Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
playa blanca linda van rijn thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Linda van Rijn
Uitgeverij(en) Marmer
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 16 november 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Linda van Rijn is bepaald geen onbekende onder de Nederlandse auteurs. Ze staat bekend om het schrijven van spannende vakantiethrillers, wat past in het auteursrijtje van onder andere Suzanne Vermeer. De oorsprong hiervan komt uit haar werk in de reisbranche. Ze was in het buitenland reisleidster op diverse toeristische locaties. Daarna werkte ze als interimmanager voor een grote toeristische organisatie. Althans, dat was tot medio 2022 het verhaal. Want toen maakte haar uitgeverij -Marmer- bekend dat achter het pseudoniem niemand minder dan Mariëtte Middelbeek schuilgaat. Middelbeek werkte bij een uitgever maar was vooral bekend om haar romans en kinderboeken. Het nieuwste boek van Van Rijn / Middelbeek is Playa Blanca.

Laura vertrekt samen met haar vriend Ruben en een aantal van hun vrienden op vakantie naar Lanzarote. Na een drukke werkperiode hebben ze elkaar weinig gesproken. Laura heeft dan ook enorm verlangd naar deze vakantie om te kunnen relaxen en bij te praten met de mensen die voor haar belangrijk zijn. Wanneer de vriendengroep aankomt op het eiland zijn de verwachtingen meer dan ingelost. Goed hotel, heerlijk weer, goed gezelschap, zon en strand. De ideale vakantie.

Op het strand van Playa Blanca leren ze Mike en Cynthia kennen. Een Nederlands koppel die een paar maanden in villa op het eiland verblijft. Het klikt onmiddellijk tussen de vriendengroep en het koppel. Het koppel nodigt hen vervolgens uit voor een feest bij hen in de villa. Het feest blijkt een topfeest te zijn met alles erop en eraan. Tot Laura zich opeens vreemd voelt. Zoveel heeft ze toch nog niet gedronken? Ze heeft opeens van niets besef meer. De volgende morgen wordt ze wakker in haar hotelkamer, maar weet ze niets meer van wat er zich heeft afgespeeld. Alleen voelt ze zich beurs en heeft ze blauwe plekken op vreemde plaatsen. Wat is er gebeurd? Door Ruben en Benthe, die een vermoeden hebben dat Laura wel eens gedrogeerd zou kunnen zijn, stapt ze naar de politie. Daar wordt een vreselijke ontdekking gedaan…

Playa Blanca speelt zich af in het zonnige Lanzarote en daarmee is het een ideaal boek om je even op vakantie te wanen. De vakantiesfeer die van de pagina’s druipt is onmiddellijk voelbaar voor de lezer. De omgeving wordt beeldig beschreven waardoor je deze zo op je netvlies ziet.

Playa Blanca is voornamelijk vanuit het perspectief van Laura geschreven. Door haar ogen leren we de vriendengroep beter kennen. De vriendengroep komt herkenbaar over en de lezer zal zich met ieder van hen kunnen identificeren. Laura’s vriendschap met Benthe wordt het meest uitgediept.

Het andere perspectief dat we te lezen krijgen is dat van Sofia. Zij is de agente die het onderzoek voert naar wat er met Laura gebeurd is. Zij komt over als een typische agente die we wel in meerdere thrillers tegenkomen, een echt cliché dus. Ze is alleenstaand en werken is het belangrijkste voor haar. Maar door haar doorzettingsvermogen en wilskracht weet ze wel de waarheid te achterhalen.

Het hoofdthema in Playa Blanca zal voor het doelpubliek van deze thriller herkenbaar zijn. Door hier over te schrijven maakt Van Rijn het thema weer meer bespreekbaar en toont ze ermee aan hoe belangrijk het is om er over te spreken. Schrik hebben dat je niet geloofd zal worden en daarom je mond houden blijkt nooit de goede oplossing en dat stipt Van Rijn op aansprekende wijze aan.

In Playa Blanca zit een goede spanningsboog, want wanneer je denkt dat het verhaal er wel opzit komt er nog een verrassende plotwending aan die alles op zijn kop zet. Daar blijft het dan nog niet bij, want wanneer de ontknoping nadert gebeurt er opnieuw iets onverwachts. We denken dat alle vragen opgelost zijn, maar toch blijkt dit niet zo te zijn. Heerlijk!

