Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
duistere grens johnny bollé thriller thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Johnny Bollé
Uitgeverij(en) Letterrijn
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 15 februari 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Johnny Bollé werd geboren in Antwerpen. Daar groeide hij ook op. Bollé volgde een studie Klinische Chemie en werd uiteindelijk paramedisch laborant. Dit bleek niet voldoende invulling aan zijn leven te geven en hij besloot het roet om te gooien. Hij werd personal trainer en groepslesgever, een beroep dat hij tot op de dag van dag nog uitoefent. Daarnaast is hij een groot deel van zijn tijd te vinden achter zijn moderne schrijftafel, de computer. Duistere grens is het vijfde boek van deze auteur.

Negen jaar geleden werden vier mensen naar een afgelegen plek gelokt en opgesloten. Eén van die vier was Sieg Papadakis. Hij kon aan de dood ontsnappen maar nu negen jaar later, achtervolgt deze gebeurtenis hem nog steeds.

Sieg is miljardair en staat aan het hoofd van een spelletjesproducent genaamd Medusa. Nooit heeft hij iets losgelaten over de ware toedracht van de gebeurtenissen in het verleden, maar het lijkt er nu toch op dat het verleden hem aan het inhalen is. Hij wordt gechanteerd door een man genaamd Argus. Deze man trekt de teugels steeds strakker aan waardoor Sieg zich gedwongen voelt om terug te vechten.

Duistere grens start in 2010 en je krijgt meteen een gruwelijke gebeurtenis voor de kiezen, al is nog niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurt. De zaak staat hiermee wel meteen op scherp en je interesse als lezer is vakkundig gewekt. Het boek springt vervolgens heen en weer in de tijd tussen het heden en het verleden. Hierbij stroot de schrijver steeds broodkruimeltjes op je pad die je maar te volgen hebt. Je voelt hierbij de worsteling die Sieg doormaakt als hij steeds verder verstrikt raakt in het web van het verleden, die ook nog eens steeds dichter bij het heden komt. De paranoia druipt van de pagina’s af, en Bollé brengt je steeds meer in verwarring over hoe het nu precies in elkaar steekt. Regelmatig word je op een verkeerd been gezet en juist dat maakt het boek zo razend interessant. Dit wordt volgehouden tot aan het einde. En als je denkt dat het eindelijk gedaan is met de verrassingen komt er nóg een nabrander…

Leuk detail is dat er in Duistere grens allerlei subtiele verwijzingen naar de Griekse mythologie en Griekse eilanden zitten. Klein minpunt: jammer is dat op het eind er nog een verwijzing naar Covid-19 gemaakt wordt. Dit voegt niets toe aan het verhaal en had er net zo goed uit gelaten kunnen worden.

De conclusie is dat Duistere grens heel knap in elkaar gezet is waarbij de verwikkelingen zich in sneltreinvaart afspelen. Als lezer krijg je steeds een nieuwe invalshoek voorgeschoteld, die het verhaal meerdere lagen geven waardoor het een genot is om te lezen.

“Niemand anders dan jijzelf bent verantwoordelijk voor je daden. Verder hoef je niet te zoeken.”

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Wat vinden lezers...

Bianca Ellerkamp

25 mei 2024 14:09

5

Johnny Bollé heeft naast sporten en lezen nog een andere uitlaatklep om tot rust te komen namelijk schrijven.
Zijn korte verhalen hebben al enkele prijzen en nominaties in de wacht gesleept. In 2018 debuteerde hij met de goed ontvangen thriller 'Egyptisch blauw'. 
Zijn vijfde thriller Duistere grens is op 12 februari 2022 verschenen bij uitgeverij LetterRijn.
Sieg Papadakis heeft met zijn spel Dark Frontier een goede slag geslagen en daarmee het bedrijf Medusa opgericht en een fortuin vergaard. In 2019 besluit hij zijn bedrijf Medusa te verkopen en een rustig leven te gaan leiden op Zakynthos.
Hij wordt al sinds 2010 gechanteerd door ene Argus die zegt te weten wat er is gebeurd op die vreselijke dag dat Sieg tezamen met zijn 3 beste vrienden (Farah, Summer en Julian) naar een afgelegen fabriek werden gesommeerd. Bij deze vreselijke gebeurtenis komen 2 mensen om het leven waaronder de gijzelnemer en wordt Sieg als held gezien omdat hij een einde heeft gemaakt aan het leed.
Wie is deze Argus en wat weet hij/zij?
Wat is er precies gebeurd toen?
Allemaal vragen die je als lezer in de loop van het verhaal beantwoord krijgt.
Het boek is opgedeeld in heden en verleden hoofdstukken.
De plot is heel goed opgebouwd, bevat enkele twisten om uiteindelijk te eindigen met een verrassing die inslaat als een bom.
De schrijfstijl is soepel en zorgt voor een aanhoudende spanning. Je wilt blijven lezen om te weten wat er in het verleden is gebeurd en wat er in het heden nog gaat gebeuren.
Johnny Bollé heeft zijn karakters heel goed neergezet. Lara komt in eerste instantie over als een gold-digger maar blijkt uiteindelijk puur van hart te zijn.
Sieg daarentegen blijkt niet de man te zijn die je verwacht. Hij is iemand die behalve schuldgevoelens ook heel veel zelfmedelijden heeft. Zijn de schuldgevoelens oprecht of alleen maar vanwege de angst dat alles uitkomt wat er werkelijk is gebeurd? Juist door zijn karakters op deze manier weer te geven heb je als lezer twijfels en gaat het verhaal alle kanten op zodat je hersens overuren draaien.
Uiteindelijk is de cover ook een duidelijke aanwijzing naar het verhaal. Sieg die zich geen raad meer weet, onrustig, ten einde raad. De man op de cover omschrijft de gemoedstoestanden van Sieg.
Duistere grens is een thriller met een mind-fucking tintje die nog blijft hangen en rondzingen als je het boek dichtslaat.

