Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de jacht van de wolf martyn van beek recensie thrillzone thriller.jpg
Auteur(s) Martyn van Beek
Uitgeverij(en) Volt
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 19 augustus 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Voor korporaal Xander Duister zit zijn diensttijd bij het Korps Commandotroepen er bijna op. Zijn verplichte afscheid nadert en Duister is zoekende naar wat hij dan moet gaan doen. Hij krijgt de kans om gerekruteerd te worden door de MIVD (Militaire inlichtingendienst). Een kans die hij met twee handen aangrijpt en zijn eerste opdracht is een flinke. Hij moet twee beruchte Russische FSB-agenten opsporen. Zij zijn in Nederland, maar waarom? Wanneer Duister achter de beweegredenen komt en hij nogal wat beginnersfouten maakt komt hij terecht in een kat-en-muisspel met de Russen. Een onvermijdelijke gewelddadige confrontatie lijkt niet uit te kunnen blijven.

Martyn van Beek laat voor het schrijven van zijn nieuwe boek De jacht op de wolf zijn pseudoniem voor wat het is. We kennen hem misschien beter als Marit Vanström, zijn pseudoniem, waarmee hij de goed onvangen Lianne Bloemen-reeks schreef. De jacht op de wolf is ook de start van een boekenserie met Xander Duister in de hoofdrol en het begin mag er zijn.

De jacht op de wolf is een heerlijke thriller die vanwege de Russische connectie ook erg actueel is. Zo maken we kennis met leden van de Wagner-groep en beschrijft Van Beek op sterke wijze hoe Russen zelden iets zonder reden doen en kansen grijpen als die zich aandienen.

Duister komt er namelijk al snel achter dat de Russische agenten in Nederland zijn om op onderzoek uit te gaan naar een vermiste vrouw. Al snel komt Duister erachter waarom deze vrouw voor Rusland (en met name de president) zo belangrijk is. Het nieuwe lid van de MIVD maakt echter wat fouten die ervoor zorgen dat hij zijn spionage-activiteiten al snel niet meer kan uitvoeren omdat de Russen achter zijn identiteit zijn gekomen. Hij moet dan snel beslissingen nemen en dat zijn niet altijd de beslissingen die op steun van zijn meerderen kunnen rekenen. 

Hoe dichter Duister bij de waarheid komt van de vermissing van de vrouw, hoe gevaarlijker alles wordt. Een internationaal conflict dreigt als niet snel de juiste dingen worden gedaan. En laat Xander Duister nou juist een hekel hebben aan de juiste zaken doen als die in gaan tegen zijn moraal. Het kan dan ook niet anders dan dat De jacht op de wolf met een enorme climax moet eindigen. Daarin stelt Van Beek zeker niet teleur. 

Sterker nog, De jacht op de wolf is een ijzersterke thriller. De personages zijn rauw, zoals het er in de militaire wereld en inlichtingenwereld ook rauw aan toe kan gaan. De actuele link met Rusland maakt het extra interessant om te lezen. De onvermijdelijke climax is er een zoals je alleen maar kunt wensen. Een erg fijne thriller om kennis te maken met Xander Duister, een intrigerend personage waar we in de volgende delen graag meer van komen te weten.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.