Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
na die nacht karin slaughter recensie thrillzone thriller.jpg
Serie Will Trent
Auteur(s) Karin Slaughter
Uitgeverij(en) Harper Collins Holland
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 27 juni 2023
Categories
Deel deze recensie

Karen Slaughter is een van de populairste verhalenvertellers in de wereld. Ze heeft meer dan 20 New York Times bestsellers op haar naam staan. Haar boeken worden in meer dan 120 landen uitgegegen met wereldwijd ruim 40 miljoen verkochte exemplaren. Dan ben je een grote.

Haar nieuwste thriller heet Na die nacht en het boek snijdt diverse thema’s aan, waarbij Slaughter niet te beroerd is om een aantal taboes stevig neer te zetten.

Vijfteien jaar geleden werd Sara Lintons leven volledig op zijn kop gezet toen een avondje uit in een gewelddadige aanval eindigde. Inmiddels is ze erin geslaagd haar leven weer op te bouwen. Ze is een succesvolle arts, verloofd met Will Trent en heeft het verleden achter zich gelaten.

Tot ze tijdens een nachtdienst op de spoedeisende hulp de zwaargewonde Dani Cooper treft met letsel dat heel veel overeenkomsten vertoont met dat van haarzelf destijds. Terwijl Sara alles op alles zet om het leven van deze jonge vrouw te redden, beseft ze dat het verleden niet voor altijd begraven kan blijven.

Wat volgt is een verhaal waarbij de schrijver issues als verkrachting, machtsmisbruik, de arrogantie van mannen en hun superioriteitsgevoel op een heel beklemmende wijze vertelt. Heden en verleden grijpen daarbij indrukwekkend in elkaar. Slaughter weet het maatschappelijke thema – geweld tegen vrouwen- op een voor haar karakteristieke wijze neer te zetten. Ze maakt hierbij handig gebruik van Sara Linton, die 15 jaar geleden verkracht is, en het nu weer herbeleeft, maar ook vastbesloten is om te zorgen dat het nu stopt. Ze wordt hierbij geholpen door Will Trent, haar vriend, een slimme introverte rechercheur die met zijn doortastendheid en undercoverskills een belangrijk aandeel heeft. En Faith, moeder en agent die kampt met PTSS maar ook vastbesloten is om tot een oplossing te komen.

We worden in Na die nacht meegenomen naar een systeem waar machtige (witte) mannen menen dat zij het recht hebben om vrouwen te gebruiken naar hun goeddunken. En om hen, na gebruik, als oud vuil achter te laten. Dat hierbij slachtoffers vallen deert hen allerminst. De arrogantie druipt van de pagina’s af, daarbij doorspekt met een gevoel van onaantastbaarheid. Daar doorheen zie je het verdriet maar ook de kracht van Sara, die weet dat ze diep moet gaan om deze zaak tot een goed einde te brengen.

Karen Slaughter weet van deze mix van emoties een indrukwekkend verhaal te maken dat boeit van begin tot eind.  We hebben vier jaar moeten wachten op een nieuwe Will Trent-thriller maar het was het wachten meer dan waard. Slaughter staat op eenzame hoogte.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.