Ans Stier

25 mei 2024 14:09

5

Duistere Grens is het spannende verhaal van een succesvol spellenproducent. Het verhaal laat zien hoe het personage succesvol is geworden en hoe anderen graag een graantje van zijn fortuin meepikken. Chantage staat centraal. De bijbehorende emoties van Sieg die gechanteerd wordt zijn mooi uitgewerkt. Emoties als angst voor de gevolgen als zijn geheim uit komt, maar ook zijn geweten wat aan hem begint te knagen zijn ingrediënten voor dit verhaal.
Stukje bij beetje kom je meer te weten maar de ontknoping blijft spannend en verrassend. De auteur heeft alles weer perfect in elkaar geweven en staat bij dit boek ook weer garant voor een spannend avontuur en verassende plottwists.
Dit boek zuigt je helemaal op in het verhaal. Het leest makkelijk. Korte hoofdstukken welke voorzien zijn van een tijdsaanduiding zodat je weet waar en wanneer je in het verhaal zit. De auteur schrijft in begrijpelijke taal en lekker soepel.
Kortom dit boek is evenals voorgaande boeken van deze auteur een absolute aanrader.

Jajansen

25 mei 2024 14:09

4

Sieg Papadakis, succesvol zakenman, besluit zijn miljoenenbedrijf te verkopen om een rustig leven op te bouwen op Zakynthos. Sieg wordt al negen jaar gechanteerd met een gebeurtenis uit zijn verleden, zijn studententijd. De chanteur, Argus, genaamd vormt echter een steeds grotere bedreiging, waardoor Sieg zich gedwongen voelt te vluchten naar het eiland en alles achter zich te laten.
Helaas laat Argus niet los en wordt alleen maar agressiever, waarbij moord niet is uitgesloten. Als dit verder gaat dan alleen bedreigingen naar Sieg, moet hij een alles beslissend besluit nemen.

Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken, wisselend tussen heden en verleden, maar ook wisselend tussen de hoofdpersonen. Om het leesbaar te houden wordt duidelijk aangegeven in welke tijd het hoofdstuk speelt.
Door de korte hoofdstukken en de prettige schrijfstijl leest het boek vlot. Een aantal hoofstukken eindigen met een cliffhanger, wat maakt dat je als lezer door wilt lezen.
Ook kent het boek meerdere wendingen, waardoor je als lezer niet weet welke kant het op zal gaan.
Dit alles maakt dat dit boek niet alleen spannend is, maar ook verrassend.

Dit boek was mijn eerste kennismaking met de schrijver, maar smaakt zeker naar meer!

MarianneIL

25 mei 2024 14:09

5

Hoofdpersoon in Duistere grens is Sieg Papadakis, multimiljonair geworden door het op de markt brengen van het spel Dark Frontier dat keer op keer uitgebreid wordt met nieuwe kaarten en mogelijkheden. Hij besluit in 2019 zijn bedrijf, Medusa, dat naast Dark Frontier nog veel andere spellen uitbrengt, te verkopen en in Griekenland te gaan wonen.
Maar zijn verleden achterhaald hem.
Negen jaar eerder, in hun studententijd, probeert hij samen met 3 vrienden, Julian, Summer en Farah, boodschappen uit de andere wereld op te roepen met een ouija bord. Helaas ging dat mis en werd er een kwade geest opgeroepen. Een oude man benaderde Sieg en gebood de vrienden naar een afgelegen loods te komen om de geest tot zwijgen te brengen. Daar moeten ze zich, vastgebonden, onderwerpen aan de oude man. Sieg weet de oude man te overmeesteren, maar dat gaat ten koste van zijn geweten.
Sieg houdt voor zich wat er precies gebeurd is, maar na enige tijd blijkt er nog iemand van de ware toedracht te weten. En deze persoon, die zich Argus noemt, chanteert Sieg met wat hij weet. Sieg kan niet anders dan Argus grote sommen geld te betalen, maar dit voorkomt niet dat zijn wereld instort.
Als mensen die hij liefheeft hieraan ten onder dreigen te gaan, besluit hij in te grijpen en de confrontatie met Argus aan te gaan.

