Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
in de schijnwerpers mandy pijl young adult thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Mandy Pijl
Uitgeverij(en) Kluitman
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 9 februari 2024
Categories Young Adult
Deel deze recensie

Flynn en zijn vader vormen een clownsduo. Dit is uit nood geboren, omdat Flynn er zo voor kan zorgen dat zijn alcoholistische  en impulsieve vader de optredens niet verpest. Ze hebben het geld namelijk heel hard nodig.

Het optreden dat zij moeten verzorgen op de verjaardag van de dochter van een bekende zanger is daarom heel belangrijk voor zeDan ontdekt Flynn dat zijn vader iets ergs heeft gedaan en niemand kan de jarige meer vinden. Het is aan Flynn om het probleem op te lossen want er hangt heel veel vanaf.

In de schijnwerpers is een young adult thriller waarin veel hedendaagse vraagstukken aan de orde komen. Mandy Pijl schuwt niet om de onderwerpen zelfmutilatie, suïcidaal gedrag, alcoholisme en schulden onder de aandacht te brengen.

Ze doet dit in de vorm van een verhaal over een jongen die alles in het werkt stelt om zijn leven en dat van zijn vader op de rit te krijgen. Zijn vader is na het overlijden van zijn vrouw steeds meer gaan drinken. Hij schuwt het niet om de confrontatie aan te gaan als hij het idee heeft dat hem onrecht aangedaan wordt. Daarnaast spelen ook schulden een hoofdrol in hun leven en dreigt huisuitzetting.

Tijdens hun belangrijke optreden kan de vader zich wederom niet inhouden en als dan ook de jarige nergens meer te vinden ga je als lezer al snel uit van het ergste. Wat volgt is een paniekerige zoektocht naar de oplossing. De gevonden plottwist is briljant maar niet genoeg om het verhaal tot op grote hoogten te stuwen.

Het boek is wel zodanig geschreven dat je je afvraagt hoe het nu verder gaat met alle betrokkenen, maar of hier ooit een vervolg op komt is de vraag.

Wat te prijzen is, is dat er een nawoord gewijd is aan wat te doen als je in contact komt met, of zelf bezig bent, met automutilatie. Hierbij worden handvatten verstrekt over wat je kunt doen.

In de schijnwerpers leest vlot weg en heeft belangrijke thema’s in zich, maar komt net te kort om echt spannend te zijn.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.