Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de zaak alaska sanders joel dicker roman recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Joël Dicker
Uitgeverij(en) De Bezige Bij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 16 januari 2023
Categories Roman
Deel deze recensie

De Zwitserse auteur Joel Dicker is inmiddels alweer aan zijn vijfde boek toe. Nadat hij in zijn laatste twee boeken zijn alter ego Marcus Goldman wat rust heeft gegund, staat dit personage in dit boek weer vol in de picture.

Dicker is doorgebroken met zijn bestseller De waarheid over de zaak Harry Quebert. Na dit daverende succes kwam hij met Het boek van de Baltimores, een verhaal wat een beetje in dezelfde stijl als zijn eerste boek was geschreven. Maar toch had deze tweede roman minder impact en misschien was dat ook de reden om even afscheid te nemen van dit spoor.

Met De zaak Alaska Sanders heeft hij echter het spoor van Marcus Goldman weer opgepakt. Samen met de man die in De waarheid over de zaak Harry Quebert ook al een belangrijke rol speelde, Perry Gahalowood, duikt de schrijver in een cold case. Ook dit is inmiddels een terugkerend item in de boeken van Dicker.

De zaak Alaska Sanders is naast de zoektocht naar wat er werkelijk is gebeurd met Alaska Sanders, ook het zoeken naar bevestiging. Bevestiging voor Marcus Goldman of hij daadwerkelijk wel een goed auteur is. Maar ook een zoektocht naar de juiste identiteit van zijn eigen leven. Hij lijkt voor alles wat hij doet bevestiging te willen van zijn leermeester: Harry Quebert.

Dit maakt dit boek een verhaal wat makkelijk in verschillende lijnen op valt te delen. Neem daarnaast de vele flashbacks die Dicker in zijn verhaal verwerkt en dan heb je een typische Dicker. Hij pakt zijn lezers vast en duwt ze stevig in het verhaal, maar verwacht wel een volle concentratie. En juist ook daar zit het punt waar Dicker zijn hand overspeelt.

April 1999, Mount Pleasant, een rustige stad in de Amerikaanse staat New Hampshire, wordt opgeschud door een gruwelijk moord. Het lichaam van een jonge vrouw, Alaska Sanders, wordt gevonden aan de rand van een meer. De politie verkrijgt al snel een bekentenis van de dader en zijn handlager en sluit het onderzoek.

Elf jaar later ontvangt sergeant Perry Gahalowood een verontrustend, anonieme brief, die de uitkomst van het onderzoek geheel in twijfel trekt. Wat als er een grove fout is gemaakt?

Met hulp van zijn bevriende schrijver Marcus Goldman, die inmiddels beroemd is geworden door zijn boek over Harry Quebert, besluit Gahalowood het onderzoek te heropenen, met alle gevolgen van dien.

Dit boek heeft alle ingrediënten die we al een tijdje kennen van Joel Dicker. Meer dan 550 bladzijden waarin hij zoveel informatie probeert te proppen dat het snel naar overkill neigt. Zijn personages daarentegen zijn perfect beschreven en laten niets aan de verbeelding over. Maar ook hier zou het een tandje minder kunnen.

Ook het onderzoek naar de moord geeft toch wat fronsende wenkbrauwen. Immers overal waar beide heren binnen komen om vragen te stellen krijgen ze zonder tegensprak een stortvloed aan informatie. Iets wat toch enigszins geforceerd overkomt.

Wat het meeste steekt is dat telkens zijn leermeester Harry Quebert weer opduikt in het verhaal. Niet in levenden lijve maar middels allerlei aanwijzingen, zodat Goldman constant op zoektocht is. Dit past wel in de zoektocht van Goldman naar zijn eigen identiteit maar doet wat kinderachtig aan.

En toch leest De zaak Alaska Sanders als een trein. Dicker heeft de gave om zijn lezers telkens weer op het verkeerde been te zetten. Maar dit is ook het geval met zijn vorige boeken en eigenlijk heeft hij niets nieuws gebracht. De zaak Alaska Sanders heeft in de opbouw heel veel weg van De waarheid over de zaak Harry Quebert. Het is niet echt vernieuwend, maar door zijn schrijfstijl weet Dicker veel te verbloemen.

Joel Dicker is een prima auteur en heeft met zijn eerste boek een voltreffer gehad. Maar net als zijn alter ego is hij op zoek naar bevestiging en hierdoor vervalt hij in oude gewoontes. Dit is echt zonde want hij heeft wel degelijk potentie om groter te zijn dan dat hij nu laat zien.

Joop Hazenbroek

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.