in De wet van de onschuld centraal. Aan de ene kant volgen we Mickey in de rechtszaal waarin hij zichzelf kan zijn en zo nu en dan de vloer aanveegt met de openbaar aanklager. Op deze momenten is De wet van de onschuld op zijn best en is het een ijzersterke legal thriller.

Buiten Mickey’s activiteiten in de rechtbank en gevangenis volgen we ook het onderzoek buiten de rechtszaal. Hierin ontdekt de lezer langzaamaan dat het slachtoffer in de kofferbak verre van onschuldig is en er mogelijk meer achter schuilt dan initieel blijkt uit het onderzoek. Samen met Mickey ontdek je zo het verhaal achter zijn onschuld en ontdek je samen wie er wel verantwoordelijk is voor alle ellende wat de advocaat overkomt.

Tussen al dit geweld van verhaallijnen vindt ook nog een groot stuk personage-ontwikkeling plaats. Zo is er de ex die na lange afwezigheid ineens terugkomt en de moeder van zijn dochter die eigenlijk recht tegenover hem staat omdat ze voor de openbare aanklager werkt.

Dit alles wordt op geweldige wijze aan de lezer voorgeschoteld, want Connelly maakt met zijn eigen stijl gebruik van weinig poespas en korte hoofdstukken. Hierdoor blijf je als lezer constant bij de les én leef je volledig mee met alles wat er gebeurt.

Connelly weet met een rijke cast aan kleurrijke personages een enorm spannende thriller neer te zetten die bol staat van intriges en plotwendingen. Of je nu fan bent of nieuwkomer in de wereld van Michael Connelly, niemand zou deze thriller moeten laten liggen.

Afbeelding
Dennis
Dennis Scheerman
Als kleine jongen las ik elk boek wat iets met draken, ridders of andere fantasy gerelateerde onderwerpen te maken. Een brief voor de koning, Harry Potter en alles daar tussen in werd verslonden. Naar mate ik ouder werd kwamen daar steeds meer thrillers bij. Nu de mazzel dat ik deze twee genres mag recenseren voor Thrillzone.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.