Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de match harlan coben thriller thrillzone recensie.jpg
Serie Wilde
Auteur(s) Harlan Coben
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 18 maart 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Harlan Coben schreef in zijn auteursloopbaan al meer dan dertig thrillers, verdeeld over verschillende series. De bekendste is wellicht die van sportagent Myron Bolitar, maar inmiddels kent Coben meerdere series (naast stand alones). Zo is die van Windsor Lockwood afgetrapt, en ook kennen we met Wild de introductie van ‘Wilde’. Coben geeft deze reeks een vervolg met De match. Overigens timmert Coben hard aan de weg. In 2018 tekende hij een overeenkomst met Netflix om maar liefst veertien van zijn boeken in een film of serie te veranderen.

In De match gaan we verder met Wilde. Hij is als een soort Mowgli als jongetje opgegroeid in de bossen van New Jersey. Nu, jaren later, is hij enigszins gesocialiseerd en functioneert hij in de ‘normale’ maatschappij. Wel blijft de vraag; wie zijn de ouders van Wilde, en waarom is hij destijds achtergelaten?

Die vraag is de achtergrond van de plot in De match, die aftrapt met een DNA-match op een website. Iemand legt contact met Wilde, omdat ze verwant zijn aan elkaar. Het lijkt zijn vader te zijn, maar wie is dan zijn moeder? Wilde grijpt dit vraagstuk aan om op zoek te gaan en leidt hem naar -moderne en actuele- keerzijden van het Internet.

Coben gaat in De match helemaal los met zijn fantasie. Het boek kan daarbij ook als stand alone worden gelezen; de auteur geeft genoeg haakjes in het verhaal om de achtergrond van Wilde te leren kennen, waardoor je Wild niet gelezen hoeft te hebben.

Het verhaal is snel te volgen. Coben kenmerkt zich door een simpele, snelle maar effectieve schrijfstijl met daar tussendoor interessante dialogen. Daarmee is het niet verrassend dat zijn verhalen zo gemakkelijk over zijn te nemen naar het beeldscherm. Ook in De match is dat zo, waarbij ook het aantal personages niet direct te overweldigend is. Coben positioneert zich daarmee in het genre van easy reading, zonder daarbij ‘te goedkoop’ aan te voelen. Dat komt omdat er een gedegen plot ten grondslag aan het boek ligt. Coben gooit vele lijntjes uit; van het persoonlijke verhaal van Wilde tot de wraaksessies van een groep doxxers die ‘pestgedrag’ van trollen op het internet afstraffen. De lezer zal, zoals het een thriller betaamt, in eerste instantie in het duister tasten over de connecties tussen de verhaallijnen. Gelukkig hebben we te maken met een vakman, want dat is Harlan Coben. Dit betekent dat hij uiteindelijk op geweldige wijze alle lijntjes netjes aan elkaar verbindt.

De match is wederom een geweldige must read waarmee Coben laat zien een van de thrillergrootmeesters te zijn. Heerlijk leesvoer met een spanningsboog tot aan de laatste bladzijde.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.