Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de gouden lepel jessa maxwell thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Jessa Maxwell
Uitgeverij(en) Luitingh - Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 3 mei 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Maak kennis met De gouden lepel van de Amerikaanse auteur Jessa Maxwell die met dit boek een sterk debuut neerzet. In het dagelijks leven schrijft en illustreert ze voor diverse kranten en tijdschriften en hopelijk klimt Maxwell gauw weer in de pen voor een nieuw nagelbijtend verhaal.

Het is weer bijna tijd voor de nieuwe opnames van de immens populaire programma Bakweek waar zes thuisbakkers de strijd met elkaar aangaan om de titel van Amerika’s beste bakker. Net als elk jaar wordt deze wedstrijd gehouden op het familielandgoed van presentatrice Betsy Martin die grote furore maakt met haar kook- en bakboeken. Maar waar Martin minder blij mee is, is dat ze dit seizoen de schijnwerpers moet delen met een nieuwe, jongere en mannelijke collega.

De zes kandidaten kunnen nog steeds niet geloven dat zij verkozen zijn uit al die miljoenen aanmeldingen en zijn vastbesloten hun beste beentje voor te zetten. Totdat er rare dingen in de tent gebeuren. Is er iemand die de boel saboteert voor hun eigen gewinof steekt er meer achter? Als dan ook nog een dode valt, beseft men dat er iemand die is nergens voor terugdeinst en desnoods over lijken gaat.

Er worden diverse quotes gerefereerd aan The Great British Bake Off, Knives out en Cluedo en die zijn zeker terecht. Neem een groot, spookachtig en afgelegen landhuis en voeg daaraan een competitief bakwedstrijd toe; de ideale ingrediënten voor een verhaal om je vingers bij af te likken.

Vanaf het begin weet de auteur in De gouden lepel een broeierige en gespannen sfeer neer te zetten. Niet alleen vanwege de locatie – want alleen al het decor zorgt voor een onderhuidse spanning – maar ook het contact tussen de presentatoren en kandidaten wordt levensecht beschreven waardoor je als lezer het gevoel hebt dat je onderdeel van het verhaal bent. Naast de nervositeit neemt ook het wantrouwen en achterdocht steeds meer de overhand.

De gouden lepel wordt verteld vanuit meerdere perspectieven waardoor het verhaal een dynamisch effect krijgt en aan het einde mooi samenkomt. Door de deelnemerslijst dat voor in het boek te vinden is, maak je al vlot kennis met de kandidaten. Het zijn over het algemeen korte hoofdstukken waardoor het makkelijk en lekker weg leest.

Ook blijkt de geschiedenis van het landhuis een grote rol te spelen wat hier en daar zorgt voor een verrassende plotwending. De gouden lepel is een thriller van hoog niveau en is geschikt voor iedereen die van een goed boek én van eten houdt.

Afbeelding
Lisanne.jpg
Lisanne Ortsen
Mijn naam is Lisanne Ortsen, geboren in 1990 en een fervent boekenlezer. Ik ben van mening dat een mens niet genoeg boeken kan hebben. Ik lees allerlei soorten genres maar psychologische romans en thrillers en (politie)detectives zijn toch wel mijn favoriet. Wie weet kan ik hier bij ThrillZone mijn smaak en kennis uitbreiden.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.