Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de laatste nacht martin österdahl thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Martin Österdahl
Uitgeverij(en) De Geus
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 26 februari 2024
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

De politie van Nacka arriveert op nieuwjaarsochtend bij een vrijstaande villa. Daar treffen ze in het lege buitenzwembad twee in elkaar verstrengelde lijken aan. Ze zitten onder de sneeën en liggen in een grote plas bloed. Wat is hier gebeurd?

Ebba en Marlon zijn smoorverliefd. Hun idee? Op oudjaarsavond een diner samen met hun ouders, ook als een vorm van kennismaking. Maar wat blijkt; de ouders kennen elkaar al, van vroeger. Wat er toen is gebeurd, heeft hun levens voor altijd veranderd. Het belooft een onvergetelijke avond te worden…

Martin Österdahl is naast misdaadauteur ook televisieproducent. Zo is hij verantwoordelijk voor de productie van het Eurovisie Songfestival. Als auteur kun je hem kennen van Vraag niet om genade en Dodenlijst, twee vertaalde delen in de Max Anger-trilogie. Het derde deel heeft het hier nooit gehaald.

Wie bovenstaande boeken heeft gelezen en daarna De laatste nacht oppakt, herkent weinig van die Anger-boeken terug in deze thriller. Waar zijn eerste boeken echte Scandi’s zijn -met verplichte ingrediënten- is De laatste nacht een meer ingetogen familiedrama. Maar wel eentje die zo goed is geschreven, dat het ongemak van de pagina’s afstraalt. Pijnlijke situaties aan een eettafel, dubbellaagse opmerkingen; het passeert allemaal de revue en de lezer moet dit zien te ondergaan.

Als Österdahl zijn pionnen op het bord heeft gezet met een ijzersterke inleiding, gaat de versnelling wat omhoog. Wat is er in het verleden gebeurd, hoe kennen de stellen elkaar én de hamvraag; wie liggen er op de bodem van het zwembad, na de bewuste nacht? Het zijn vragen die Österdahl beantwoordt door te springen in de tijd; van het heden, naar gisteravond en zelfs achttien jaar terug. De lezer zal echter geen moeite hebben zich in het verhaal te verplaatsen, want het is steeds duidelijk met wie we wanneer te maken hebben.

Zijn er verbeterpunten te benoemen in De laatste nacht? Jawel. Zo wordt het ijzersterke psychologische begin opgevolgd door meer conventionele thrillerelementen. Én de uiteindelijke climax kun je wellicht al van wat verder aan zien komen; toch doet dit niets af aan het leesplezier van deze thriller. 

Österdahl laat zien een vakman te zijn; De laatste nacht is uitstekend opgezet en betekent de nodige uren leesplezier. Lekker hoor, die familiediners!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.