Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
deepfake max van olden thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Max van Olden
Uitgeverij(en) Kluitman
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 9 november 2023
Categories Young Adult
Deel deze recensie

Deepfake van de Nederlandse auteur Max van Olden is een thriller voor jongeren. Je kunt hem ook kennen van thrillers als Het zwarte dossier of De juiste man. 

Op een dag komt Brenda, de beste vriendin van Liz, niet opdagen op school. Gestuurde appjes worden niet gelezen en al haar accounts op sociale media zijn leeggemaakt. Het blijkt dat Liz in coma in het ziekenhuis ligt. Jurgen, de broer van Liz,  gedraagt zich in haar ogen al een hele tijd vreemd. Daarnaast is het vreemd dat hij opeens zoveel tijd doorbrengt met de ex van Brenda, Kevin. 

Liz vertrouwt het niet en kijkt in de computer van Jurgen. Daar vind ze een naaktfilmpje van Brenda. Hoe komt hij hieraan? Heeft Kevin er iets mee te maken? Ze gaat op onderzoek uit en bevindt zich ineens in een grotemensenwereld van list en bedrog.

Max van Olden heeft een novelle geschreven van ongeveer 100 pagina’s waar hij veel thema’s in heeft weergeven waar de jeugd van tegenwoordig mee te maken heeft. Sexting, gokverslaving, sociale media maar ook drukke ouders, onderlinge vriendschappen en waar het maken van verkeerde keuzes je in terecht brengt komen langs in Deepfake.

Het is een verhaal wat je vanaf pagina één te pakken neemt en je na de laatste pagina weer uitspuugt. We volgen Liz, die moet kiezen tussen vriendschap en familie, wat een onmogelijke keuze blijkt. Ze gaat op zoek naar de bron van het kwaad en schroomt niet om hierbij de nodige risico’s te nemen. In haar zoektocht maken we ook kennis met de dynamiek op een middelbare school en hoe het ook daar een struggle is om je onder de  groepsdruk uit te wurmen en je eigen pad te kiezen. Liz heeft al snel een idee hoe de vork in de steel zit. Maar ze besluit om te proberen de zaak zelf op te lossen om haar broer buiten schot te houden. Een keuze die haar bijna fataal wordt zo blijkt.

Door de korte hoofdstukken gaat Deepfake als een sneltrein voorbij en blijf je geboeid tot de laatste letter. De dikte van het boek maakt het een ideaal boek voor tussendoor als je zin hebt in een kort, maar zeer spannend verhaal.  Van Olden bewijst als auteur van alle markten thuis te zijn. Deepfake is een absolute aanrader voor de beginners in het jeugdgenre, maar ook de gevorderde lezer zal er veel plezier aan beleven.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.