Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
zonder angst inge van prooijen thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Inge van Prooijen
Uitgeverij(en) De Crime Compagnie
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 29 maart 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Inge van Rooijen – Zonder Angst

Cleo runt praktijk ´Monsters onder mijn bed´, waar ze haar cliënten afhelpt van hun angsten. Wanneer de jonge studente Julia laat doorschemeren dat ze in de gaten gehouden wordt, vraagt Cleo zich af of alle angsten van het meisje wel ingebeeld zijn. Cleo raakt geobsedeerd door de casus en is er op uit om de stalker van Julia te ontmaskeren. Maar hoe ver kun je als therapeut gaan?

Inge van Prooijen woont samen met haar vriend en haar zoontje in het centrum van Den Haag. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest in de psychiatrie en de verslavingszorg werkt ze nu als praktijkondersteuner-GGZ in een huisartsenpraktijk. Zonder angst is haar debuutthriller.

Zonder angst start met een proloog “Hij”, een onbekende man die Julia in de gaten lijkt te houden. De auteur weet je hiermee nieuwsgierig te maken en direct het verhaal mee in te nemen.
Want wie is deze persoon en wat wil hij van Julia? Het maakt Julia onzeker, vandaar dat ze aanklopt bij de praktijk van Cleo. Onder haar begeleiding gaat ze creatief aan de slag met haar angst, onzekerheid en beperkende gedachten.

Cleo raakt er echter steeds meer van overtuigd dat Julia haar angsten niet alleen maar inbeeldt, maar dat er ook bijzondere dingen gebeuren. De casus raakt haar en niet zonder reden. Hierdoor raakt ze steeds meer en meer betrokken.

Zonder angst wordt verteld vanuit het perspectief van Cleo. Cleo is een vrouw met twee gezichten. Allereerst een gedreven vrouw die vol passie en vuur gaat voor haar cliënten, zelfstandig en daadkrachtig. Ze weet wat ze doet en ze is goed in haar vak. Cleo woont samen met haar vriend Dex. Dex maakt zich af en toe zorgen over het vele werk dat Cleo verzet en is daarin af en toe erg stellig. Cleo doet er alles aan om het hem naar zijn zin te maken. Daarbij verliest ze haar eigen normen en waarden soms uit het oog en maakt uit onzekerheid rare sprongen. Het stel lijkt elkaar langzaam maar zeker kwijt te raken. Beide vertonen vluchtgedrag. Cleo in haar werk en Dex in de bezoeken en uitjes met vrienden en sport. Deze verhaallijn voegt een interessante en extra dimensie toe aan het verhaal. We leren hierdoor langzaam maar zeker de therapeut zelf ook steeds beter kennen.

Cleo is daarnaasteen gevoelige vrouw, die het iedereen gunt om op een fijne manier emoties te uiten. De situatie van Julia gaat haar enorm aan het hart en de casus blijft haar bezighouden. Tussen de passages van Cleo door is er een derde verteller: “Zij”.
Vanuit dit perspectief krijgen we een inkijkje in het angstige leven dat ze leidt. Wie Zij is blijft lange tijd geheim en is voor de lezer gissen.

Van Prooijen heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. De hoofdstukken zijn kort en bondig en uit alles valt op te maken dat er veel ervaring is in de psychologische en emotionele kant van de mens. Er is sprake van boeiende gebeurtenissen en er hangt het gehele verhaal een unheimische sfeer. Van Prooijen weet de lezer geboeid te houden met psychologische spelletjes,  gebeurtenissen en komt met een ontknoping die voor de ene lezer als een totale verrassing zal komen en die de frequent thrillerlezer al had doorzien.

Zonder angst is een vlotte psychologische thriller waar de lezer zich de nodige uurtjes mee zal vermaken. Voor de echte thrillerfans zou er nog een portie spanning aan toegevoegd mogen worden, echter mag dit de pret niet drukken. Van Prooijen weet met de unheimische sfeer, de psychologische spelletjes en de aansprekende personages verbinding te creëren. De lezer hunkert naar hoe het allemaal in elkaar steekt en wordt daarin niet teleurgesteld. Met andere woorden: Zonder angst is een knap debuut.

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.