Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de heks in mij loes den hollander thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Loes den Hollander
Uitgeverij(en) De Crime Compagnie
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 15 februari 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Loes den Hollander is bestsellerauteur en staat bekend om haar sterke, oer-Hollandse thrillers. Met herkenbare onderwerpen heeft ze al ruim 1,5 miljoen exemplaren verkocht en mag ze rekenen op een brede fanschare. In 2021 won ze de MAX Gouden Vleermuis voor haar hele oeuvre. De heks in mij is het recentste werk van haar hand.

Kaia, Jill en Wiesje hebben een gemeenschappelijke deler. Ze ervaren allemaal dat het moederschap niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Naast de wens om moeder te worden hebben ze allen nog een gezamenlijke focus. Totdat hun leven onverwacht volkomen verandert. Ze krijgen te maken met allerlei emoties die het beste en tegelijkertijd ook het slechtste in hen naar boven brengt. Hierdoor krijgt de heks in een van hen te veel ruimte…

Loes den Hollander start met een gedicht waarin een onverzadigbaar verlangen wordt gedeeld. Wat volgt is het eerste deel van in totaal vier delen van waaruit het verhaal wordt opgebouwd.

Het eerste deel van De heks in mij vertelt het verhaal van Kaia. Ze woont samen met Gijs in een riante woning. Kaia is kinderboekenschrijfster en heeft een langgekoesterde kinderwens. Gijs is eigenaar van het bedrijf van zijn ex-schoonfamilie. Als Kaia na lange tijd zwanger blijkt te zijn gaat haar droom in vervulling. Niet lang daarna wordt het stel geconfronteerd met de medische gezondheid van de foetus en stort haar wereld in. Ze schrijft alles van zich af door zich tot haar ongeboren kind te richten.

Het tweede deel vertelt het verhaal van Jill. De beste vriendin van Kaia. Jill heeft geen contact meer met haar familie. Hun overtuigingen lopen te veel uiteen, waardoor het contact is verbroken. Hierdoor hecht ze nog meer waarde aan de vriendschap met Kaia. Samen zijn ze twee handen op een buik en delen ze lief en leed met elkaar. Jill is dolgelukkig als haar vriendin zwanger blijkt te zijn.

Het derde deel vertelt het verhaal van Wiesje. De ex-vrouw van Gijs die door Kaia en Jill “heks ex” wordt genoemd vanwege haar vage acties.

Als op een dag hun leven op zijn kop staat door een schokkende gebeurtenis, blijkt dat de drie vrouwen allen worden gedreven door hun grootste wens. Die invloed lijkt te hebben op ieders leven en waarna ze elkaar het leven zuur maken.

Loes den Hollander heeft zoals altijd een vlotte, beeldende schrijfstijl. De personages zijn herkenbare vrouwen die allen worstelen met levensthema’s en de daar bijkomende emoties. Waarbij de kinderwens een belangrijke is in hen leven. Door de korte hoofdstukken en deze schrijfstijl leest het boek vlot weg.

Helaas ontbreekt er een zekere mate van constante spanning. Dit komt mede door de voorspelbare verhaallijn die de doorgewinterde thrillerliefhebber al snel doorziet. Toch weet de auteur de lezer te blijven boeien door de eerder genoemde vlotte schrijfstijl en nieuwsgierig te maken naar hoe het verhaal uiteindelijk zal aflopen.

In het vierder deel van De heks in mij komt alles samen en worden alle donkere kanten van de dames extra versterkt door een gebeurtenis die hun leven voorgoed verandert. Onvervulde behoeften kunnen de mensheid tot waanzin drijven en dat is iets dat de auteur scherp probeert neer te zetten. Dit kan soms wellicht ietwat ongeloofwaardig overkomen. De dames worden vanuit hun diepste kern gedreven om te overleven en doen er alles aan om hun behoefte vervult te zien worden. Dit haalt in hen allen de heks naar boven.

De afsluiting is misschien wat ver gezocht en kan de lezer met een ongemakkelijk gevoel achterlaten. Desalniettemin heeft Loes den Hollander met De heks in mij een boek geschreven dat garant staat voor de nodige uren leesplezier, met alledaagse personages en een levensthema dat vrouwen tot waanzin kan drijven. vanwege de voorspelbaarheid  laat het boek qua spanning te wensen over maar, de auteur weet je nieuwsgierig te houden naar de afloop.

