Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
een woord te veel hilde vandermeeren thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Hilde Vandermeeren
Uitgeverij(en) Volt
Jaar van uitgave
Thrillzone score
5
Review date 5 oktober 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

De Vlaamse auteur Hilde Vandermeeren is geen onbekende in boekenwereld. Ze is al meerdere malen in de  prijzen gevallen waaronder de Zilveren Griffel en de Gouden Feniks. Dit jaar schreef ze drie spannende novels die ze tot de serie Home Sweet Home doopte.
De titels in deze serie zijn Een woord teveel, Kinderen eerst en Het huis aan de overkant. De serie is alleen in e-book of audioboek te verkrijgen. Onze recensie beslaat de drie boeken.

De drie novelles spelen zich allen af in huiselijke herkenbare situaties. We komen een alleenstaande moeder tegen die alles zal doen om haar dochters te beschermen. Alleen heeft ze zelf een verleden dat het daglicht niet kan verdragen. In het andere deel worden we meegenomen naar een eiland waar slechts twee huizen zijn. Maar kunnen de twee buren elkaar wel vertrouwen als de hulp niet dichtbij is? Dan hebben we nog de werkloze vrouw die zich gaat bemoeien met de zaken van haar man. Maar is dit wel zo slim?

De novelles bevatten net iets meer dan honderd pagina’s. Er wordt in de publiciteit beloofd dat we op ons puntje van onze stoel gaan zitten van de spanning. Is dit ook daadwerkelijk het geval? Ja, is het volmondige antwoord. De korte novelles zijn spannend en zorgen ervoor dat je ze letterlijk in één ruk wil uitlezen.
De verhalen die in de novelles voorkomen zijn eigenlijk net krantenartikelen. De verhalen zijn realistisch geschreven. Vandermeeren heeft zichzelf overtroffen door in deze novelles alles te verwerken wat we van een rasechte thriller verwachten.

De personages die we leren kennen zijn stuk voor stuk perfect uitgediept. De lezer krijgt er een band mee in deze korte passages. Je leeft met ze mee. Je kruipt mee in hun hoofd. Hier kun je, helemaal gezien de korte spanne, allemaal maar bewondering voor op brengen.  

Wie op zoek is naar spanning, intriges en goed beschreven personages zit met de Home sweet Home-serie helemaal goed. Vandermeeren heeft haar naam met deze serie nog meer eer aangedaan. Topper!

Afbeelding
Lieselotte Danneels
Lieselotte Danneels
Ik ben Lieselotte Danneels. Ik woon samen met mijn gezin in het West-Vlaamse Brugge. Als job ben ik winkelverantwoordelijke bij een Telecomoperator.

Sinds 2020 recenseer ik voor ThrillZone. Mij zul je nooit zonder boek vinden; waar ik ook naartoe ga, ik neem een boek mee. Mijn favoriete genres zijn thriller en feelgood. Ook al lukt het door de drukte niet altijd om veel meters te maken per dag, iedere avond voor het slapen gaan moet ik een hoofdstuk gelezen hebben. Anders heb ik geen goede nachtrust.

Ik lees heel veel auteurs en ontdek ook graag nieuwe auteurs. Natuurlijk heb ik ook favoriete auteurs. Voor het thrillergenre zijn dit Karin Slaughter en Anja Feliers. Voor het feelgood genre zijn dit Rachel Hore en Lucinda Riley.

Wat vinden lezers...

Justine Koster

23 mei 2024 16:54

4

Hilda Vandermeeren heeft al vele thrillers op haar naam staan en dit was de eerste kennismaking. Het ging om drie novelles, nu ben ik niet zo van de korte verhalen maar bij het opgeven van deze leesclup wist ik dit niet. De covers laten drie voordeuren zien, en zijn drie op zich staande losse verhaaltjes. Maar in die drie korte verhalen wordt de spanning in een snel tempo opgevoerd, is de onderhuidse spanning subliem waardoor je zo graag wilt doorlezen. Je hebt de boeken ook zeer snel uit.
Thuis moet je jezelf en je familie veilig kunnen voelen, en daar is in deze drie verhalen op de een of andere manier geen sprake van.
Soms zijn de personages erg naïef en kun je niet nalaten wat te grinniken tijdens het lezen, maar ook zijn ze onzeker van zichzelf of naar andere toe. Wat het mooi maakt om te lezen, het menselijke is bewaard gebleven. Hoever ga je voor je kinderen, of hoever ga je om gezien te worden, en laat je jezelf in een hoek drukken voor een droom die misschien niet echt is.
Genoeg reden om deze razendsnelle verhalen gelezen te hebben en er ook nog van hebben genoten.

