Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de nacht van het vuur kjell eriksson thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Ann Lindell
Auteur(s) Kjell Eriksson
Uitgeverij(en) De Geus
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 22 mei 2024
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Na ruim tien jaar maakt de Zweedse misdaadauteur Kjell Eriksson een comeback met De nacht van het vuur. Intussen telt de reeks rond rechercheur Ann Lindell elf delen, waarvan acht verhalen reeds vertaald zijn naar het Nederlands. 

Ann Lindell is niet langer politie-inspecteur. Momenteel werkt ze deeltijds in een kaasfabriek, in Uppland. Voortaan leidt Ann een rustiger leven. Een aangestoken brand in een voormalig schoolgebouw, waar negenveertig asielzoekers verblijven, kost het leven aan drie vluchtelingen. Dit dramatische gebeuren wakkert de speurneus in Ann opnieuw aan. Tegelijkertijd waarschuwt een mysterieus individu haar voor nog meer onheil. 

Ze legt haar oor te luisteren bij de terughoudende dorpsbewoners, in de hoop ergens een gouden tip te krijgen. Haar ex-collega Sammy Nilsson leidt het onderzoek. Een nieuwe gezamenlijke, indirecte samenwerking met hem dringt zich op. Vervolgens brandt een oude smederij uit, waarbij een Zweedse vrouw het leven laat. Ook in dit geval gaat het over een opzettelijk veroorzaakte vuurhaard. Hebben deze twee branden iets met elkaar gemeen?   

‘De druk op zijn borst die hij de laatste dagen gevoeld had dwong hem diep in en uit te ademen, en het zweet brak hem uit.’

De nacht van het vuur gaat opmerkelijk traag van start; het duurt vrij lang voordat de spanning en de vaart toenemen. De auteur focust immers op een aantal figuren. Als lezer besef je aanvankelijk niet wie een rol van betekenis gaat spelen. Vervolgens leer je stap voor stap iedereen kennen en krijg je een beeld van hun complexe persoonlijkheden. Eriksson geeft uitvoerig de obscure sfeer in het dorp weer, waarbij hij de onderlinge connecties tussen de bewoners met een kritisch oog bekijkt. Voor het schetsen van de Zweedse setting neemt hij de nodige tijd. Dit leidt evenwel tot oeverloze uitweidingen, zodat de nauwelijks aanwezige spanning en vaart telkens in elkaar storten. 

De schrijver zorgt voor voldoende achtergrondinformatie, zodat je desgevallend dit deel kunt lezen zonder voorkennis. Het privéleven en karaktertekening van Ann komen aan bod. Ze drinkt minder alcohol en haar relatie met tienerzoon Erik verloopt soepeler. Ze hoopt vurig dat haar platonische verhouding met Edvard zal omslaan in een vurige romance. 

De problemen van speurder Sammy Nilsson en van de andere belangrijke figuren nemen evenzeer ruimte in beslag. Rechts-extremisme en vreemdelingenhaat zijn de meest gewichtige en tevens actuele thema’s. Andere interessante onderwerpen zijn racisme, de vergrijzende maatschappij en terrorisme. De epiloog is goed voor een fascinerend slotakkoord. Je enthousiasme om het volgende deel met Ann Lindell te lezen is hiermee aangezwengeld.

Overdaad schaadt, zeker omwille van de overtollige details en het teveel aan overbodige personages. Het zijn enkele negatieve punten die moeten vermeld worden. De nacht van het vuur is een “Nordic noir”, een duistere misdaadroman met een laag tempo, ingekleurd met een schilderachtig decor. Een intelligente whodunit die eveneens actuele kwesties aansnijdt.

 

Afbeelding
Guy Doms.jpg
Guy Doms
Ik ben geboren en getogen in Vlaanderen. Leesfanaat vanaf mijn zevende; meer dan een halve eeuw en ik weet niet hoeveel boeken later, heeft het leesvirus me nog steeds flink te pakken. Recenseren doe ik sinds 2010; leesclubs begeleiden (zowel online als live) vind ik boeiend en leerrijk. Reizen en fietsen zijn mijn andere passies.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.