Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
perfecte wraak helen fields thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Helen Fields
Uitgeverij(en) Ambo-Anthos
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 13 april 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Perfecte wraak, het zevende deel met speurneus Luc Callanach en hoofdinspecteur Ava Turner, zou misschien wel het slotstuk kunnen zijn van deze succesrijke reeks. Geen nood, Helen Fields gaat onverdroten verder met het schrijven van uitermate spannende boeken.

Het Schotse Edinburgh is in de ban van terreur. Een meedogenloze misdadiger richt zijn pijlen, zeg maar vindingrijk ontworpen bommen, op slachtoffers uit de hele stad. Hoofdinspecteur Ava Turner en speurder Luc Callanach zijn heel wat gewoon, doch deze keer belanden de twee regelrecht in het vizier van de onbekende moordenaar. Elke bom is immers ook bedoeld als een valstrik om het duo rechercheurs eveneens om te brengen. De chaos is compleet, terwijl de dader Luc, Ava en hun team steeds een stap voor blijft.

‘Na de begrafenis bleven er twee vrouwen achter op het kerkhof, een boven de grond en een eronder. Geen van beiden voelde iets.’

Het boek dat bestaat uit twee ogenschijnlijk van elkaar losstaande verhaallijnen, bevat een krachtige emotionele lading, alsook een ingenieus plot. Tevens gaat de auteur geen geweld en gruwelijke taferelen uit de weg. Je volgt de vreselijke gebeurtenissen in Edinburgh op de voet, terwijl voor je ogen een kat-en-muisspel wordt gespeeld. Hierbij moet het politieteam het opnemen tegen de barbaarse bommenmaker. Af en toe keer je terug in de tijd en maak je kennis met enkele andere intrigerende personages, zoals Quinn en Liam. Je beseft niet welke rol deze verder nog gaan spelen in het hele verhaal. Zodra de ontknoping nabij is, volgt de verlossende opheldering.

‘De intredewond was duidelijk te zien, net als het feit dat het slachtoffer vlak voor een muur had gestaan die alle botfragmenten, bloedspetters en hersenweefsel had opgevangen die door de snelheid van de kogel door de uittredewond naar buiten waren geperst.’

Luc en Ava zijn twee bijzondere en oersterke hoofdpersonages. De chemie tussen deze beiden staat borg voor de enorme aantrekkingskracht van de hele serie. Qua uitdieping van de karakters levert Fields steeds sterk werk; dit geldt eveneens voor de andere personages. In dit verband is het opmerkelijk dat alsnog een nieuwe forensisch psycholoog voor het eerst verschijnt: de Amerikaanse Connie Woolwine. Het is alvast een naam om te onthouden; de toekomst zal het in ieder geval uitwijzen.

Perfecte wraak – perfect leesbaar als een standalone - is een politiethriller pur sang, waarin de spanning aanhoudend onder hoge druk staat. Niet alleen onschuldige burgers laten het leven, ook politiemensen en hulpverleners komen om bij de explosies. Het is een loeihard en sinister misdaadverhaal dat de lezer tart; de auteur gaat – zoals steeds – behoorlijk wild tekeer. Ze kijkt werkelijk niet op een dode meer of minder. Uiteraard is, zoals de titel het reeds aangeeft, wraak veruit het belangrijkste thema. Vooral de manier waarop dit onderwerp is uitgewerkt, verdient lof. De eerder brutale cliffhanger aan het eind maakt de trouwe fans van Fields enorm nieuwsgierig. Is het vanaf nu definitief over en uit met het originele duo Callanach-Turner? Deze zomer verschijnt De schaduwman, een losstaand verhaal met … Connie Woolwine in een glansrol. 

Afbeelding
Guy Doms.jpg
Guy Doms
Ik ben geboren en getogen in Vlaanderen. Leesfanaat vanaf mijn zevende; meer dan een halve eeuw en ik weet niet hoeveel boeken later, heeft het leesvirus me nog steeds flink te pakken. Recenseren doe ik sinds 2010; leesclubs begeleiden (zowel online als live) vind ik boeiend en leerrijk. Reizen en fietsen zijn mijn andere passies.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.