Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
een date met de dood julia chapman thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Dales
Auteur(s) Julia Chapman
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 4 mei 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Julia Chapman is de auteur van de Dales-serie, die de avonturen volgt van Samson O’Brien en Delilah Metcalfe bij het oplossen van zaken in de Yorkshire Dales. In het Engels zijn er al meerdere boeken in de serie verschenen. Een date met de dood is het eerste Nederlandstalige boek. Chapman is geboren met een reislust die haar in beweging houdt. Volgens eigen zeggen hebben haar rusteloze voeten haar naar Japan, Australië, de VS en Frankrijk gebracht. 

Een date met de dood wordt als perfect omschreven voor de fans van M.C. Beaton en De Moordclub (op donderdag) van Richard Osman. Vinden wij dat ook? We maken in het eerste deel kennis met twee speurneuzen uit een slaperig dorpje in Yorkshire. Samson O’Brien is ontslagen bij de politie en keert terug naar zijn geboorteplaats Brunclife in de Yorkshire Dales. Hij zet een detectivebureau op die hij tot Dales Detective Agency doopt. De dorpelingen staan niet te springen om het zwarte schaap van Brunclife opnieuw in de armen te sluiten. Delilah Metcalfe worstelt ondertussen om haar bedrijf, Dales Dating Agency, overeind te houden. Daarnaast heeft ze haar handen vol aan Tolpuddle, haar Weimaraner-hond, met een eigenzinnig karakter. 

Dan krijgt Samson zijn eerste zaak: een vermeende zelfmoord. Hij ontdekt een spoor die de richting uitgaat van Delilah's datingbureau. Wanneer dan ook nog eens een goede kennis van beiden als verdachte naar boven komt besluiten de twee uit noodzaak samen te werken aan de zaak. Ze willen het mysterie van de datende slachtoffers zo snel mogelijk oplossen. Alleen is samenwerken makkelijker gezegd dan gedaan voor twee mensen die elkaar niet kunnen uitstaan…

Een date met de dood is een romantische detective -ook wel cosy crime genoemd- die de nodige humor, mysterie en liefde bevat. Een ideale mix om er een goed verhaal van te maken. 

Er komen verschillende personages aanbod met elk hun eigenzinnig karakter. De omschrijving van de bewoners en hun kenmerken typeren een typisch klein dorpje, waar iedereen al snel met zijn oordeel klaar staat. 

Je kan van het zwarte schaap naar held van de dag gaan in een fractie van een seconde. Samson en Delilah zijn twee personages die bij de liefhebbers meteen in de smaak zullen vallen, elk met een eigenzinnig kantje die weten wat ze willen. Maar onder de harde bolster van beiden zit een klein hartje. Chapman weet mooi te beschrijven dat wanneer je noodgedwongen samen moet werken, je op een andere manier naar elkaar gaat kijken. 

Ook Tolpuddle zal zonder twijfel heel wat harten veroveren. Hij wordt neergezet als een eigenwijze hond, die zich niet zomaar laat vertellen wie hij leuk mag vinden en wie niet. 
Heerlijk hoe hij zo bij het verhaal betrokken wordt. 

De verdenkingen rond de moorden/zelfmoorden gaan alle kanten op en blijven lang een mysterie. Iedereen in het dorpje die een ietwat belangrijke rol speelt kan het gedaan hebben. 
Iedereen heeft wel een motief of kan er beter van worden. Gelukkig pakken Samson en Delilah door en komen ze uiteindelijk achter de waarheid. We weten dat er in het Engels al meerdere delen verschenen zijn van deze serie en het einde van het eerste boek roept ook onmiddellijk op om in een volgend deel te beginnen. 

Een date met de dood is een geslaagde romantische detective boordevol humor en personages om van te houden. Wij kunnen niet wachten tot het volgende deel in het Nederlands verschijnt, want wij zijn fan! 

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.