Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
verbroken verleden marja boomstra thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Chaja
Auteur(s) Marja Boomstra
Uitgeverij(en) M-B Publishing
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 16 december 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Verbroken verleden is het eerste deel in de serie rond Chaja en is geschreven door Marja Boomstra. Haar kun je kennen van de serie Slangenkuil, verschenen bij Loft Books. De serie rond Chaja heeft Boomstra in eigen beheer uitgebracht.

De relatie van Chaja en Jorik staat op losse schroeven. Tegen beter weten in gaat Chaja mee op vakantie met Jorik en zijn collega’s. Chaja kan de collega’s -die ook zijn vrienden zijn- niet uitstaan. Ze voelt geen connectie met hen. Maar ze ziet het als een kans om wat quality time samen door te brengen. Al snel mondt het ‘plezierreisje’ uit in een nachtmerrie. Iemand van de vriendengroep wordt vermoord. Rechercheur Chris Römer, die ook mee is met de cruise om zijn huwelijk te vieren, wordt met de zaak belast. Heel snel valt zijn verdenking op Chaja. Onverwacht krijgt zij hulp uit onverwachte hoek van medepassagier Reaven.

Stilletjes aan neemt ze hem in vertrouwen. Ze vertelt hem de gebeurtenissen over haar verleden. Dit blijkt geen slimme zet te zijn. Wanneer ze hem alles open en eerlijk heeft verteld keert hij zich tegen haar. Zo wordt er opeens een kat-en-muisspel gespeeld tussen verschillende partijen. Maar niets is wat het lijkt. Littekens uit het verleden worden wederom opengereten en gaan opnieuw gaan etteren.

Verbroken verleden is een psychologisch kat-en-muis-spel tussen verschillende partijen. Niets is wat het lijkt en iedereen heeft wel iets te verbergen. De setting van het verhaal is origineel doordat het verhaal zich vooral afspeelt op een cruiseschip. Door deze setting zijn de confrontaties tussen de personages des te explosiever. Op zo’n kleine ruimte kan je elkaar moeilijk ontwijken.
Verraad en wantrouwen schuilt hem constant in een klein hoekje. Typisch het uitgangspunt van een locked room thriller, en Boomstra speelt deze kaart goed uit.

Vanaf de start van het verhaal voel je de onderhuidse suspense tussen de karakters. Je leest Verbroken verleden vanuit verschillende perspectieven: die van Chaja, rechercheur Chris Römer en Reaven. Die laatste blijft lange tijd een mysterieus personage. Later in het boek wordt zijn rol duidelijker. Ieder personage heeft zijn eigen lettertype waardoor de lezer makkelijk het verschil kan maken. Wanneer de lezer in de gedachten van de personages duikt krijg je een schuingedrukte tekst te lezen. Hierdoor is het makkelijk volgen voor de lezer.

Doordat we vanuit verschillende perspectieven lezen krijgen we ook verschillende verhaallijnen te lezen. Ieder verhaallijn op zich is voldoende uitgediept zonder te veel details. Dit past perfect bij het verhaal. Een overdaad aan details zou afbreuk doen aan Verbroken verleden en gelukkig is Boomstra bij die valkuil vandaan gebleven.

De lezer wordt door de verschillende verhaallijnen vaak op een verkeerd been gezet tijdens het lezen. Niet alle vragen zijn voor de lezer al opgelost eind dit boek.  Dit komt doordat Verbroken verleden eindigt met een cliffhanger van formaat. Hierdoor wil je als lezer direct het tweede deel van deze serie oppakken.

Vooral het personage van Chaja zorgt tijdens het lezen voor kippenvel. Over het verleden van Chaja kom je gedurende het verhaal steeds meer te weten. Zonder te willen spoilen kan er gezegd worden dat ze er een allesbehalve makkelijke jeugd op heeft zitten. Hierdoor kent ze onder andere verlatingsangst, wat door Boomstra goed wordt uitgewerkt.

Verbroken Verleden is een verhaal dat je niet in je koude kleren gaat zitten. Op zekere momenten krijg je er zelfs de rillingen van. Dit geeft mooi aan dat Boomstra een knappe thriller heeft neergezet!

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.