Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
musserts schaduw john kuipers thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) John Kuipers
Uitgeverij(en) Cargo
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 21 mei 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Het is juli 1940. De Duitsers zijn Nederland binnengevallen en heersen nu over ons land. In Den Haag wordt op station Hollands Spoor het lijk gevonden van Marnix Maas. Maas zat in de partijtop van de NSB. Hij is bruut vermoord. Aan Charlie Swieninck, een boomlange Haagse rechercheur, en collega’s de uitdaging om uit te zoeken wie de moordenaar is. en vooral, waarom Maas is gedood. De zoektocht leidt Swieninck naar de partijleiders van de NSB, waaronder Rost van Tonningen en natuurlijk…Anton Mussert.

John Kuipers (Den Haag, 1955) werkte bijna veertig jaar als journalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau. Hij publiceerde eerder enkele boeken, waaronder de biografie De geest van het spel over de schaker Jan Timman. Musserts schaduw is zijn eerste thriller met politieman Charlie Swieninck in de hoofdrol.

Kuipers komt als auteur uit hetzelfde nest als Tomas Ross. En dat is te merken, want Kuipers presenteert Musserts schaduw ook als een faction thriller, maar dan in een wat lichtere vorm als Ross. In het boek maken enkele echt bestaand hebbende personen hun opwachting, zoals Mussert, maar ook andere personages. Dit maakt Musserts schaduw tot een intrigerende thriller, want Kuipers werpt een eigen licht op historische gebeurtenissen.

Wie Musserts schaduw oppakt, wordt direct ondergedompeld in het bezette Nederland van 1940. De maatschappij moet nog wennen aan de Duitsers, en andersom. Het is zelfs zo, dat Anjerdag nog openlijk gevierd kan worden. Wie zijn of haar geschiedenis kent, weet dat dit in de latere bezettingsjaren echt niet meer kon.

De schrijfstijl van Kuipers is toegankelijk en gedetailleerd. Hij weet met enkele pennenstrepen het gevoel van ’40 op te roepen. Dit doet hij slim door details van die tijd prominent naar voren te laten komen. Naast een thriller voelt het boek daardoor ook als document van het leven in die tijd.

Charlie Swieninck is de onbetwiste ster van Musserts schaduw. Hij is een onconventionele rechercheur van het Bureau Bijzondere Delicten en is zelf ook wel wat bijzonder. Swieninck is doortastend, intelligent en in de omgang met vrouwen onhandig. Tel daarbij zijn voorkomen bij op -hij is zo lang, dat Goebbels in het voorbijgaan opmerkt dat Swieninck zo bij de SS kan- en je weet; Kuipers heeft met Charlie Swieninck goud in handen.

Naast een ijzersterke hoofdpersoon, weet Kuipers ook een spannend plot neer te zetten. Want wie heeft in hemelsnaam met een SS-bajonet een NSB-man bruut vermoord? En vooral, waarom? De auteur neemt de tijd om het plot te ontvouwen. Met elke pagina geeft Kuipers een puzzelstukje prijs en neemt daarbij de lezer mee op Swieninck’s speurtocht.

Wie Musserts schaduw dichtklapt, kan niet anders concluderen dan dat Kuipers een steengoede debuutthriller heeft neergezet. En van de vergelijkingen zijn we niet echt, maar toch komt steeds het gevoel naar voren dat hij bij zijn boek goed heeft gekeken naar wijlen Philip Kerr en zijn onvergetelijke protagonist Bernie Gunther. Bij het creëren van Musserts schaduw heeft hij echter ook een eigen sausje ontwikkeld en gebruikt. Wij houden ervan. Nederland heeft er weer een degelijke, authentieke thrillerauteur bij!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Gerda de Haan

23 mei 2024 17:41

5

Heel mooi boek met Charlie een recherche die ook nog lang is. Het boek geeft maar weer eens aan hoe machtig de NSB in de oorlog was. Er zit verdriet in maar ook humor.
Gewoon lezen dus.

Filip Cappaert

23 mei 2024 17:41

4

In Musserts schaduw van John Kuipers maken we voor de eerste keer kennis met Charlie Swieninck, een ietwat eigenzinnige hoofdinspecteur van de Haagse politie die het moeilijk heeft met het Duitse gezag bij het begin van de tweede Wereldoorlog.
Charlie onderzoekt de moord op Marnix Maas, de advocaat van de NSB die geleid wordt door Anton Mussert. Tijdens zijn onderzoek wordt hij serieus tegengewerkt door zijn bazen en door de NSB leider. Wat heeft Mussert te verbergen, waarom moest Maas sterven , …? Een zoektocht met verrassende onthullingen.
De achtergrond van de Duitse bezetting van Nederland tijdens de tweede Wereldoorlog geven een bijzonder tintje aan dit verhaal, maar inhoudelijk zou het verhaal in eender welk modern tijdvak geplaatst kunnen worden. John Kuipers heeft bij deze een karakter gecreëerd dat nog vele avonturen kan doorstaan. Ik kijk alvast uit naar nieuwe avonturen van deze eigenzinnige hoofdinspecteur.

carinev

23 mei 2024 17:41

4

In 'Musserts schaduw' introduceert John Kuipers Charlie Swieninck, de boomlange inspecteur van de Haagse politie. In de eerste weken van de Tweede Wereldoorlog onderzoekt Swieninck de moord op een raadsman van de NSB.
Kuipers debuut als misdaadauteur combineert feiten met fictie, leest vlot en blijft spannend. Inspecteur Swieninck is een aanwinst voor de misdaadliteratuur. Zijn cynisme en doorzettingsvermogen om de zaak op te lossen spreken echt aan. Een geslaagd debuut, dat naar meer smaakt.

Maria

23 mei 2024 17:41

4

Charlie Swieninck is chef van het bureau bijzondere delicten en moet in juni 1940 een moord onderzoeken van een belangrijk juridische raadsman van de NSB waarbij hij hulp krijgt van drie rechercheurs. Hij krijgt gegevens maar weet niet in hoeverre die juist zijn. Is er sprake van een dwaalspoor. Wie vertelt de waarheid? Hij komt meer te weten dan hij van te voren dacht maar helpt hem dat ook op weg? In hoeverre is zijn eigen veiligheid in het geding. Trekt hij zich daar wat van aan. Hoever kan hij gaan?

Peter

23 mei 2024 17:41

4

Musserts schaduw van John Kuipers leest gemakkelijk en combineert feitelijkheden met fictie. Kuipers getuigt van de nodige kennis en research. Met zijn hoofdinspecteur Charlie Swieninck zet hij een goeie personage neer met de nodige humor en doorzettingsvermogen om de zaak op te lossen. Laat de volgende delen met Charlie maar komen.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.