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Wat vinden lezers...

Jajansen

26 mei 2024 20:25

3

De diepe wens om moeder te worden speelt de belangrijkste rol in het leven van drie totaal verschillende vrouwen, Kaia, Jill en Wies. Er is echter nog een andere factor in hun leven, die hen onderling verbindt. Wanneer door een onverwachte gebeurtenis, hun leven verandert, lopen de emoties hoog op en komen de onderlinge verhoudingen op scherp te staan. Geconfronteerd met zichzelf en met elkaar, komt de ware aard naar boven en wordt het beste en het slechtste in een ieder naar boven gehaald. Bij wie zal de heks de overhand nemen?
Het verhaal is opgedeeld in vier verhaallijnen waarbij in de eerste drie delen elke vrouw de hoofdrol speelt. De verhalen zijn zowel in de derde vorm als in de ik- vorm geschreven. Door gebruik te maken van verschillende drukletters, is duidelijk wat “echt” is en wat in de hoofden van de personages speelt.
Het eerste verhaal van Kaia, voelt niet direct als een thriller, maar als een psychologische roman, waar emoties een belangrijke rol in spelen. Het thrillereffect komt pas later in het boek naar voren, als ook de andere vrouwen aan het woord komen. De drie verhalen komen samen in het vierde deel van het boek, waar de ontknoping volgt.
Op onderdelen zijn de emoties goed beschreven en leef je mee met de hoofdpersonen. Helaas zijn de vrouwen, ook in hun onderlinge verhoudingen wat stereotype beschreven als vrouw, vriendin en (ex) echtgenote. Dit maakt het verhaal ook enigszins voorspelbaar.
De schrijfstijl op zich is prettig en zal door het onderwerp ook zeker lezers raken.
Een makkelijk en vlot lezend boek, maar mist de vaart en de spanning.

Yvonne

26 mei 2024 20:25

4

Het boek gaat over drie vrouwen Kaia, Wiesje en Jill.
Kaia is na veertien jaar behandelingen eindelijk zwanger geworden. Die droom word vernietigd doordat het kindje een ernstige afwijking heeft en ze moet besluiten om het kindje te laten weghalen. Wiesje is de ex vrouw van Kaia man Gijs. Gijs werkt in het bedrijf van Wiesjes vader zodat die twee nog steeds contact hebben dit met gemengde gevoelens van Kaia. Jill is Kaia’s beste vriendin.

Ik vond de schrijfstijl van Loes den Hollander weer lekker om te lezen. Ik zat al heel snel in het verhaal en tot het einde van het boek bleef mij het verhaal boeien. Kortom weer een geweldig boek van deze schrijfster.

Danielle van de Donk (Danielle1983)

26 mei 2024 20:25

5

Wat een spannend boek was dit.
Met een einde die ik niet verwacht had.
Het begint met het verhaal van Kaia, die samen is met Gijs.
Ze is zwanger, maar door verschillende afwijkingen moet ze haar kindje laten uitdrijven.
Gijs wil daarna zsm trouwen, maar is dat met de juiste intenties?

Verder ontmoeten we Jill, de vriendin van Kaia met haar zoontje George.
Maar is Kaia wel een goede vriendin?

En dan heb je Wiesje nog, de ex van Gijs en die een aparte relatie heeft met Catharine.
Wiesje en Gijs hebben een dochter die overleden is.
Ze zijn al even gescheiden, maar zijn ze wel echt uit elkaar?

Ik zou zeker het boek gaan lezen, ik heb echt genoten van het boek.