Linda van Rijn doet het met Playa Blanca weer! Ze heeft opnieuw een spannende vakantiethriller neergezet en laat zien dat het genre meer in zich kan hebben dan alleen ‘plat vermaak’. Een boek waarvan de fans met volle teugen zullen genieten.

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Wat vinden lezers...

jet spanjersberg

1 december 2023 8:46

3

Met haar vriend Ruben en een aantal vrienden vertrekt Laura van Diemen naar het zonnige Lanzarote voor een welverdiende vakantie. De afgelopen tijd hebben ze elkaar maar weinig gesproken en Laura kijkt ernaar uit om bij te praten en te relaxen met de mensen die zo belangrijk voor haar zijn.

Eenmaal op het eiland is de vakantie alles wat ze ervan had verwacht: het hotel is geweldig, het weer heerlijk en ze genieten van lekker eten, het mooie eiland en het fijne strand. Het strand van het dorp Playa Blanca is ook de plek waar ze Mike en Cynthia ontmoeten, een Nederlands stel dat een paar maanden in een villa op Lanzarote verblijft.

Op het moment dat ze uitgenodigd worden voor een feest door Mike en Cynthia, weet je gewoon dat er iets gaat gebeuren......
Je bent in de feeststemming; nl op vakantie en zoals Linda het verhaal beschrijft kan je je er helemaal iets bij voorstellen. De schrijfstijl is vlot en heel goed leesbaar. Het is een boek wat je tussendoor vrij snel uit leest. Zelf zou ik het niet als een thriller omschrijven, eerder een feelgood wat verkeerd afloopt. Ik vond het zeker geen spannend boek.
Wel goed dat er over een thema gesproken word wat tegenwoordig zo in de kijker staat. Het is zoals eigenlijk alle boeken van Linda van Rijn een fijn boek voor even tussendoor met een vlotte schrijfstijl, wat je een aantal uur leesplezier geeft.

Wilma Veltkamp

1 december 2023 8:46

4

De flaptekst van het boek ‘Playa Blanca’ van Linda van Rijn is een uitgebreide die uitnodigt om dit boek te lezen. Het is een zonnig verhaal met spannende elementen. Ik las al diverse boeken van Linda en dit waren aangename boeken met een enkele verhaallijn, makkelijk te lezen, zonder moeilijke woorden. Het verhaal van Laura die met haar vrienden vakantie viert op het zonnige Lanzarote bevat echter een zeer actueel onderwerp en hierdoor krijgt het verhaal ook meer diepgang. De vlotte en beeldende schrijfstijl zorgden er nu ook weer voor dat ik heb genoten van dit boek. Al snel dacht ik te weten hoe een en ander in elkaar stak, maar op het eind kwam er nog een heerlijke plottwist.
Heerlijk om te lezen hoe fijn de vriendengroep het heeft op het vakantie eiland Lanzarote, hoe ze kennismaken met een stel dat al langer op het eiland verblijft en hoe ontspannen ze allemaal zijn. Maar als Laura gedrogeerd is wordt stemming grimmig en de gebeurtenissen die daarna plaatsvinden zorgen ervoor dat je door wilt blijven lezen om te weten wat er aan de hand is.

ovar

1 december 2023 8:46

3

Laura gaat met haar vriend Ruben naar Lanzarote op vakantie. Enkele vriendinnen van Laura en hun partners gaan mee. Op het strand van Playa Blanca ontmoeten ze het Nederlandse stel Cynthia en Mike. Het stel verblijft langere tijd op het eiland; ze nodige de vriendengroep uit voor een feest in het door hen gehuurde huis. Met enige aarzeling gaat Laura in op het aanbod. De groep gaat naar het feest, waar blijkt dat er meer mensen zijn die elkaar helemaal niet kennen. Na de drankje voelt Laura zich niet goed. ‘s Ochtends wordt ze in haar hotelkamer wakker en kan ze zich niet hoe ze thuis is gekomen. Dit blijkt het begin te zijn van een serie alarmerende gebeurtenissen.
Het verhaal komt traag op gang. Bij het bezoeken van het door Cynthia en Mike georganiseerde feest begint de spanning erin te komen. Het verhaal kent maar één verhaallijn, waardoor het geheel nogal simpel overkomt. Voordeel ervan is dat het vlot wegleest en de lezer zich niet hoeft in te spannen om na te denken hoe het in elkaar zit. De karakters van de vriendengroep zijn weinig uitgewerkt. Achteraf, na de ontknoping, wordt het karakter van de dader toegelicht om de reden van de daad te verklaren. De gemakkelijk leesbare schrijfstijl maakt Playa Blanca plezierige vakantieliteratuur.

