Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
een oogje dicht jeffrey archer thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Jeffrey Archer
Uitgeverij(en) Harper Collins Holland
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 12 april 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Een undercover operatie, corrupte agenten, drugsbaronnen en een louche advocaat, ingrediënten genoeg voor een spannende thriller. Toch?

William Warwick is net gepromoveerd tot inspecteur en heeft een nieuwe opdracht om undercover te gaan en corruptie bij de Londense politie aan het licht te brengen. Samen met zijn team gaat zijn aandacht uit naar Jerry Summers, een jonge inspecteur die er een nogal luxe levensstijl op na houdt.

Naast dit feit, staat ook de beruchte drugsbaron Assem Rashidi terecht. Williams vader en zus zijn hierbij betrokken als aanklager. Als tegenstander treffen zij in de rechtszaal Booth Watson, een gewiekste advocaat die het niet zo nauw neemt met de regels en niets onbenut laat om zijn client vrij te pleiten.

Jeffrey Archer is geboren in Londen in 940 en groeide op in Somerset. Na zijn studie in Oxford was hijjarenlang actief in de politiek. Als auteur kennen we hem van Kane en Abel en de Clifton serie.

Een oogje dicht is een verhaal wat heel knap in elkaar steekt en waarbij de lezer William Warwick weer tegenkomt. Deze keurige Londense inspecteur zal nooit buiten de lijntjes kleuren en is het toonbeeld van de Engelsman met de stiff upperlip. In het verhaal wordt af en toe terug gegrepen op de voorgaande boeken met William in de hoofdrol (die recensies vind je ook op onze site) maar het is niet storend als je die boeken niet gelezen hebt.

De stijl van Archer is te omschrijven als kabbelend en daar moet je van houden. Het verhaal vordert gestaag met hier en daar een verrassing uit de hoge hoed, al zie je sommige hiervan al mijlenver aankomen.

Archer is er evenwel goed in geslaagd om de boven- en onderwereld samen te laten komen in de corrupte agenten en de louche advocaat. Daarnaast bevat het boek enkele cliffhangers die aanleiding geven om te vermoeden dat we nog niet van alle hoofdrolspelers in dit boek af zijn. Je vraagt je zelfs af of als iemand dood gaat of dit dan ook echt wel zo is. 

Al met al is Een oogje dicht een vermakelijk verhaal die nooit echt  grote hoogtes bereikt, maar wat zeker leuk is om te lezen. 

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.