Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
nadorst marly van otterloo thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Marly van Otterloo
Uitgeverij(en) De Crime Compagnie
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 15 februari 2024
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Marly van Otterloo, scenarioschrijfster van onder andere Flikken Maastricht en schrijfster van romans en kinderboeken, begeeft zich met Nadorst op het pad van de cosy crime.

In Nadorst volgen we Liset, alleenstaande moeder van haar zestien jarige zoon Mees, die zorgt voor de nodige slapeloze nachten. Liset geeft de cursus ‘alcohol en verkeer’ aan mensen die zijn gepakt met een borreltje teveel op achter het stuur.

Dan blijkt dat een van de deelnemers van de cursus , na de laatste lesdag, door een misdrijf om het leven is gekomen.

Nadorst begint veelbelovend met twee agenten die voor haar deur staan na de laatste lesdag en haar sommeren om mee te komen naar het bureau. De agenten geven aan dat iemand van haar cursusklas om het leven is gekomen, maar laten haar in het ongewisse voor wat betreft de identiteit van het slachtoffer.

Vervolgens worden alle deelnemers aan de cursus uitvoerig een voor een voorgesteld. Hier zie je de scenarioschrijver in Van Otterloo terug. Want dit levert mooie, vermakelijke en humorvolle scenes op. Het verhaal slaat hierdoor helaas meteen al een beetje dood, omdat de spanning wegvalt.

Wat volgt is een relaas van de lesdagen gelardeerd met situaties in het heden. Het voordeel hiervan is dat je heel veel inzicht krijgt in de verschillende karakters die deelnemen aan de cursus en aan hun onderlinge banden en irritatie zones. Het blijkt dat de deelnemers uit alle lagen van de bevolking komen met ook een groot leeftijdsverschil, van twintigers tot zeventigers. Liset blijkt ook een connectie te hebben met een van de deelnemers die zij indirect verantwoordelijk houdt voor de dood van haar zus.

Van Otterloo zet de verschillende karakters goed neer. En dat maakt dat het een leuk boek is om te lezen. Echt spannend wordt het echter nooit. Uiteindelijk wordt duidelijk wie er vermoord is en wie de dader is. De manier waarop dit weergegeven wordt is knap gevonden.

Nadorst is een cosy crime waarin zeker ook de gevaren van alcohol en verkeer over het voetlicht komen. Jammer is dat na het veelbelovende eerste hoofdstuk er daarna weinig spanning te bespeuren. De echte thrillerliefhebbers zullen er te weinig suspense in vinden. Liefhebbers van cosy crime, met de nadruk op cosy, komen met Nadorst beter tot hun recht.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.