Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
het ultimatum john grisham thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) John Grisham
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 16 juni 2024
Categories Thriller
Deel deze recensie

Mitch McDeere is terug van weggeweest. Vijftien jaar geleden stal hij tien miljoen dollar van de maffia om spoorloos te verdwijnen. In die vijftien jaar heeft hij zich omhoog gewerkt tot aan de top van het grootste advocatenkantoor ter wereld en hoewel hij zijn hele leven al achterom kijkt, lijkt het leven op rolletjes te verlopen. Wanneer hij betrokken wordt bij een nieuwe zaak in het Libië van Khadaffi is hij alsnog zijn leven niet zeker. Extra beangstigend is alleen dat ook het leven van zijn vrouw en kinderen in New York op het spel staat…

John Grisham is de levende legende op legal thriller gebied. Van zijn hand zijn een aantal meesterwerken verschenen. Zo ook Advocaat van de duivel. Het boek werd een wereldwijde bestseller en uiteindelijk ook verfilmd (The Firm). Niemand minder dan Tom Cruise nam de hoofdrol op zich. Die hoofdrol was: Mitch McDeere. Het ultimatum kan dus ook wel gezien worden als het vervolg op Advocaat van de duivel.

We zijn inmiddels dus dik 15 jaar later en Mitch McDeere heeft zijn leven na alle heftigheid in rustiger vaarwater gekregen. Al zijn vijanden zitten of achter de tralies, of ze zijn dood. McDeere krijgt echter een waanzinnige zaak op zich en dan is dat rustige leventje weer verkeken. Er moet in Libië namelijk een brug worden gebouwd. Het is echter een grote puinhoop en een rechtszaak dreigt. McDeere gaat naar het land van kolonel Khadaffi en als zijn partner in Libië wordt ontvoerd zijn de rapen pas echt gaar. Lang wordt er niks vernomen van de ontvoerders, maar uiteindelijk volgt er een schier onmogelijk ultimatum. Aan McDeere om het juiste te doen, terwijl ook de gezichten van de grote bazen van de wereld worden gered en het leven van zijn familie en de ontvoerde vrouw te redden.

Er zijn voor minder opdrachten mensen compleet de vernieling in gegaan, maar Mitch McDeere doet er uiteraard alles aan om het juiste te doen. Hoewel Het ultimatum het vervolg is van een boek van ruim 2 decennia geleden is het prima als stand alone te lezen. McDeere is namelijk een nieuw leven gestart en van daar wordt je door Grisham moeiteloos het verhaal in gezogen. Grisham zou Grisham overigens niet zijn als hij niet ook nog even terloops McDeere met een doodstrafzaak opgescheept. Het verhaal begint namelijk wanneer McDeere wordt overgehaald om de laatste redder in nood te zijn. Helaas lukt het McDeere niet, je kunt het vooral lezen als de zoveelste aanklacht van Grisham tegen de doodstraf in Amerika.

Met Het ultimatum heb je gewoon een knettergoede John Grisham in je handen. Het boek leest vlot weg, er zit veel vaart in. Daarnaast zit er onderhuids veel actie en spanning waardoor je blijft lezen. Ook windt Grisham nooit ergens doekjes omheen. Hij geeft weer hoe de situatie is, beschrijft situaties zoals ze zijn en dat maakt het rauw, puur en eerlijk. Ook het eind is niet het typische Amerikaase superheldenverhaal. Het is niet gezegd dat Mitch McDeere volledig in zijn opzet slaagt. Juist door zo nauw aan de werkelijkheid te blijven, zorgt Grisham ervoor dat dit een heerlijke thriller is. 

Voor de fans van Grisham is het een fijn weerzien met een oude vriend (Mitch McDeere) terwijl er voor nieuwe lezers genoeg te beleven valt met de nieuwe vriend Mitch McDeere. Grisham heeft nu in korte tijd voor de tweede keer een oude meester in een nieuw jasje gestoken. Hij bracht niet zo heel lang geleden met Een tijd voor genade een vervolg op zijn eerdere De jury (opnieuw uitgegeven als Een tijd om te doden). In beide gevallen is het een ronduit geslaagde rentree te noemen. Waar vaak de tijd ervoor zorgt dat een vervolg aan kwaliteit inboet, is dat bij John Grisham zeker niet het geval. 

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.