Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
kamer 19 marc raabe thriller thrillzone recensie.jpg
Serie Tom Babylon
Auteur(s) Marc Raabe
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 16 april 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Marc Raabe is een Duitse tv-producent en auteur, die onlangs zijn productiebedrijf verkocht. Wij kennen hem echter als thrillerauteur. In Duitsland hebben alle drie de delen van de thrillerserie met Tom Babylon in de hoofdrol in de top 10 van de bestsellerlijsten gestaan. Met Kamer 19, het vervolg op Sleutel 17, is het tweede deel nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Tijdens het openingsevenement van het Berlijnse filmfestival Berlinale zorgt een snuffmovie voor een massale shock. De aanwezige beroemdheden krijgen op het witte doek een gruwelijke moord voorgeschoteld. Het slachtoffer is de dochter van de Burgemeester Otto Keller en de dader dreigt dat het niet bij deze ene moord zal gaan blijven.

Rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns staan onder grote druk bij tijdens het moordonderzoek. Daarbij worden ze tegengewerkt door een groep vertrouwelingen rondom Otto Keller. De burgemeester lijkt zaken verborgen te willen houden.

Nadat de dochter van een andere Berlijnse beroemdheid wordt ontvoerd, realiseert Sita zich plotseling dat er een verband bestaat tussen haar en de slachtoffers: een vreselijke gebeurtenis in haar jeugd en het getal negentien. In Kamer 19 speelt het verleden van Sita een prominente rol.

Raabe heeft met Kamer 19 een meer dan waardig vervolg op Sleutel 17 neergezet. Ook dit deel verveelt geen moment, kent een originele verhaallijn en staat bol van de spanning. Kortom: hiervoor lees je een thriller.

Het is geen must om Sleutel 17 te lezen voor Kamer 19 , alleen is het wat ons betreft wel een grote pré. Veel gebeurtenissen grijpen terug, of kennen hun oorsprong in Sleutel 17. Als lezer maakt dat de gebeurtenissen direct des te meer intrigerend. Te denken valt aan de ‘psychologische momenten’ die Tom heeft met zijn zusje en zijn volhardendheid dat zij nog in leven is. Maar ook het verleden van de Burgermeester Otto Keller en zijn omgeving die ook hier teruggrijpt naar de DDR tijd. Dit geeft het verhaal opnieuw een fascinerende lading.

Kamer 19 is in dezelfde sfeer en stijl als de voorganger geschreven, waarbij er nu met name wordt teruggegrepen uit momenten in het verleden van Sita, zoals in het slot van deel één al min of meer werd aangekondigd. Raabe licht daar waar het van belang is wel toe wat er aan vooraf ging en dat maakt dat je Kamer 19 toch ook prima zelfstandig kan lezen.

Gedurende het boek zijn er regelmatig sprongen in de tijd, waarbij nu met name vanuit naar het verleden van Sita wordt teruggegaan. In feite een verhaal in een verhaal, die mooi samenkomt bij de personages die in het ‘heden’ een belangrijke rol spelen. De overgangen naar de verschillende periodes lopen vloeiend in elkaar over en zijn voor de lezer goed te volgen. Wat  soms een uitdaging kan zijn is het onthouden van de vele personages die in het verhaal voorbij komen.

Raabe weet de spanning voortdurend hoog te houden en op een knappe manier de lezer te constant te boeien. Een open deur; net als bij deel één, is ook hier wegleggen geen optie! Opnieuw een sterke, zorgvuldig in elkaar gezette thriller van Raabe. Laat ons niet te lang wachten op de vertaling van De Horzel, deel drie in de serie!

Afbeelding
chris vd brug.jpg
Chris van der Brug

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.