ranata

1 december 2023 8:46

4

Het is haast onmogelijk, maar Linda van Rijn heeft al heel veel boeken op haar naam staan, boeken met heel vaak blauwe luchten op de cover, boeken waar als je er naar kijkt een vakantiegevoel krijgt.
Maar dit is het eerste boek wat ik las van Linda van Rijn, natuurlijk kon ik de naam wel, maar het is er gewoon nooit van gekomen.
Het gekke is dat ik de boeken die ze onder haar eigen naam heeft geschreven Mariette Middelbeek wel allemaal gelezen.

In Playa Blanca neemt van Rijn ons mee naar het zonnige Lanzarote, waar Laura van Diemen met haar vriend en vriendengroep vakantie gaat vieren.
Ze gaan daar lekker relaxen aan het zwembad met een paar cocktails en gewoon lekker bijpraten met elkaar.
Wanneer ze een uitstapje naar het strand maken ontmoeten ze de Nederlandse Mike en Cynthia, waar ze een klik mee hebben en waar ze gelijk door worden uitgenodigd om naar een feest te komen wat zij geven.
Je voelt dat er nu van alles gaat gebeuren en dat is ook zo, Laura wordt de volgende ochtend wakker en weet gewoon helemaal niks meer, maar dat er iets niet klopt daar is ze gauw achter.
Wat er dan volgt is de zoektocht van Laura naar wat er nou gebeurd is.

De schrijfstijl van Linda van Rijn is prettig en ze bouwt het verhaal rustig op, wel voel je na dat het met Laura is gebeurd onderhuidse spanning, want je weet gewoon dat er iets niet klopt, maar wat?
Ook zitten de personages prima in elkaar, ze zijn dan niet allemaal enorm uitgediept, maar je krijgt genoeg mee om een beeld van de verschillende personages te maken, ook al zijn het er aardig wat, je krijgt een goed beeld van ze.
Het verhaal zit goed in elkaar en je bent heel benieuwd naar hoe de Spaanse rechercheur Sofia Peña dit allemaal gaat oplossen.
Steeds krijg je wat mee van het onderzoek waardoor je zelf tijdens het lezen ook een beetje kunt puzzelen wie het nu was.

Uiteindelijk is het een hele fijne zomerse thriller, een vleugje feelgood en een onderwerp wat echt wel van deze tijd is en je ergens ook wel laat nadenken, maar bovenal is het gewoon heel fijn om te lezen, naast de boeken van Mariette Middelbeek zal ik nu zeker ook de boeken van Linda van Rijn blijven lezen.

maria

1 december 2023 8:46

3

Een vakantie waar Laura naar uitkijkt op een zonnig eiland met je dierbare vrienden om tot rust te komen en gezellig bij te kletsen wordt door een gebeuren die Laura ondergaat vreemd verstoord. Hoe is dat gebeurd. Wie heeft het op haar voorzien. Waarom zij. Zijn ze als vriendengroep wel veilig? Er blijft weinig over van de vakantie waar ze op hoopten. Wie is nog te vertrouwen. Ken je iemand wel echt.

Bianca Ellerkamp

1 december 2023 8:46

4

Linda van Rijn (2011) is het pseudoniem van Mariëtte Middelbeek (1974). Ze is journalist en auteur en naast vakantiethrillers (onder haar pseudoniem) schrijft ze ook romans, bundels met waargebeurde verhalen (jeugd)thrillers en historische romans in de serie Vrouwen van Vechtlust.
In Playa Blanca lezen we het verhaal van Laura van Diemen die samen met haar vriend Ruben en een aantal vrienden naar Lanzarote gaan voor een zonnige, welverdiende vakantie.
Helaas verloopt de vakantie niet zoals verwacht en als Laura, na een feestje de avond ervoor, wakker wordt in haar hotelkamer voelt ze zich gebroken. Al snel blijkt dat er iets is gebeurd de vorige avond maar daar heeft ze geen herinnering aan. Als een enkele dag later ook nog één van haar vriendinnen verdwijnt en dood wordt teruggevonden, krijgt het hele verhaal een vreemde wending.
Aan Sofia Peña, een rechercheur werkend op Playa Blanca, de moeilijke taak om alle puzzelstukjes bij elkaar te leggen en de dader te vinden.
Maar waar te beginnen? Hebben de twee zaken met elkaar te maken?
De plot is rustig opgebouwd en het begin van het boek voelt aan als een feelgood verhaal. Langzaamaan wordt de spanning opgevoerd en met mondjesmaat wordt er informatie vrijgegeven over de dader en een eventuele reden.
De schrijfstijl is zoals we gewend zijn van Linda van Rijn. Opnieuw lekker leesbaar, de mooie beschrijvingen van de natuur en de omgeving laten je als lezer even meegenieten van Lanzarote en het vakantiegevoel komt lekker binnen.
De karakters zijn niet zo heel diep uitgewerkt, het blijft allemaal wat oppervlakkig en als lezer kom je niet echt te weten waarom iemand iets doet, wat de achtergrond is. Het gevoel van onzekerheid en angst komen hierdoor niet echt binnen.
Playa Blanca is opnieuw een lekker leesbare feelgood thriller zoals we van deze auteur gewend zijn.