Bianca Ellerkamp

23 mei 2024 16:54

4

Hilde Vandermeeren (1970) schreef meer dan veertig kinder- en jeugdboeken, waarvan vele werden bekroond met Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen. Met haar eerste psychologische thriller,​ Als alles duister wordt, begon haar carrière als misdaadauteur en won ze meteen de Hercule Poirot publieksprijs 2013. Voor haar thriller Schemerzone​ won ze de Hercule Poirot Prijs 2017.
In 2020 kondigde Hilde aan te stoppen met schrijven om in 2022 plots met de Home Sweet Home reeks (Kinderen eerst, Een woord te veel en Het huis aan de overkant), 3 spannende novelles te verschijnen.
Cynthia heeft het even niet gemakkelijk, de realityshow waarvoor ze was uitverkoren wordt tijdelijk uitgesteld, haar kapsalon is na een half jaar opgedoekt en Sean haar man doet de laatste tijd erg afstandelijk.
Bij haar zus Morgan kan ze niet aankloppen met haar twijfels want zij kan alleen nog maar opmerkingen maken met een stekelige ondertoon.
Ze besluit om haar leven om te draaien en solliciteert op een baan die ze graag wil hebben en tegelijkertijd uit te zoeken of Sean vreemdgaat.
De plot wordt goed opgebouwd en er zitten enkele mooie onverwachte twisten in.
De karakters zijn goed uitgewerkt en gevoelens van o.a. twijfel, boosheid en angst zijn goed voelbaar.
Af en toe zet de voelbare onwetendheid zich om in een sinister gevoel.
Het verhaal is wederom kort, net iets meer dan 100 pagina's maar voelt compleet aan. Het einde is onverwachts maar zeker heel goed uitgewerkt.
De spanning is door het gehele boek aanwezig, veelal onderhuids maar het houdt je aan het lezen. Je wilt weten wat het volgende hoofdstuk je vertelt.
Een woord te veel is een spannend, kort verhaal die goed is uitgewerkt en je een aantal uren flink bezig houdt.

Sofie Ovaere

23 mei 2024 16:54

4

De Home Sweet Home reeks bestaat uit 3 spannende novellesen normaal zijn kortverhalen niet mijn favoriet maar omdat het van schrijfster Hilde Vandermeeren was schreef ik me toch in voor de Thrill Zone leesclub. Ik las eerder het boek "De Toeschouwers " en is nog steeds mijn favoriet boek daarom had ik deze keer ook hoge verwachtingen van de reeks. Niets is minder waar...stuk voor stuk pareltjes van novelles waarbij de spanning van start van het boek opgedreven wordt zodat je op het puntje van je stoel schuift en verder wil lezen. De personages worden keer op keer goed uitgewerkt en je gaat mee in hun gevoel waardoor de spanning onderhuids gaat zitten. De verhalen lezen heel makkelijk, vlotte schrijfstijl met continu twisten waardoor het continu boeiend blijft. Ik had spijt dat de verhalen telkens zo snel ten einde waren.
Alle 3 de novelles , maar zeker "Kinderen eerst" en "Een woord te veel", konden gerust als volledig boek uitgewerkt worden en dan kon ik net nog iets langer meezoeken en vooral genieten.

