Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
bloedsinaasappel harriet tyce thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Harriet Tyce
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 16 juli 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Bloedsinaasappel  is de debuutthriller van Harriet Tyce.  Ze is opgegroeid in Edinburgh en werkte bijna tien jaar als strafrechtadvocaat. Van haar debuutthriller werden ruim 500.000 exemplaren verkocht. Inmiddels verschijnt  haar werk in 25 landen. Dat schept verwachtingen, toch?

Allison heeft het voor elkaar, een liefhebbende man, een leuke dochter en een opkomende carrière als strafrechtadvocaat. Maar ze heeft ook geheimen. Ze drinkt te veel, werkt te hard, verwaarloost haar gezin en heeft een affaire met een collega die de grens steeds verder opzoekt. En dan heeft ze ook nog een bijzondere zaak…haar cliënt ontkent niet dat ze haar man doodgestoken heeft, maar toch lijkt er iets niet te kloppen.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een pakkend verhaal van te maken en dat is precies wat de schrijfster gedaan heeft met Bloedsinaasappel. In het begin lijkt het een rechttoe-rechtaan verhaal te worden van de variant ‘advocaat en cliënt’ waarbij de advocaat ook nog regelmatig het bed induikt met haar collega. Echter: er speelt zoveel meer.

Allison raakt steeds meer verwikkeld in een web waarvan zij niet weet wie de spin is. Het is een verhaal wat gaat over de liefde van een moeder voor haar kind, de verkniptheid van de mens, schuld en boete. Er komt ook de nodige manipulatie om de hoek kijken en uiteindelijk gaat het over het opkomen voor je jezelf ongeacht de consequenties die dit heeft.

Allison wordt in het begin van Bloedsinaasappel neergezet als een dronken workaholic en dat is ze ook. Maar naarmate het verhaal vordert zie je dat ze zich hieraan ontworstelt en meer en meer de regie over haar eigen leven in de hand neemt. Dit alles gebeurt tijdens een strafproces waarbij ze ook moet proberen om haar cliënt zo gunstig mogelijk neer moet zetten om een levenslange gevangenis straf te ontlopen. De vraag is echter of ze wel de waarheid spreekt over de toedracht. Of speelt hier ook meer? Tijdens dit alles wordt ook de minnaar van Allison beschuldigd van verkrachting met alle gevolgen en verwikkelingen van dien. Genoeg te beleven dus!

Harriet Tyce heeft met Bloedsinaasappel een kunstig web geweven waarbij de spin uiteindelijk toch verstrikt raakt in zijn eigen web en aan zijn eind komt. Een heerlijke thriller en dat ook nog eens als debuut, knap!

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Wat vinden lezers...

Saskia Munneke

5 december 2023 9:42

5

Dit boek leest prettig, het is niet alleen goed geschreven, je vliegt er doorheen. Echter zou ik het eerder een psychologische roman hebben genoemd dan een thriller. Want in het verhaal wordt er weliswaar gesproken over een moord die gepleegd is, maar dat is bijzaak.
   De hoofdpersoon in het boek is Alison, een getrouwde advocate en moeder van een kleine dochter. Haar leven verloopt niet bepaald op rolletjes; haar huwelijk bevindt zich in een diep dal, ze drinkt teveel en zij en haar man groeien steeds verder uit elkaar. Ze doet pogingen om haar huwelijk te redden, maar dat loopt finaal mis.
   In het geheim heeft Alison een minnaar die ze van het werk kent en om tijd met hem te kunnen doorbrengen, moet ze vaak liegen tegen haar man.
   Vanwege haar dubbelleven en de drukte omtrent haar werk is ze veel van huis weg waardoor er weinig tijd overblijft om met haar dochtertje samen te zijn. Alison krijgt wroeging en doet hevig haar best om een goede moeder te zijn. Helaas volgen er nare gebeurtenissen waardoor Alison haar leven in duigen valt.
   Echter krijgt het verhaal tegen het einde een verrassende wending; het plot is verre van voorspelbaar en zit goed in elkaar.

Door de goede schrijfwijze van de auteur kruip je helemaal in de huid van Alison, een vrouw met een hectisch leven die steeds sterker in haar schoenen komt te staan.
   Nadat ik het boek uit had gelezen, las ik de proloog opnieuw en ik begreep toen pas om wie deze ervaring draaide.
   Vooral vanwege het onvoorspelbare einde van het verhaal raad ik dit boek aan om te lezen!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.