Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
faust gustaf skördeman thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Sara Nowak
Auteur(s) Gustav Skördeman
Uitgeverij(en) Uitgeverij Cargo
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 22 maart 2023
Categories Spionage
Deel deze recensie

De Koude Oorlog is een periode die voor veel thrillerauteurs nog steeds tot de verbeelding spreekt. Het begon ooit met de klassieker De spion aan de muur van John le Carré, maar er volgden nog vele schrijvers die deze era in hun boeken verwerkten. De laatste tijd is het iets rustiger, maar Geiger van de Zweedse auteur Gustaf Skördeman zorgde in 2021 wel voor een interessante leeservaring. Onze Mads noemde het boek zelfs spraakmakend, maar zag ook wel wat verbeterpunten. Deel twee in de trilogie rondom Sara Nowak is Faust. Lees hier onze recensie.

Sara Nowak is een Zweedse politie-inspecteur die in Geiger op het spoor kwam van DDR-spionnen. Die zoektocht moest ze bijna met haar leven bekopen en in Faust likt ze letterlijk haar wonden. Terwijl ze een zaak voorgeschoteld krijgt van een zwaar toegetakelde prostituee, heeft ze niet in de gaten dat haar leven wederom gevaar loopt.

Want dat ze haar leven niet zeker is, blijkt wanneer de dominee Stiller zijn laatste vraag moet beantwoorden: “Wat weet Sara Nowak?”. Daarna wordt hij vermoord door de terrorist Faust.

Nowak heeft er echter helemaal geen weet van. Ze heeft genoeg sores aan haar eigen gezin. Haar dochter gaat op zichzelf wonen en haar man Martin is concertorganisator. Hij krijgt ’s werelds bekendste rapper op bezoek. En als laatste timmert haar schoonvader hard aan de weg.

Bovenstaande laat het al merken; Faust is een thriller -is het echt een spionagethriller?- die van meerdere walletjes eet. En daar lijkt Skördeman helaas niet te weten wat hij nu echt wilde. Want om een spionagethriller te zijn moet er meer spionage in het boek zitten dan nu het geval is. Laten we wel zijn, de zaak ‘Faust’ is ontzettend interessant. De auteur diept wederom vele weetjes op uit de tijd van de Berlijnse Muur en de liefhebber zal ervan smullen. De links-extremistische terreurgroepen als de Baader-Meinhofgroep worden door de gedetailleerde pen van Skördeman tot leven geroepen. En daar weet de auteur wel raad mee, want zijn historische plot reikt tot ver in Zweden.

Jammer is het dan ook dat de tweede pijler eigenlijk een conventionele politiezaak is die de boel wat verstoort. Natuurlijk is het best een interessante case, die tot diep in de onderwereld reikt. En Skördeman weet er zelfs een plottwist in te gooien die de lezer niet verwacht. Maar omdat de Faust-verhaallijn juist spionage ademt, is de combinatie wat ongemakkelijk. Hier lijkt de auteur niet goed genoeg te weten wat hij wilde. Maar, ook dat moet gezegd; de combinatie is wel weer origineel. Je moet simpelweg niet alleen ‘het een’ of ‘het ander’ verwachten, maar als je deze mix kunt waarderen ben je in for a treat.

Het privéleven van Sara Nowak wordt enorm uitgediept door Skördeman. Haar hele familie krijgt meer dan genoeg ruimte en ook Nowak zelf krijgt veel speeltijd. Dat doet de auteur goed, want hiermee komt de protagonist écht tot leven.

Uiteindelijk brengt de Zweedse auteur zijn verhaallijnen -hoe ver ze ook uit elkaar lijken te liggen- vakkundig bij elkaar en dan blijkt; Gustaf Skördeman is echt een auteur die verademende originaliteit ten tonele spreidt. De vraag is alleen of iedereen dit kan waarderen. Wij wel, maar stiekem hopen we toch op nog íéts meer Koude Oorlog-spionage in deel drie.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Kim Ketels

19 mei 2024 19:49

4

Het eerste hoofdstuk had me direct vast. Dat was zo spannend, mijn verwachtingen waren dus torenhoog.
De eerste helft vond ikzelf een beetje minder doordat er veel beschrijvingen en veel situatieschetsen in naar voor komen.
Maar dan, de tweede helft... Dat maakte het boek echt. Tot hiervoor twijfelde ik om het boek 3 sterren te geven, maar na de tweede helft, die zo ongelooflijk spannend was, moest ik het wel 4 sterren geven. Ik kon gewoon niet meer stoppen met lezen.

Arno van Dinther

19 mei 2024 19:49

0

Terrorisme in het voormalige West Duitsland en Zweden horen af en toe nog steeds bij elkaar.
Ook in dit boek van Gustaf Skordeman.
De hoofdpersoon, Sara Nowak, moet de ware identiteit achterhalen van Faust.
Sara is een zelfstandig opererende rechercheur, die haar eigen zorgen heeft en op momenten vooral haar gevoel volgt. Soms iets naïefs hebbende maar wel recht door zee is en niet bang totdat ze beschoten wordt in haar eigen huis. Ze doet er alles aan om haar familie te beschermen maar dat weerhoud haar er niet van om jacht te maken op de dader(s). Ze weet op een prima manier haar medestanders te benaderen om aan informatie te komen. Ondanks waarschuwingen om te stoppen met de jacht zet ze toch door.
Ze komt er achter dat niets is wat het lijkt. Er worden mensen vermoord die relaties met Sara hebben. Dit zorgt voor een prachtig beschreven verhaallijn, waar ook haar man en kinderen deel van uit maken. Wat het deel is, is op te maken na het lezen van dit boek.
In het begin stroef door met name de vele benamingen en dubbel namen maar daarna absoluut een aanrader.

jekrol

19 mei 2024 19:49

4

De serie
Faust is het, volgens de tekst op de achterflap van het boek, los te lezen vervolg op de succesvolle debuutthriller Geiger van Gustaf Skördeman. Het eerste deel had ik nog niet gelezen en van deze auteur had ik ook nog niet eerder gehoord. Maar vanwege de aansprekende cover en beschrijving van het verhaal, deed ik verwachtingsvol mee aan een online leesclub van Thrillzone rond dit boek.

