Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
terugslag james patterson thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) James Patterson
Uitgeverij(en) Cargo
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 11 mei 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Keegan Barrett is na zijn succes als directeur van de CIA doorgestoomd naar de belangrijkste positie van het westelijk halfrond. Hij is president van de Verenigde Staten. Immens populair bij het volk, maar hij heeft een dubbele agenda. En die dubbele agenda kan weleens zorgen voor De Derde Wereldoorlog.

James Patterson is een van de meest succesvolle thrillerschrijvers, hij heeft inmiddels al 240 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Vooral de Alex Cross-serie was een daverend succes. Terugslag heeft hij niet alleen geschreven, hij kreeg hierbij hulp van Brendan Dubois. In het verleden hebben de twee ook al eens samengewerkt. Patterson werkte ook al eens samen met voormalig president van Amerika Bill Clinton. Het leverde twee thrillers op.

Ook Terugslag gaat dus over een president van de Verenigde Staten. Keegan Barrett is op uiterst slinkse wijze aan de macht gekomen, het volk kreeg hier weinig van mee en adoreert de president voor wie hij is. Wat ze niet weten is dat Barrett hele andere plannen heeft. Hij is het rustig afwachten tot het onheil (aanslagen, cyberattacks e.d.) nadert zat en kiest de frontale aanval. Hij neemt twee CIA agenten in vertrouwen. Liam Grey en Noa Himel krijgen een carte blanche om speciale operaties uit te voeren. Grey en Himel krijgen weinig informatie en weten alleen dat het gaat om de (inter)nationale veiligheid. Wanneer de opdrachten steeds schimmiger worden krijgen de twee argwaan en gaan op onderzoek uit. Ze zitten dan echter al zo diep in de macht van de president dat ze er niet meer uit lijken te kunnen komen.

Alles aan Terugslag is Amerikaans. Het is een opeenstapeling van actie, waarbij de helden het steeds net lukt om te slagen in hun operatie. Er is weinig diepgang in de personages, hier en daar probeert Pattersson dit nog wel, maar dan is het vooral om het verhaal verder op weg te helpen. Als je liefhebber bent van de typisch Amerikaanse ‘run and gun’-thrillers zit je met Terugslag helemaal goed. 

Het voelt, zoals in Amerika wel vaker, allemaal wat onecht. Noem het naïef, maar het gemak waarmee Barrett de complete wereld naar de verdoemenis kan helpen zonder ook maar door iemand tegengehouden te kunnen worden, lijkt onwaarschijnlijk. Gedurende het verhaal kom je vaker zaken tegen waarvan je wenkbrauwen zullen fronsen. Het is alleen maar te hopen dat het niet al te dicht bij de waarheid ligt, want dan zou de wereld met een type Barrett als baas echt een groot probleem hebben.

Zoals gezegd komt de liefhebber van de snelle actie aan zijn trekken. Terugslag gaat in een hoog tempo naar de climax toe. Deze climax zal de lezer allerminst verbazen, maar is wel uiterst knap opgeschreven. Mocht je echter voor iets meer diepgang en iets minder tempo gaan dan is Terugslag niet voor jou.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.