Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
jachtveld lee child reacher thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Jack Reacher
Auteur(s) Lee Child
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 11 maart 2023
Categories Actie
Deel deze recensie

De wereld maakte in 1998 kennis met Jack Reacher, de reizende ex-MP majoor, spierbundel met een scherpe geeft. De bedenker van dit personage was de in Coventry geboren Jim Clark, later bekend als Lee Child. Je kunt je als thrillerliefhebber tegenwoordig niet meer voorstellen dat Reacher er niet zou zijn. Inmiddels zijn er een aantal films van de boeken gemaakt met Tom Cruise in de hoofdrol. Dat kwam de filmmakers op veel kritiek te staan; de wat minder grote Cruise zou geen goede portrettering zijn van de 1.96 m lange Reacher. De mensen van Amazon Prime hebben beter geluisterd; de tv-serie Reacher is een groter succes. Die serie is gebaseerd op het eerste Reacher-boek: Jachtveld. Hoog tijd voor een recensie op ThrillZone!

In Jachtveld stapt Reacher uit de bus, loopt een stuk naar Margrave en gaat daar genieten van een ontbijt. Althans, dat is de bedoeling. Want hij wordt direct gearresteerd en beschuldigd van een brute moord.

Hij weet zijn onschuld te bewijzen, maar al snel blijkt er veel meer aan de hand te zijn in het kleine Margrave. Waarom zijn de straten zo schoon, en de winkels zo mooi? Wat is de Kliner stichting precies, een stichting die wel heel rijk lijkt?

Dan wordt de politiecommissaris ook nog vermoord, samen met zijn vrouw. En vervolgens verdwijnt Hubble, een bankmanager, spoorloos. Wat is er aan de hand? Aan Reacher de schone taak om voor het eerst de handschoen op te pakken.

Jachtveld is zoals gezegd het eerste deel met Jack Reacher in de hoofdrol. Van enige onwennigheid is echter geen sprake. Reacher staat als protagonist direct als een huis. Hij is niet erg spraakzaam, houdt van rechtvaardigheid, is kien, en weet ook nog een stoot op zijn tijd uit te delen.

Samen met Roscoe, een vrouwelijke agent, gaat Reacher op zoek naar de waarheid achter het mysterie van Margrave. En die zoektocht zet Child op uitstekende wijze neer. Het is aan het begin totaal onduidelijk wat er aan de hand is en dat is de handtekening van Child in latere Reacher-boeken. Uiteindelijk blijkt het -natuurlijk- een veelomvattend complot te zijn waar zelfs de overheid bij betrokken is. Heerlijk.

Zijn er kritiekpuntjes? Niet echt, of het moet zijn dat Reacher in zijn gedrag soms nog wat over the top overkomt. Qua taalgebruik en qua geweld. In latere delen wordt dit iets subtieler, maar niet té. De affaire met Roscoe duurt eigenlijk gedurende het hele boek en ook dat zijn we niet van Reacher als ‘reiziger’ gewend. Aan het eind neemt hij het enige juiste besluit, waardoor we inmiddels meer dan 25 delen kennen; hij stapt in de bus en kijkt niet om.

Jachtveld is een sterke kennismaking met Reacher als hoofdpersoon. Het legt het fundament voor het latere succes van de reeks. Jack Reacher is één van de meest aansprekende figuren in de thrillerwereld en Jachtveld laat zien waarom.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.