Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de laatste verdwijning jo spain thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Jo Spain
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 14 mei 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Alex Evans krijgt een schokkend telefoontje waarin hem verteld wordt dat zijn moeder een hartaanval heeft gehad. Eenmaal thuis krijgt hij te horen waarom zijn moeder een hartaanal heeft gehad en dat feit maakt het alleen maar erger. Zijn zusje Vicky is overleden in een Fins meer. Alex gaat ernaartoe om het lichaam op te halen, maar komt er al snel achter dat haar overlijden geen ongeluk is. En dus gaat hij ook op zoek naar de dader.

Jo Spain is inmiddels een bekende in het thrillervak. Haar eerdere titels werden bij ThrillZone met gejuich ontvangen. Haar thrillers kenmerken zich door een flinke dosis humor en het feit dat ze zo ontzettend goed het verhaal als een ui kan pellen, en pas aan het eind echt volledig duidelijk is.

Om maar met de deur in huis te vallen: De laatste verdwijning heeft dat pellen van de ui net niet zo fantastisch in zich als het eerdere werk. Ga er ook maar aan staan, elke thriller zat steeds zo ragfijn in elkaar dat je hoofdstuk na hoofdstuk achter de werkelijkheid kwam. En ja, dat is in De laatste verdwijning ook wel zo, maar je wordt niet zo van je stoel geblazen als in eerder werk van Spain. Maakt dat van De laatste verdwijning een slechter thriller? Absoluut niet.

Alex Evans is een bijzonder persoon. Hij werkt voor lobbyisten en zijn leven bestaat uit zo veel mogelijk geld binnenboord halen. Dat hij ooit in Finland terecht zou komen had hij nooit verwacht. Maar om het lijk van zijn zus op te halen zit er niks anders op. Hij komt terecht in Lapland, ijskoud maar zo wonderschoon. Het plaatsje is een toeristische trekpleister voor iedereen die het huis van de Kerstman wil komen bewonderen en iedereen die de ydillische plaatjes die bij Kerst en winter horen te beleven. Het plaatsje vindt het allemaal prima, want het levert flink geld in het laatje. 

Bijzonder aan de plaats is dat er voor de moord (want zoveel is al snel duidelijk) op Vicky al eerder twee vrouwen zijn verdwenen. Hun lichaam is nooit teruggevonden en die van Vicky dus wel. De plaatselijke politie gaat onder leiding van Agatha Koskinen op onderzoek uit. Agatha en Alex bundelen hun krachten en het vermoeden dat de vermissing van de twee eerdere vrouwen en de zus van Alex wat met elkaar te maken hebben groeit meer en meer. Er zijn geheimen in het kleine plaatsje, waar Alex verstelt van staat. 

De beschrijving van de omgeving, de karakters en het verhaal an sich staan allemaal weer als een huis. Agatha en Alex zijn intrigerende personages. Beiden hebben een verleden waar je als lezer steeds meer achter komt. Hier weet Spain wel weer haar kunst van het weglaten tentoon te spreiden. Ook hier laat ze weer steeds maar een heel klein beetje los van wat de volledige geschiedenis moet zijn. 

Wat is dan het grote verschil tussen De laatste verdwijning en de vorige thrillers van Spain? Waar in de eerdere thrillers het weglaten van informatie je op het puntje van je stoel liet zitten om maar achter de clue van het verhaal te komen, is het bij De laatste verdwijning vooral fijn om meer achtergrondinformatie te hebben, maar zou je ook zonder kunnen.

De laatste verdwijning is een goede thriller in een bijzondere setting. Zelden zul je de kou die het plaatsje zo kenmerkt zelf zo voelen. Spain weet de sfeer goed over te brengen en behoud ook in deze thriller weer haar kenmerkende humor. Ze biedt weer een paar uur leesvermaak, maar lees hem dan vooral aan het strand in de volle zon zodat de kou je niet volledig in zijn greep weet te krijgen.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.