Wemmie Wolf

26 mei 2024 20:25

4

Het moederschap is niet voor iedereen een uitgemaakte zaak en vooral in het eerste deel worden we deelgenoot van de heen en weer slingerende gevoelens van Kaia. Na jaren proberen is ze uiteindelijk zwanger van Gijs maar het kindje blijkt een dubbele afwijking te hebben die niet met het leven verenigbaar is.
Een medische vroegbevalling wordt ingezet en het verdriet is groot.
Deze trieste gebeurtenis staat centraal in het eerste deel en vormt de opmaat naar meer spanning. In deel twee en drie staan Jill en Wiesje centraal, Wiesje is de ex-vrouw van Gijs en ze wordt spottend heks-ex door Jill genoemd. Jill is de hartsvriendin van Kaia.
Deze drie vrouwen zijn totaal verschillend maar er is één gezamenlijke factor die hen verbindt en die in hun het beste en het slechtste naar boven haalt.
In de delen van Kaia en Jill staan schuingedrukte stukken, beide vrouwen delen hun gedachten met respectievelijk het ongeboren kindje van Kaia en Jill spreekt met haar zeer gelovige moeder. Jill is door haar zwangerschap namelijk verstoten door haar moeder en familie.
In de eerste drie delen worden de vrouwen goed neergezet en in de ene vrouw schuilt meer een heks dan in de andere vrouw. De personages zijn levendig beschreven en je vliegt door de hoofdstukken.
De spanning zit niet in moord en doodslag maar eerder in de broeierige sfeer tussen de vrouwen en de gebeurtenissen die het onderlinge wantrouwen aanwakkert.
In het laatste hoofdstuk volgt de ontknoping die verrassend is. Gedurende het hele boek bleef ik geboeid door het verhaal en de ontwikkelingen.

Bij deze wil ik Hebban en de Crime Compagnie bedanken voor dit leesexemplaar.

Steyaert Karen

26 mei 2024 20:25

5

Kaia is zwanger van een kindje met een dubbele afwijking. Samen met haar partner Gijs probeert ze al jaren zwanger te worden. Een geplande vroeggeboorte zorgt er voor dat Kaia moeder wordt van een overleden kindje. Ze probeert dit grote verdriet te verwerken en een plaats te geven.
We leren ook Wiesje kennen, de ex-vrouw van Gijs. Jill, beste vriendin van Kaia, en Kaia noemen haar het hele verhaal door “Ex-heks”. Op een dag wordt Gijs naast het zwembad gevonden, dood.
Vanaf dat moment gaat de bal aan het rollen en leren we als lezer ook de “echte” Gijs kennen.
In alle vrouwen schuilt een beetje heks, maar pas op het einde van dit boek, leren we de vrouw kennen die de echte titel “Heks in mij” kan en mag dragen.

“De heks in mij”, is het tweede boek dat ik lees van deze auteur. Aangezien het andere boek voor mij een heel positieve kennismaking was met Loes den Hollander, verwachtte ik van dit boek ook heel veel. Ik verwachtte verschillende verhaallijnen, die het hele boek door voor spanning zorgen.
Verhaallijnen die naar het einde van het boek samenkomen in een mooi plot! En ja hoor, Loes den Hollander voldeed aan al mijn verwachtingen.
Het verhaal wordt vanuit drie personages verteld, en dit maakt het allemaal nog beter. Op deze manier kom je meer over de personages te weten. De personages worden mooi uitgewerkt en kennen een diepgang. Een diepgang die nodig is om bepaalde gebeurtenissen in het verhaal te plaatsen. De eenvoudig, beeldende schrijfstijl en de korte hoofdstukken, zorgen voor een heel vlot lezen van dit boek.

Klarinetje

26 mei 2024 20:25

3

In de heks in mij van Loes den Hollander speelt de diepe wens om moeder te worden een belangrijke rol in het leven van drie totaal verschillende vrouwen: Kaia, Jill en Wies. Dit is echter niet de enige factor die hen bindt zal in de loop van het boek duidelijk worden.
Alle drie krijgen te maken met heel uiteenlopende emoties, die bij alle drie de heks in zich wakker zal schudden, maar wie van de drie geeft haar de meeste vrijheid?
Het verhaal heeft een wat omslachtige maar duidelijk indeling. Het is onderverdeeld in vier delen: het verhaal van Kaia, Jill, Wies, het vierde is van De heks in haar. Al die delen zijn weer onderverdeeld in hoofdstukken. In die hoofdstukken zijn ook weer verschillen, door het lettergebruik aangebracht. Het laatste deel is eigenlijk een optelsom van de eerste drie.
Het taalgebruik is vlot, maar het verhaal mist spanning en is traag. Psychologisch gezien is het in mijn ogen ook wat oppervlakkig.
Het verhaal was deels voorspelbaar, maar ook ongeloofwaardig. De personen vond ik er stereotype: een vrouw, haar vriendin en de ex-vrouw. Ik vind boeken die herkenbaar zijn door gewone mensen het prettigst. Maar een eigenaar van een groot bedrijf, een hele grote erfenis, een huis met 2 zwembaden kun je niet gewoon noemen. Daardoor vielen de goede thema’s (aangeboren afwijkingen, een kind verliezen), die de schrijfster wilde aankaarten in het water.
Er zijn zeker gedeeltes waar ik van genoten heb, maar over het algemeen vind ik het een matig boek.

