Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
zwarte leugens linda jansma thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Linda Jansma
Uitgeverij(en) De Crime Compagnie
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 19 augustus 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Sinds een aantal jaren heeft Ruby een blog waarin ze schrijft en vlogt over cold case zaken die ze onderzoekt. Daarbij roept ze de hulp in van haar volgers. Haar vlog is razend populair en ze heeft met eerdere zaken al succes geboekt. 
Dan start ze een nieuwe zaak; de verdwijning van een baby die dertig jaar geleden uit een kinderwagen werd gestolen in een park. Als Ruby onder een van de vlogs de reactie krijgt “Ze is niet dood”, kan dat bericht haar maar niet loslaten. Ze duikt dieper in de zaak om hopelijk de ouders van het meisje duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Linda Jansma is al jaren een publiekslieveling en weet met haar thrillers altijd relevante maatschappelijke thema’s te belichten. De bestsellerauteur heeft al 16 thrillers op haar naam staan. Door haar filmische schrijfstijl en interessante personages vol spanning en plottwist is het heerlijk leesvoer. Zo ook in Zwarte leugens.

Jansma start Zwarte leugens in 1987. Alexandra is met twee van haar zoons, in de peuter- en kleuterleeftijd, en de tweeling Matthias en Tess in het park. De zoons zijn heerlijk aan het spelen met andere kinderen, de tweeling ligt te slapen in de kinderwagen en Alexandra vermaakt zich met de andere moeders. Als er plotseling hulp nodig is bij een van de kinderen slaat het noodlot toe. Bij terugkomst blijkt Tess te zijn meegenomen uit de kinderwagen. Alexandra is ten einde raad. Het gezin kon hun geluk niet op toen ze na een viertal zoons ook een meisje kregen, dat nu van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. De zaak wordt helaas nooit opgelost en het gezin valt uit elkaar. 

Vlogger Ruby wordt door een anonieme inzending getipt op deze zaak. Na interactie met haar volgers, die een keuze mochten maken uit een tweetal zaken waarvan Ruby er uiteindelijk een zou oppakken, werd het de verdwijningszaak van de baby. Op hulp van haar volgers hoeft Ruby in deze zaak eigenlijk niet te rekenen. Er zijn weinig tot geen aanknopingspunten. Samen met haar vrienden Tristan en Annika duikt ze de archieven in en komt ze in contact met een oud rechercheur, de tweelingbroer van Tess, Matthias, en de ouders van Tess.

Langzaam maar zeker komt er meer informatie boven tafel en is er iemand die Ruby op de huid zit en die er niet blij mee is dat er aan deze zaak wordt gewerkt. Deze persoon probeert er alles aan te doen om Ruby te laten stoppen met haar onderzoek. Dat maakt dat Ruby zich nog meer vastbijt in de zaak, maar of ze daar goed aan doet? Want deze persoon gaat zover dat het niet lang meer duurt of Ruby zelf loopt gevaar.

Linda Jansma heeft met Zwarte leugens weer een nieuwe ontwikkeling weten te verwerken in haar thriller door te werken met een vlogger. Helemaal van deze tijd en iets dat de jongere lezers ook zeker aan zal spreken. Ruby is een alledaagse meid die niet bang is aangelegd. Het had zo jouw buurvrouw kunnen zijn. Dat is altijd een kwaliteit van deze auteur; ze weet al snel de lezer te verbinden aan de alledaagse personages. 

Zwarte leugens wordt veelal vanuit Ruby geschreven en krijgt in de tweede helft van het verhaal een tweede verteller, waarmee de auteur je een bepaalde richting op stuurt in de verdenking. De schrijfstijl is prettig met korte hoofdstukken en vaart in het verhaal door de gebeurtenissen. Dit roept een zekere spanning op, omdat Ruby lijkt te worden tegengewerkt in haar zoektocht naar de dader.

Ruby zelf krijgt voldoende diepgang doordat we naast haar werk aan de zaak, haar ook persoonlijk leren kennen. Ruby’s relatie is verbroken en daar heeft ze het af en toe nog flink lastig mee. Haar ex krijgt alimentatie en blijkt samen met zijn nieuwe vriendin een kindje te verwachten iets wat Ruby haar eigen grootste droom was. Ze woont nu samen met haar hondje.

Langzaam maar zeker komt Ruby meer en meer te weten over wat er gebeurd kan zijn dertig jaar geleden, maar daarmee brengt ze ook haar eigen leven in gevaar. Middels deze verhaalopbouw weet de auteur de spanning richting de ontknoping meer en meer op te voeren om het verhaal op verrassende wijze te eindigen.

Zwarte leugens is een eigentijdse, spannende en vlotte Nederlandse thriller, waarin een blog met vlogs een prominente plek krijgt. Jansma laat wederom zien tot de Nederlandse thrillertop te behoren. Dit maakt dat Zwarte leugens ook de jongere lezers aan zal spreken!

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.