Het verhaal
Het verhaal begint uitermate spannend. Gunilla gaat voor het eerst mee op jacht. Waar zij in eerste instantie nog mist als zij oog in oog komt te staan met een hert, weet zij daarna wel twee mannen doeltreffend te raken. De mannen werden door de jachtgroep gestoord bij het slepen met een menselijk overschot en openen direct het vuur. Daarna zien we ene Stiller koelbloedig worden vermoord door ene Rau, waarbij hem de vraag wordt gesteld of hij weet waar Sara Nowak is en wat hij haar heeft verteld over operatie Wahasha. Hij geeft geen antwoord en wordt opgehangen, waarbij hij het doet lijken op zelfmoord. Sara Nowak raakt als rechercheur betrokken bij deze twee zaken, waarbij ze voor de eerste zaak ook een formele opdracht krijgt. De tweede zaak passeert Sara omdat de naam van Stiller ook eerder was opgedoken bij een onderzoek naar de activiteiten van terrorist Abu Rasil, die ze in het eerdere deel Geiger had weten te stoppen. De politie sluit de zaak omdat het zelfmoord betreft. Maar Sara is niet overtuigd en gaat samen met Eva Hedin op eigen houtje verder op onderzoek uit.
We maken daarna uitgebreid kennis met Sara Nowak en haar gezin en leren veel over wat ze allemaal heeft moeten doormaken bij de jacht op de terrorist Abu Rasil en hoe ze hierbij ook ome Stellan Brohman, tante Agneta Brohman en hun dochter Lotta heeft ontmaskerd als respectievelijk viespeuk, dubbelagente en spion met codenaam Geiger. Deze uitleg is nodig, maar ook wel erg uitgebreid, repetitief en soms verwarrend, waardoor ik maar moeilijk in het verhaal kwam en ook soms heb getwijfeld of ik wel door wilde lezen. Gelukkig heb ik dit wel gedaan. Want hierna is het verhaal uitermate spannend, waarbij de eerder genoemde moordzaken op een interessante en verrassende manier met elkaar en twee andere verhaallijnen samenkomen.
Alle sporen leiden uiteindelijk naar een geheime groepering die ten tijde van de Koude Oorlog actief was in Zweden en ook nu nog betrokken is bij illegale activiteiten en die er veel aan gelegen is om hun identiteit, hun activiteiten in het verleden en het heden geheim te houden. En naar Faust die hier onderdeel van is. Sara is er alles aan gelegen om deze persoon te vinden en te stoppen, voordat hij haar en andere betrokkenen het zwijgen oplegt. Voor wie dit alles nog niet spannend genoeg klinkt is er ook nog een interessante verhaallijn rond de organisatie van peepshows waarbij zowel vrouwen als mannen op een gruwelijke wijze worden verkracht, mishandeld of zelfs vermoord, waarbij betalende klanten hierbij ook nog eens toekijken. Ook hier blijkt uiteindelijk dat er een verband bestaat met bovenstaande. Helemaal persoonlijk wordt het als blijkt dat haar man Martin samen met de wereldster Uncle Scam, waarvoor hij met zijn evenementenbedrijf een tour/trip in Zweden organiseert, aanwezig was bij één van deze peepshows. Wat bezielt deze mensen, wat bezielt haar man en hoe kan ze deze mensen stoppen en haar eigen leven nog redden?

Beoordeling
Mijn conclusie is dat de thriller Faust zeker de moeite waard is om te lezen. Het plot is goed uitgewerkt, en het tweede gedeelte van het boek is erg spannend. Wel vind ik dat de thriller door de vele uitleg die nodig is over de eerdere gebeurtenissen en de vele personages met ook nog eens meerdere identiteiten veel te langzaam op gang komt en onnodig complex is. Mijn advies voor degenen die dit boek willen lezen is: lees eerst Geiger!
De schrijfstijl van Skördeman is prettig, met korte zinnen en hoofdstukken en rauwe beschrijvingen die goed passen bij het verhaal en de personages. De personages hadden nog iets meer diepgang kunnen hebben, maar zijn zeker interessant. Dat geldt met name voor de gedreven Sara, die in conflict komt tussen de keuze voor haar gezin, haar werk en haar geheime missie om Faust te ontmaskeren. Ze komt gedurende het verhaal steeds meer alleen te staan omdat haar gezin zich van haar afkeert. Ook heb ik genoten van het personage Eva Hedin die met kennis en informatie en humor veel bijdraagt aan het verhaal.
Ik ga nu eerst Geiger eens lezen, om te kijken of dan alles nog wat beter op zijn plek valt en ben ook zeker nieuwsgierig naar het vervolg op dit boek, wat zo blijkt aan het einde van het boek al in de pen/pijplijn zit.

Heel veel dank aan uitgeverij Cargo voor beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar en Thrillzone voor het organiseren en begeleiden van de leesclub.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.