Amor1978

26 mei 2024 20:25

5

Wat een geweldig boek ik heb hem in 1,5 week uitgelezen!!
Ik was zeer verrast toen ik zag dat de hoofdstukken per personage zijn opgebouwd maar ohhhh wat pakt dit goed uit zeg. Je wordt helemaal in de personages meegesleept en bij elk hoofdstuk veranderde mijn mening over wie de heks is.
Dit boek is een dikke aanrader!

Sylvia

26 mei 2024 20:25

4

Het verhaal gaat over drie vrouwen. Het moederschap staat centraal en de vrouwen ervaren dit ieder op een andere manier. Alle drie hebben ze een ‘relatie’ met dezelfde man, echter weten ze van elkaar niet hoe de onderlinge verhoudingen in elkaar zitten.

Het verhaal start met Kaia: zij is zwanger van Gijs, maar de ongeboren baby blijkt gehandicapt te zijn, dus ze besluiten tot een abortus. Geheel onverwacht wil Gijs stel op sprong met Kaia trouwen, Kaia is natuurlijk heel erg blij, zeker gezien het feit dat de ex van Gijs, Wiesje, nog deel uitmaakt van het leven van Gijs: zij leiden namelijk gezamenlijk een bedrijf. Dan gebeurt er onverwachts iets met Gijs. Kaia vindt veel steun bij haar vriendin Jill en haar zoontje George geeft ook de nodige afleiding. Wiesje blijft, als ex van Gijs, ook de confrontatie aangaan met Kaia en Jill.

Het verhaal wordt verteld vanuit alle drie de vrouwen. Zo komt je er achter wat de vrouwen beweegt en zo komt de waarheid langzaam maar zeker naar boven. De spanning zit erg onderhuids en het verhaal blijft boeiend. De ontknoping is verrassend en bevestigd dat er wel degelijk in iedereen een heks zit.

Mirjam Regelink

26 mei 2024 20:25

5

Loes den Hollander heeft met De heks in mij wederom een fantastisch boek geschreven.
Erg knap hoe zij het elke keer presteert om weer een spannende thriller neer te zetten.
De heks in mij gaat over 3 vrouwen die allemaal op hun manier om moeten gaan met het verlies van een belangrijk persoon. 1 vrouw heeft net haar kind verloren, haar vriendin moet haar kind in haar eentje opvoeden en mist de vader van haar kind. De 3e vrouw is de exvrouw van de 1e vrouw en heeft ook een kind verloren.
Ze gaan hier allemaal anders mee om. Gaandeweg kom je er achter wat de link tussen de vrouwen is en kom je steeds meer te weten of de enige man in het verhaal. Als hij dood langs de kant van het zwembad gevonden wordt, is de vraag: wat gebeurde er in de uren voorafgaand aan zijn dood?
Loes den Hollander heeft het verhaal vanuit alle drie de vrouwen geschreven. Dit geeft een leuk effect aan het verhaal. Wanneer je eerst wat hekel krijgt aan één van de vrouwen, krijg je weer sympathie wanneer je het verhaal vanuit haar perspectief leest. Hierdoor kan je je inleven in alle vrouwen. Ondanks dat ze zich allemaal als een heks gedragen hebben.
De schrijfstijl van Loes den Hollander is wederom erg prettig. Het boek leest makkelijk, waardoor je het moeilijk weg kunt leggen.
Het verhaal krijgt verschillende wendingen, waardoor de spanning aanwezig blijft.
kortom wederom een boek om van te smullen!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.