Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
staat van terreur hillary rodham clinton louise penny thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
5
Review date 8 december 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

Ellen Adams, de nieuwe minister van Buitenlandse zaken, krijgt te maken met terroristische dreigingen. Na een aantal verschillende aanslagen, die wereldwijd zorgen voor chaos en paniek, doet Ellen er alles aan om te ontdekken wie achter deze samenzwering zit. Het komt dichterbij dan ooit als ook haar zoon en dochter hierbij betrokken raken.

Hillary Rodham Clinton is uiteraard wereldwijd bekend. Als voormalig first lady en zelfs presidentskandidaat is ze een gezicht wat overal tot de verbeelding spreekt. Tussen al die belangrijke functies door heeft Clinton inmiddels 81 boeken op haar naam staan. Nu slaat ze samen met haar vriendin en gevierd thriller auteur Louise Penny (van de Armand Gamache serie) de handen ineen om een politieke thriller te schrijven. Het resultaat is Staat van terreur. Je kan je afvragen hoeveel een regering in één ambtstermijn kapot kan maken. Blijkbaar vrij veel, blijkt uit Staat van terreur.

Als in Europa kort op elkaar drie bomaanslagen plaatsvinden wordt de president van de V.S. gedwongen actie te ondernemen. Al snel blijkt dat een incompetente president met alle macht in handen erg vatbaar is voor manipulatie en corruptie en dat dit rampzalige wereldwijde consequenties tot gevolg heeft. Aan Ellen Adams de twijfelachtige eer om deze fouten te herstellen.

De lezer zal het al snel merken: Clinton en Penny putten uit jarenlange ervaring, waardoor je als lezer direct wordt geconfronteerd met het chaotische leven van een minister in Amerika. Vliegtuig in, vliegtuig uit, hoofddoek op, hoofddoek af. En tussendoor proberen je gedachten op een rij te houden en de juiste beslissingen nemen.

Het gebeurt niet vaak dat een vrouw zo sterk wordt weggezet in een politieke thriller en het is natuurlijk duidelijk naar wie Clinton hiermee wil verwijzen. Al snel blijkt ook dat je in het politieke landschap als vrouw erg sterk in je schoenen moet staan. Hoewel het inmiddels de 21ste eeuw is worden vrouwen vaak liever gezien in de keuken en worden ze veelal beoordeeld op hun uiterlijk. Clinton en Penny zorgen ervoor dat Ellen hier boven verheven wordt en maken tegelijkertijd een helder statement. Samen met haar beste vriendin Betsy James (vernoemd naar Clinton’s inmiddels overleden beste vriendin) probeert ze de waarheid achter de bomaanslagen, manipulatie en corruptie te achterhalen. Met de toevoeging van Betsy wordt er ruimte gecreëerd voor vriendschappen en andere relaties, wat een stuk menselijkheid met zich meebrengt. Dat is een mooi contrast met het nachtmerrieachtige scenario dat het auteursduo voorschotelt.

Met de wetenschap van Clinton’s achtergrond en de vergelijkingen met de huidige politieke situatie komt het verhaal extra hard binnen. Staat van terreur is geschreven voor de talibanoverwinning afgelopen zomer, maar in het boek wordt het al voorspeld. Het feit dat Clinton zo op de hoogte is en deze situaties voorlegt aan de lezer maakt dat je angstig wordt voor wat je vanavond op het nieuws kan horen. Uiteraard kan er niet aan de gedachte ontkomen worden dat er her en der een steek wordt uitgedeeld aan de voormalig president van Amerika, maar elke lezer met kennis van de Amerikaanse politiek zal hier niet vreemd van opkijken.

Clinton en Penny’s manier van schrijven zorgen dat je als lezer wordt meegezogen in het verhaal. Ellen Adams wordt zo beschreven dat je haar sterke karakter voor je ziet en respect hebt voor haar, soms lastige, keuzes. Dat er niet echt diepgang is in haar karakter wordt ruimschoots goedgemaakt door de rollercoaster die dit verhaal is.

Staat van terreur laat je achter met een angstig gevoel voor de werkelijkheid. Het boek zorgt ervoor dat je nooit meer hetzelfde naar het nieuws en de politiek kijkt. Levensecht!

Afbeelding
Aimee van der Plas
Aimee van der Plas
Al van jongs af aan kan ik me verliezen in boeken, ze nemen me mee naar een andere wereld en laten me kennis maken met nieuwe karakters. Het reviewen van boeken laat je op een andere manier nadenken over boeken lezen en wat is er leuker dan anderen ook enthousiast maken over de boeken die je leest? Dat is ook wat ik doe tijdens mijn werk als leerkracht, waar ik kinderen boeken laat uitzoeken waar zíj ook enthousiast van worden.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.