Astrid

1 december 2023 8:46

3

Een heerlijk boek voor in je koffer, of om nog even in vakantiesferen te blijven.
In dit verhaal reis je met Laura, haar vriend Ruben en hun vrienden mee naar het zonnige Lanzarote. Wat begint als een heerlijke vakantie, eindigt als een vakantie in hel. Na een paar dagen relaxen en genieten van de sfeer op het eiland, ontmoeten ze Cynthia en Mike. Het klikt goed en ze worden uitgenodigd op het feest in de villa. Laura voelt zich de dag na het feest allerminst prettig, ze is gebroken en heel haar lichaam doet pijn. Er is iets gebeurd op het feest, maar Laura heeft daar geen actieve herinnering aan.
Enkele dagen daarna blijkt dat er meer is gebeurt op het feest en dan verdwijnt een van haar vriendinnen.
Aan Sofia Peña, een rechercheur werkend op Playa Blanca, de moeilijke taak om uit te zoeken of deze zaken met elkaar te maken hebben en wie of wat er achter zit.
De spanning in het boek wordt goed opgebouwd en de gebeurtenissen volgen elkaar vlot op. Het boek leest lekker weg.

Hilma Berveling / foxlake

1 december 2023 8:46

3

Hoofdpersoon in het boek is Laura die samen met haar vriend Ruben en een vriendenclubje een weekje op vakantie naar Lanzarote gaat.
Tijdens een strandbezoek ontmoet de vriendenclub Mike en Cynthia . Dit zijn twee Nederlanders die een paar maanden op Lanzarote verblijven. Deze Mike en Cynthia nodigen de vriendengroep uit voor een feest dat zij geven voor alle mensen die zij tot nog toe hebben leren kennen tijdens hun verblijf op Lanzarote.
De vriendengroep neemt de uitnodiging aan.
Dit feest is het begin van een reeks gebeurtenissen die uiteindelijk zorgen voor veel ellende en achterdocht binnen de vriendengroep.
Wat is er op het feest gebeurt met Laura?
Wie weet hier meer van?
Wie zijn Mike en Cynthia?

Dit boek is aangename lectuur om op een druilerige zondagmiddag met een dekentje op de bank en een kop theetje lezen. De spanning is niet heel hoog maar houdt wel gedurende het hele boek aan.
In het boek worden hedendaagse thema’s zoals b.v needle-spiking behandelt

In april 2022 onthulde Linda van Rijn dat deze naam een pseudoniem is voor Mariëtte Middelbeek.
Onder het pseudoniem Linda van Rijn schrijft zij meestal thrillers , als Mariëtte Middelbeek zijn dat vooral feel-good romans.
Zij is geboren in Wieringerwerf in 1983.

Dank aan Uitgeverij Marmer voor het boek.

Sabine Spillekom

1 december 2023 8:46

5

Laura gaat samen met haar vriend Ruben en een virendengroep op vakantie naar Lanzerote.
Op het strand ontmoeten zij Cynthia en Mike die de groep uitnodigt voor een feestje in hun huis.
Dit feest is het begin van een aantal gebeurtenissen die zorgen voor veel ellende en onrust in de vriendengroep.

Dit is een goed boek voor een avond met een dekentje op de bank. Het leest lekker weg door de vlotte schrijfstijl. Dit was het eerste boek van Linda van Rijn wat ik las, maar het is zeker niet de laatste!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.