Annemarie (omaatjuh)

23 mei 2024 16:54

4

Een woord te veel - Hilde Vandermeeren
Uitgever: Volt 102 pagina's
Uitgave 16 augustus 2022

Als de kapperszaak van Cynthia na een half jaar failliet gaat, geeft ze zich op voor een realityshow.
Om goed voor de dag te komen koopt ze mooie dure kleding.
Helaas krijgt ze te horen dat de show tijdelijk wordt uitgesteld.
Haar man Sean laat blijken dat ze een verkwistend persoon is om die kleding aan te schaffen. Bovendien is hij de laatste tijd erg afstandelijk.
Cynthia vraagt zich af of hij soms vreemd gaat. Alleen hoe bewijst ze dit.
Momenteel is haar zus Morgan heel denigrerend naar haar toe en vindt Cynthia haar niet de juiste persoon om haar sores mee te delen.
Ze gaat op zoek naar een baan die bij haar past en is besloten om de gangen van Sean na te gaan met alle gevolgen van dien.

Ook dit korte verhaal vond ik heel spannend.
Hilde verstaat de kunst om in deze novelles, Home Sweet Home,gelijk de spanning op te voeren.

Rotterdam, 29 oktober 2022
Annemarie van de Kuilen 4*

Met dank aan ThrillZone

Annemarie (omaatjuh)

23 mei 2024 16:54

4

Hilde Vandermeeren – Kinderen eerst
Nederlands E-book
Uitgever: Volt 93 pagina's
Uitgave 16 augustus 2022
Hilde Vandermeeren – Het huis aan de overkant
Nederlands E-book
Uitgever: Volt 97 pagina's
Uitgave 16 augustus 2022

Jill heeft haar zinnen gezet op haar droomhuis in een statige wijk.
Ze haalt alles uit de kast om promotie te maken en dat ze hier extra uren voor moet werken neemt ze op de koop toe.
Ze prijst zich gelukkig met de vaste oppas Angela die ze heeft voor haar dochters Bess en Luvia.
Helaas kan Angela niet in het weekend bij de meisjes zijn.
Al snel vind Jill een betrouwbaar, volgens zeggen, meisje Caitlin.
Als Angela van haar fiets wordt gereden is ze een tijd niet beschikbaar.
Voor Caitlin is het geen punt. Zij is elke dag inzetbaar.
Er gebeuren wel hele vreemde dingen waardoor Jill bedenkingen krijgt.

Dit verhaal vind ik goed in elkaar zitten.
Vanaf het begin voelde ik de spanning.
Alleen of ik zo ver zou gaan als Lill; niet echt.

Rotterdam, 29 oktober 2022
Annemarie van de Kuilen 4*
Met dank aan ThrillZone

Annemarie (omaatjuh)

23 mei 2024 16:54

3

Hilde Vandermeeren – Het huis aan de overkant
Nederlands E-book
Uitgever: Volt 97 pagina's
Uitgave16 augustus 2022

Sarah en Liz bezitten allebei een huis op een eiland waar zij ook de enige bewoners zijn.
Om daar te komen zijn ze afhankelijk van een veerboot die sporadisch aanmeert.
Liz, die burn-outcoach is, woont in het Ferguson House.
Ze leeft van de cursussen die ze geeft in haar huis.
De cursisten verblijven dan enkele dagen bij Liz in huis.

Sarah woont sinds kort met Paul in de jachthut.
Ze heeft onlangs de jachthut geërfd van haar tante.
Omdat Sara erg op zichzelf is, voelt ze zich niet prettig met de cursisten die foto's maken op het eiland.
Ze is gestalkt door een collega die haar bedreigde met de dood.
Dan is er ineens een man die zegt Sarah te kennen.
Sarah voelt zich bedreigd door deze man en is van plan hem duidelijk te maken dat hij nooit mag vertellen dat zij op het eiland woont.

Ook hier was de spanning gelijk voelbaar.
Alleen is dit een verhaal met een open eind en dat vind ik jammer als het een kort verhaal is.

Rotterdam, 29 oktober 2022
Annemarie van de Kuilen 3*

Met dank aan ThrillZone

marieke scheers

23 mei 2024 16:54

3

De Vlaamse auteur Hilde Vandermeeren studeerde psychologie en dat is terug te vinden in haar boeken. Ze schreef zowel kinderboeken als thrillers en won diverse prijzen in beide genres. Haar nieuwste thrillers is een reeks van drie novelles in de Home sweet home serie.

