Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
atlas de zeven zussen lucinda riley harry whittaker roman thrillzone recensie.jpg
Auteur(s) Lucinda Riley
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 1 juni 2023
Categories Roman
Deel deze recensie

In 2021 stond de wereld van vele fans even stil toen Lucinda Riley overleed. Social media stroomden vol met meelevende berichten, maar er heerste ook paniek onder de fans. Het zevende deel van de serie was geëindigd met een enorme cliffhanger. Zouden we ooit te weten komen wat het geheim van Pa Salt was? Of had Riley zijn geheim meegenomen in haar graf?
Gelukkig kwam er al snel een geruststellend bericht van haar zoon, Harry Whittaker. Hij beloofde de serie te voltooien aan de hand van alle informatie die zijn moeder hem had achtergelaten.

En nu is het zover. Het boek waar alle fans zo lang naar hebben uitgekeken, Atlas, is verschenen en onthult eindelijk het verhaal van Pa Salt. Het lezen van dit boek voelt echter dubbel. Het voelt als een soort afscheid van onze geliefde zussen, maar tegelijkertijd krijgen we eindelijk antwoorden op al onze vragen. Hoe kwam Pa Salt op het idee om alle zussen te adopteren en wat is het verhaal achter de zevende zus?

Het is sterk aanbevolen om de eerdere delen te hebben gelezen voordat je aan dit laatste deel begint. Het liefst in volgorde, omdat er een rode draad door de boeken heen loopt. Net als de vorige delen bevat Atlas twee tijdlijnen. In het heden hebben alle zussen en hun partners zich verzameld op de Titan, het luxe jacht van Pa Salt, om hem de laatste eer te bewijzen. Ze willen een kranslegging op zee doen op de plek waar hij is overleden. De zussen ontvangen aan boord het dagboek van Pa Salt van zijn advocaat.

Via het dagboek worden we teruggenomen naar het jaar 1925 en leren we meer over de langdurige vete tussen Pa Salt en Kreeg Eszu, een vete die hun hele leven heeft geduurd. Terwijl we het dagboek lezen, voelt het alsof we ons op een afstandje door het leven van Pa Salt bewegen, alsof we met hem meewandelen. Het moet gezegd worden: hij heeft geen makkelijk leven gehad, maar hij heeft ook liefde en menslievendheid gekend.

Stuk voor stuk ontdekken we hoe hij de families van zijn geadopteerde dochters heeft leren kennen en welke rol ze in zijn leven hebben gespeeld. De verwijzingen naar de vorige delen spelen hierin een cruciale rol, waarbij elke zus aan bod komt in dit boek. Het is interessant om te zien hoe Riley ervoor heeft gezorgd dat Pa Salt eigenlijk in elk deel van de serie aanwezig was.

We weten dat het boek is geschreven door de zoon van Lucinda Riley, Harry Whittaker, volgens hetgeen zijn moeder in gedachten had. Het is echter merkbaar dat er een verschil is in schrijfstijl. Whittaker hanteert een minder beeldende stijl dan zijn moeder en de dialogen zijn korter en minder beeldend dan wat we gewend zijn van Riley zelf. Desondanks doet dit geen afbreuk aan het plezier voor de lezer.

Het belangrijkste van Atlas is dat de trouwe fans van de serie antwoorden krijgen op al hun vragen na zeven delen. En daarin slaagt Whittaker meer dan voldoende. Alle verhaallijnen krijgen een mooi einde. Het achtste deel is een emotionele achtbaan, waarbij het harde leven van Pa Salt ervoor zorgt dat er af en toe een traantje weggepinkt moet worden.

Conclusie: Atlas is een mooie afsluiting van een prachtige serie. Het zorgt voor een bevredigend gevoel, waarbij de lezers antwoorden krijgen op al hun vragen. Nu is het tijd om opnieuw te beginnen en alle hints uit de vorige delen op te pikken.

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.