Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
kraai en koninkrijk leigh bardugo thrillzone fantasy.jpg
Serie De Kraaien
Auteur(s) Leigh Bardugo
Uitgeverij(en) Blossom Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 30 juli 2021
Categories Klassieke Fantasy
Deel deze recensie

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven - ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz' sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam - een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

** LET OP: Spoilers voor List & Leugens (De Kraaien 1) **

Met Kraai & Koninkrijk pikken we direct op waar we in List & Leugens gebleven waren. Na de mislukte deal met van Eck waarbij Inej (ook wel De Spin) gevangen genomen wordt. Vanaf dit moment is het voor Kaz ‘Vuile handen’ Brekker niet enkel meer om winst doen. Maar om wraak te nemen op Van Eck, om hem, en alles wat hij heeft opgebouwd te vernietigen. Daarvoor heeft hij twee goede troeven in hand; als eerste Wylan, de zoon van Van Eck die hij uit huis heeft gejaagd omdat hij niet kan lezen. Ten tweede; de zoon van Bo Yul-Bayur, de enige die mogelijk nog weet hoe Jurda Parem gemaakt dient te worden.

Want Jurda Parem is uiteindelijk waar het allemaal om draait. In List & Leugens hebben we Nina onder de invloed van deze drug gezien en welke krachten dit allemaal met zich meebrengt. Logischerwijs is iedereen van Ketterdam tot de Fjerden en Shu Hanezen op zoek naar deze ene persoon om controle over de oorlog en handel daarmee te verkrijgen.

Kaz smeedt een plan om Van Eck zowel zijn vermogen te laten verliezen als zijn functie en status binnen de Handelsraad. Om dit te bewerkstelligen zal elke Kraai op het top van zijn kunnen moeten functioneren, maar hoe gaat dat als opeens de vader van Jesper voor de deur staat en Inej ontbreekt?

Kraai & Koninkrijk wordt net zoals List & Leugens vanuit de perspectieven van de verschillende hoofdpersonen verteld. Dit zorgt er wederom voor dat je van een ieder zijn of haar gedachte en beweegredenen mee krijgt om te doen wat ze doen. Want vooropgesteld, Kaz Vuile handen Brekker is niet je vriend en is daarmee niet makkelijk om voor te werken. Door het gezamenlijk doel echter (Inej bevrijden en het Van Eck betaald zetten) is er genoeg motivatie om het harde gedrag van Kaz te tolereren en misschien zelfs te waarderen.

Ondanks dat we de hele bende volgen is Kaz de echte hoofdpersoon; alles draait om zijn snode plannen. En wat deze jongeman kan verzinnen is op zijn minst bijzonder. Als een professioneel schaker zet hij zijn plannen op en voorziet elke keer wat er fout kan gaan. Voor elk onverwachte element heeft hij al een alternatief of vluchtplan bedacht. Hoewel hij daarmee enorm vaardig en sluw overkomt duwt het het verhaal soms ook echt richting het ongeloofwaardige. Hoe kan een tiener zo slim zijn dat hij dit alles overziet. Met alles rekening houdt, en altijd een antwoord klaar heeft op wat de dag hem ook brengt. Natuurlijk zit niet alles mee, maar het gemak waarmee Kaz zich eruit werkt is op z’n minst bewonderenswaardig.

Naast het plan spelen er genoeg andere zaken om je zo’n 500 pagina’s lang geboeid te houden. Jesper's vader lijkt het ouderlijk huis kwijt te raken door de gokverslaving van Jesper. Wylan probeert zijn nieuwe plek in de wereld te vinden en Inej twijfelt tussen een onmogelijke liefde of het betaald zetten van elke slavenhandelaar zodra ze vrij komt. Elk personage heeft zo zijn eigen punten waardoor elke switch tussen de personages interessant is. Het tempo hierin is fijn opgezet zodat je continue geïnteresseerd blijft in wat je over wie leest.

Of je nu kennis hebt gemaakt met De Kraaien via de Netflix serie of een diehard fan bent; Kraai & Koninkrijk levert een heerlijk vervolg in de wondere wereld van Ketterdam en de Grishaverse als groter geheel.

 

Afbeelding
Dennis
Dennis Scheerman
Als kleine jongen las ik elk boek wat iets met draken, ridders of andere fantasy gerelateerde onderwerpen te maken. Een brief voor de koning, Harry Potter en alles daar tussen in werd verslonden. Naar mate ik ouder werd kwamen daar steeds meer thrillers bij. Nu de mazzel dat ik deze twee genres mag recenseren voor Thrillzone.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.