In Kinderen eerst, maken we kennis met de alleenstaande moeder Jill. Ze heeft een goede baan en kan zich een nieuwe woning permitteren. Een met een aangepaste badkamer, die ze nodig zal hebben voor haar jongste dochter die zorg nodig. Om haar werk te kunnen blijven doen heeft ze een tweede oppas nodig, die zich aandient in de jonge Caitlin. Maar is zijn wel te vertrouwen? Een beklemmend verhaal ontvouwt zich als er vreemde dingen gebeuren. Vandermeeren laat hier haar kennis van de psychologie los en als lezer wordt je meegevoerd in de twijfels van Jill.

Een woord teveel is de tweede novelle, waarin Cynthia eindelijk iets moedigs wil gaan doen. Maar het loopt anders dan verwacht en ook in relatie loopt het niet zoals het zou moeten gaan. Cynthia gaat uitzoeken wat er aan de hand is, maar komt in grote moeilijkheden.
Ook hier een staaltje psychologie, waarbij elk personage wat achter houdt en het moeilijk is in te schatten welke kant het uit gaat. Met een spannend en verrassend einde is deze tweede novelle de moeite waard.

In de derde novelle uit deze reeks, gaan we naar een eiland, waar maar twee keer per maand een boot komt. Lizz organiseert in die ruime week, cursussen voor mensen die tot rust willen komen. Maar deze keer loopt het anders, mede door een nieuwe buurvrouw en noodweer. Spannend tot het einde.

Drie spannende verhalen met als rode draad de relatieve veiligheid van ‘thuis’, met gewone mensen die te maken krijgen met minder goedwillende mensen en dan sterk zijn en terugknokken.
Goed geschreven en prettig om te lezen, spannend tot het einde en omdat het novelles zijn komt dat lekker snel.

Annemarie (omaatjuh)

23 mei 2024 16:54

4

Een woord te veel – Hilde Vandermeeren
Uitgever: Volt 102 pagina's
Uitgave 16 augustus 2022

Als de kapperszaak van Cynthia na een half jaar failliet gaat, geeft ze zich op voor een realityshow.
Om goed voor de dag te komen koopt ze mooie dure kleding.
Helaas krijgt ze te horen dat de show tijdelijk wordt uitgesteld.
Haar man Sean laat blijken dat ze een verkwistend persoon is om die kleding aan te schaffen. Bovendien is hij de laatste tijd erg afstandelijk.
Cynthia vraagt zich af of hij soms vreemd gaat. Alleen hoe bewijst ze dit.
Momenteel is haar zus Morgan heel denigrerend naar haar toe en vindt Cynthia haar niet de juiste persoon om haar sores mee te delen.
Ze gaat op zoek naar een baan die bij haar past en is besloten om de gangen van Sean na te gaan met alle gevolgen van dien.

Ook dit korte verhaal vond ik heel spannend.
Hilde verstaat de kunst om in deze novelles, Home Sweet Home,gelijk de spanning op te voeren.

Rotterdam, 29 oktober 2022
Annemarie van de Kuilen 4*

Met dank aan ThrillZone

Hilde Vandermeeren – Kinderen eerst
Nederlands E-book
Uitgever: Volt 93 pagina's
Uitgave 16 augustus 2022

Jill heeft haar zinnen gezet op haar droomhuis in een statige wijk.
Ze haalt alles uit de kast om promotie te maken en dat ze hier extra uren voor moet werken neemt ze op de koop toe.
Ze prijst zich gelukkig met de vaste oppas Angela die ze heeft voor haar dochters Bess en Luvia.
Helaas kan Angela niet in het weekend bij de meisjes zijn.
Al snel vind Jill een betrouwbaar, volgens zeggen, meisje Caitlin.
Als Angela van haar fiets wordt gereden is ze een tijd niet beschikbaar.
Voor Caitlin is het geen punt. Zij is elke dag inzetbaar.
Er gebeuren wel hele vreemde dingen waardoor Jill bedenkingen krijgt.

Dit verhaal vind ik goed in elkaar zitten.
Vanaf het begin voelde ik de spanning.
Alleen of ik zo ver zou gaan als Lill; niet echt.