Het verhaal wisselt in korte hoofdstukken steeds tussen 2010 en 2019 en wordt vanuit de derde persoon verteld. Door deze opzet kom je er als lezer steeds beter achter wat er op 30 juni 2010 gebeurd is en hoe het komt dat het zo veel invloed op het leven van Sieg heeft. Deze twee verhaallijnen draaien constant om elkaar heen en mede daardoor leer je de personen in het verhaal steeds beter kennen.
Het boek zit vol plotwendingen, die het verhaal spanning geven, en je wilt als lezer steeds doorlezen om erachter te komen hoe het allemaal precies zit.
De ontknoping komt toch nog onverwacht, zelfs als je de schokkende achtergrond gelezen hebt.

De schrijfstijl is vlot en boeiend, de omgeving wordt haast filmisch beschreven en je kunt je goed inleven in de gebeurtenissen.
De karakters worden goed uitgediept en je leert hen goed kennen. Vooral van Sieg, als hoofdrolspeler, begrijp je zijn motieven om te handelen zoals hij doet steeds beter.

Johnny Bollé, geboren en getogen in Antwerpen, studeerde Klinische chemie en werkte als paramedisch laborant. Op zijn dertigste sloeg hij een andere richting in en werd personal trainer en groepslesgever.
In 2018 debuteerde hij met de thriller Egyptisch Blauw. Hierna volgden Bloedmaan, Hij noemde me Duivelskind, Wilde Gok en Duistere grens.
In april 2018 won Johnny Bollé met zijn verhaal Euforie de schrijverswedstrijd 55 woorden (van Schrijverspunt).
In juni 2018 werd zijn verhaal Claustrofobie bekroond met de publieksprijs voor de wedstrijd MicroSleutel van Sweek.
In 2019 werd Bloedmaan door het lezersplatform van de VRT verkozen tot één van de 20 beste boeken van dat jaar.

Sabine Martinez

25 mei 2024 14:09

4

Sieg Papadakis, multimiljonair en producent van spellen MEDUSA. een succesvol man maar met een verleden.
9 jaar geleden werden hij en 3 vrienden in een val gelokt en opgesloten. gelukkig voor Sieg heeft hij het er levend vanaf gebracht maar sinds die tijd leeft hij met de wetenschap over de ware toedracht van dit drama. blijkbaar is er nog iemand op de hoogte van deze toedracht, ARGUS.
Argus chanteert Sieg al jaren met deze kennis en word steeds agressiever in zijn acties en eisen.
het geweten van Sieg speelt hem parten en als argus een stap te ver gaat heeft Sieg besloten terug te vechten.

Op de kaft van het boek zie je een radeloze man. samen met de tekst zet dit al een duidelijke toon.
heeft deze man al een grens bereikt, is hij al over een duistere grens heen gegaan of is het nodig om over deze duistere grens te gaan om zijn geweten te sussen ?

het plot van het boek is erg sterk en goed opgebouwd. je maakt kennis met de karakters en de spanning blijft er lang in.
het is vooral een boeiend boek, de schrijfstijl laat je makkelijk meeslepen in het verhaal en kun je je goed inleven. lekker spannend. ook in combinatie met de karakters, locatie en ontknoping.

maria

25 mei 2024 14:09

3

Het verhaal speelt zich af in twee tijdzones die acht jaar van elkaar verschillen. In het heden heeft Sieg Papadakis, multimiljonair en producent van spellen MEDUSA het helemaal gemaakt maar hij wil rustiger aan doen echter het verleden blijft hem achtervolgen en het wordt alleen maar erger. Hoe kan hij omgaan met zijn daden uit het verleden en wie weet wat hij heeft gedaan en is hem nu aan het chanteren. Kan hij dit nog doorbreken.

Renée Verhees - ten Have

25 mei 2024 14:09

3

Duistere grens gaat over Sieg Papadakis, die met een vriendengroep 9 jaar geleden een drama heeft overleefd. Hij staat momenteel aan de top van een succesvol bedrijf dat spellen ontwikkelt. De cover van het boek laat zien dat de hoofdpersoon de wanhoop nabij is, dat maakte mij wel erg nieuwsgierig. Je voelt ook wel de onrust en wanhoop bij de hoofdpersoon gedurende het lezen. Met behulp van flashbacks naar de studententijd van Sieg en zijn 3 vrienden, kom je erachter hoe de relaties toen lagen en wordt de spanning opgebouwd naar wat er is gebeurd in die tijd. Lang blijft het onduidelijk waarom Sieg wordt gechanteerd, en zeker ook wie erachter zit. En wat is er nu eigenlijk precies gebeurd dat zo erg kan zijn?
Sieg vlucht weg naar het thuisland van zijn ouders, maar daar is hij nog steeds niet veilig van Argus, dat is degene die hem chanteert. Wanneer houdt alles nou eindelijk eens op? Het is een spannend verhaal, alle elementen zitten er wel in, maar toch miste ik er ook iets aan.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.