Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
the gray man game over mark greaney thriller recensie thrillzone.jpg
Serie The Gray Man
Auteur(s) Mark Greaney
Uitgeverij(en) Harper Collins Holland
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 11 mei 2024
Categories Actie
Deel deze recensie

In Game over, het derde Gray Man boek, volgt de Gentry Court in zijn nieuwe avontuur. Hij heeft zijn toevluchtsoord gevonden in de Amazone. Zijn verleden haalt hem in als een wraakzuchtige Russische crimineel hem weet te localiseren. Hij baant zich een weg door het oerwoud naar een van de weinige mensen op de wereld die hij vertrouwt. Er is alleen een probleem; hij komt te laat. 

Voor de liefhebbers van actiethrillers á la Jason Bourne, is de Gray Man reeks een regelrechte aanrader. En dat geldt ook voor Game Over, een echte must read. Vanaf pagina één ontvouwt zich een verhaal van een man tegen de rest van de wereld -althans zo voelt het- dat zijn weerga niet kent.

Mark Greaney, New York Times bestsellerauteur, is er in geslaagd om de spanning vanaf de eerste pagina aan te zetten en dit vol te houden tot de laatste pagina. Of het allemaal heel realistisch is mag je zelf uitmaken, maar spannend is het ontegenzeggelijk.

Court The Violator ( de naam zegt al genoeg) komt terecht in het Mexico dat geregeerd wordt door drugsbaronnen. Waarom hij daar naar toe gegaan is komen we te weten aan de hand van flashbacks die ook de nodige actie en geweld bevatten. De lezer maakt, hernieuwd, kennis met een man die tot in den treure getraind is om te overleven. In eerste instantie denkt hij alleen aan zijn eigen welbevinden maar het blijkt al snel dat hij toch over een hart bezit.

Hij bindt de strijd aan met een van de machtigste drugsbaronnen van Mexico. Hij ziet dit als het inlossen van een ereschuld aan zijn overleden kameraad. Hierbij schuwt hij het geweld zeker niet en het bloed vloeit dan ook rijkelijk. Een aantal maal staat hij oog in oog met de dood, maar hij weet steeds op miraculeuze wijze te ontsnappen aan de man met de zeis.

De plot zit heel goed in elkaar, met diverse verrassende wendingen die je als lezer eager houden. Het aantal vijanden dat hij maakt neemt overigens gestaag toe, want naast Russische criminelen, de CIA, voegen zich hier ook Mexicaanse drugskartels bij. Genoeg stof voor een vervolg,  al zal er dan waarschijnlijk wel weer een nieuwe vijand bijkomen. 

Het zal geen verrassing zijn dat Court uiteindelijk de bovenliggende partij blijkt te zijn, maar of hij ook de hoofdprijs mee krijgt? Om dat uit te zoeken dien je toch echt het boek zelf te lezen. En dat is geen straf. Voor liefhebbers van actie is The Gray Man-reeks verplichte leeskost.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.