Rotterdam, 29 oktober 2022
Annemarie van de Kuilen 4*
Met dank aan ThrillZone

Hilde Vandermeeren – Het huis aan de overkant
Nederlands E-book
Uitgever: Volt 97 pagina's
Uitgave16 augustus 2022

Sarah en Liz bezitten allebei een huis op een eiland waar zij ook de enige bewoners zijn.
Om daar te komen zijn ze afhankelijk van een veerboot die sporadisch aanmeert.
Liz, die burn-outcoach is, woont in het Ferguson House.
Ze leeft van de cursussen die ze geeft in haar huis.
De cursisten verblijven dan enkele dagen bij Liz in huis.

Sarah woont sinds kort met Paul in de jachthut.
Ze heeft onlangs de jachthut geërfd van haar tante.
Omdat Sara erg op zichzelf is, voelt ze zich niet prettig met de cursisten die foto's maken op het eiland.
Ze is gestalkt door een collega die haar bedreigde met de dood.
Dan is er ineens een man die zegt Sarah te kennen.
Sarah voelt zich bedreigd door deze man en is van plan hem duidelijk te maken dat hij nooit mag vertellen dat zij op het eiland woont.

Ook hier was de spanning gelijk voelbaar.
Alleen is dit een verhaal met een open eind en dat vind ik jammer als het een kort verhaal is.

Rotterdam, 29 oktober 2022
Annemarie van de Kuilen 3*

Bianca0602

23 mei 2024 16:54

4

Recensie voor Het huis aan de overkant
Hilde Vandermeeren (1970) schreef meer dan veertig kinder- en jeugdboeken, waarvan vele werden bekroond met Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen. Met haar eerste psychologische thriller,​ Als alles duister wordt, begon haar carrière als misdaadauteur en won ze meteen de Hercule Poirot publieksprijs 2013. Voor haar thriller Schemerzone​ won ze de Hercule Poirot Prijs 2017.
In 2020 kondigde Hilde aan te stoppen met schrijven om in 2022 plots met de Home Sweet Home reeks (Kinderen eerst, Een woord te veel en Het huis aan de overkant), 3 spannende novelles te verschijnen.
Het huis aan de overkant is wederom een kort verhaal uit de Home Sweet Home reeks met nu iets meer bladzijden dan de andere twee. De opzet is ook iets anders, het verhaal wordt nu vertelt vanuit het oogpunt van 2 personen; Sarah en Liz.
Beide vrouwen zijn de enige bezitters van een huis op een (verder verlaten) eiland. De veerboot komt alleen op dag 5 en dag 14 langs en er zijn geen moderne communicatie (telefoon internet) mogelijkheden dus bij nood moet je eerst naar
Sarah woont samen met Paul in de Jachthut. Zij is op zichzelf en heeft een (onverklaarbare) hekel aan Liz.
Liz is burn-outcoach en woont in Ferguson House. Zij geeft 10-daagse cursussen fotografie in combinatie met geestelijke ondersteuning.
Sarah is niet blij met deze cursussen, zij is op het eiland gaan wonen om te ontkomen aan Robert, een man die haar stalkte en doodsbedreigingen stuurde.
Telkens als de nieuwe lichting cursisten aankomen sluit Sarah zich op in de Jachthut om pas na die 10 dagen weer naar buiten te komen, te bang om op een foto van de cursisten te komen die op het vasteland mensen laten weten waar zij zich bevindt.
Maar dan gebeurt er onverwachts iets, een cursist lijkt haar te kennen en dat zet een aantal reacties in beweging.
Vanaf het begin zit er een onderhuidse spanning in het verhaal. De plot is goed uitgewerkt en ondanks het korte verhaal zitten er een aantal goede twisten in verwerkt.
Als lezer krijg je een redelijke karakter omschrijving, niet heel erg uitgediept maar daar is het verhaal misschien te kort voor. Je weet genoeg van beide vrouwen om al snel een mening te vormen, of deze terecht is of niet is de vraag.
De gevoelens van onmacht en angst is goed voelbaar en tesamen met de prettige schrijfstijl zorgt dit ervoor dat je verder wilt blijven lezen.
Het huis aan de overkant is een spannende novelle die je een aantal uren gekluisterd houdt aan het verhaal.

