Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de bewonderaar Johan van Caeneghem thriller recensie thrillzone.jpg
Uitgeverij(en) Brave new books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 13 december 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Johan van Caeneghem heeft reeds bewezen dat hij beschikt over een flinke dosis schrijftalent. Deze keer brengt de Vlaamse auteur De bewonderaar uit; het vijfde deel van de Noordlandreeks, met hoofdinspecteur Martin Van Regenbogen in een centrale rol.

In het fictieve Noordland verdiepen Van Regenbogen en zijn team zich in een moordzaak. Hans Bester komt op een vreemde wijze om het leven; de jongeman zou een verborgen relatie gehad hebben met een plaatselijke gerenommeerde vrouw. Een potentiële verdachte komt in het vizier, doch Martin heeft zijn twijfels.

Wat hij niet weet is dat een andere betrokkene het onderzoek nog meer gecompliceerd maakt. Tot een tweede moord aan het licht komt, terwijl een journalist bij de Vrijborgse Vlag, Fred Lansink, uit is op een stevig verhaal. Hij gaat uiterst ver om zijn doel te bereiken, alsook om de politie voor te blijven. 

‘Fred voelde acuut gevaar. Zijn hand ging naar het pistool en hij wilde zich omdraaien. Maar een schaduw besprong hem en sloeg een riem om zijn hals.’

Het boek kan je perfect lezen als een standalone. Toch moet je, vooral in de beginfase, uiterst attent blijven, anders ga je de mist in. Net zoals in het vorige deel (De vergelding) ga je ook nu weer - heel kort na elkaar - ruim vijfentwintig personages op je bord krijgen. Je beseft op dat moment nog niet duidelijk wie wel of niet een belangrijke rol gaat spelen in het verdere verloop. Tevens heeft de lezer geen idee over hun onderlinge verhoudingen; dit kan ietwat hinderlijk zijn.

In tweeënveertig voornamelijk korte hoofdstukken, wordt het onderzoek op de voet en gedetailleerd gevolgd. Dit alles geeft de schrijver weer in een eenvoudige, amusante stijl en taal. Heel wat dialogen maken het geheel lichter en luchtiger. Het verhaal speelt zich in grote lijnen af in mei en juni 2023. Flashbacks naar 1983 en 2007 zorgen voor enige verduidelijking. Je wil immers het antwoord kennen op de vraag: wie is de echte bewonderaar, de grote fan?

‘Faye trapte het gaspedaal in en ze scheurden weg. Even later hoorden ze een ontploffing. Ze keken achterom en zagen in de duisternis een gloed die vanuit de aarde leek te komen.’

Verwacht bovenal geen bloedstollende, spannende thriller; wel krijg je een onderhoudend moordonderzoek voorgeschoteld. Noordland en de hoofdstad Vrijborg brengt Van Caeneghem mooi in beeld; het betekent zeker een pluspunt. Lang niet alle personages zijn uitgediept; gelukkig krijgen de hoofdinspecteur en de teamleden een gezicht en een karaktertekening. Over de dader en de moordmotieven verneem je ruimschoots voldoende. De apotheose is niet zodanig spannend dat je van je stoel gaat vallen; niettemin sla je het boek dicht met een opgelucht en tevreden gevoel. De bewonderaar is zowel een vermakelijke politie- als misdaadroman; neergezet in een aantrekkelijk decor.

Afbeelding
Guy Doms.jpg
Guy Doms
Ik ben geboren en getogen in Vlaanderen. Leesfanaat vanaf mijn zevende; meer dan een halve eeuw en ik weet niet hoeveel boeken later, heeft het leesvirus me nog steeds flink te pakken. Recenseren doe ik sinds 2010; leesclubs begeleiden (zowel online als live) vind ik boeiend en leerrijk. Reizen en fietsen zijn mijn andere passies.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.