Bianca0602

23 mei 2024 16:54

3

Recensie Kinderen eerst
Hilde Vandermeeren (1970) schreef meer dan veertig kinder- en jeugdboeken, waarvan vele werden bekroond met Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen. Met haar eerste psychologische thriller,​ Als alles duister wordt, begon haar carrière als misdaadauteur en won ze meteen de Hercule Poirot publieksprijs 2013. Voor haar thriller Schemerzone​ won ze de Hercule Poirot Prijs 2017.
In 2020 kondigde Hilde aan te stoppen met schrijven om in 2022 plots met de Home Sweet Home reeks (Kinderen eerst, Een woord te veel en Het huis aan de overkant), 3 spannende novelles te verschijnen.
Wanneer alleenstaande moeder Jill promotie maakt heeft ze direct genoeg middelen om een mooi huis voor zichzelf en haar 2 dochters Livia en Bess te kopen.
Één van de voorwaarden van de promotie is dat zij dan wel op zaterdagochtend moet werken en dat is juist de dag dat Angela, haar reddende engel en vaste oppas niet kan.
Gelukkig kan haar nieuwe buurvrouw Patti haar uit de brand helpen door Caitlin te introduceren.
Jill kan haar geluk niet op, Caitlin lijkt werkelijk perfect te zijn, haar dochters reageren heel goed op haar en als Angela door een ongeluk een aantal weken niet kan komen oppassen staat Caitlin direct klaar om te helpen.
Maar is Caitlin wel zo perfect? En waarom voelt het huis en de straat uiteindelijk niet zo geweldig aan als in het begin?
Het is werkelijk een kort verhaal, nog net geen 100 bladzijden.
De plot is goed opgebouwd en Hilde Vandermeeren heeft er zelfs voor zo'n kort verhaal nog enkele twisten in verwerkt.
De voornamelijk onderhuidse spanning in het verhaal is goed aanwezig, het zorgt ervoor dat je verder wilt lezen. Het gaf op bepaalde momenten een onbestemd gevoel.
De karakters zijn niet echt diepgaand, de meeste karakters blijven redelijk oppervlakkig maar misschien is dat wel normaal bij een kort verhaal.
Tot zo'n driekwart van het verhaal blijft het boeiend maar helaas voelt het einde wat afgeraffeld aan. Het einde is niet echt goed uitgewerkt en waarschijnlijk had dit anders (wat uitgebreider) gekund als het verhaal iets langer was geweest.
Kinderen eerst is een lekker leesbaar en spannend verhaal die je enkele uren leesplezier geeft.

Anja Vercruysse

23 mei 2024 16:54

4

Hilde Vandermeeren is een West Vlaamse schrijfster die al enkele thrillers heeft geschreven. Het zijn stuk voor stuk aanraders.
Haar recenste werk is de Home sweet home reeks, een reeks van 3 novelles die telkens rond vrouwen draaien.

In Kinderen eerst maken we kennis met Jill en haar twee dochters. Wanneer zij door omstandigheden een oppas nodig heeft tijdens het weekend komt Caitlin in hun leven. En net dan doen er zich vreemde zaken voor. Is Caitlin hiervan de oorzaak? En zo ja, hoe en waarom? Een spannend verhaal!

In Een woord teveel leren we Cynthia kennen. Zij ontdekt dat er iets gaande is in haar relatie, maar wat? Ze gaat op zoek naar antwoorden. Ook dit verhaal leest heel vlot, maar is net iets minder spannend dan de andere twee delen van deze reeks.

Het huis aan de overkant is voor mij het spannendste boek van de drie! Liz organiseert cursussen voor mensen die een burn out hadden. Zij beschikt hiervoor over een huis op een eiland. op datzelfde eiland staat ook het huis waar Sarah met haar vriend woont. Sarah is zeer achterdochtig over iedereen die op het eiland komt voor de cursussen door iets uit haar verleden. Wat gebeurde er toen? Heeft het iets te maken met de deelnemers aan de cursus? In dit verhaal weet de auteur de spanning echt op te bouwen! zodanig zelfs dat ik als lezer een vervolg zou willen!

De home sweet home reeks is een vlot geschreven reeks met 3 knappe verhalen, het een al wat spannender dan het ander, maar toch heel aangenaam om te lezen!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.